Megvan az olimpiai csoportbeosztás – így lehet elkerülni az amerikaiakat

A magyar férfi és női vízilabda-válogatott is a könnyebb csoportba került a párizsi olimpián, ugyanakkor az egyenes kiesés szakaszban várhatóan nehezebb dolguk lesz.

Forrás: MTI2024. 02. 17. 19:45
GARDA Krisztina
Doha, 2024. február 16. Garda Krisztina (b) és az amerikai Jenna Flynn a nõi vízilabdatorna döntõjében játszott Amerikai Egyesült Államok - Magyarország mérkõzésen a dohai vizes világbajnokságon 2024. február 16-án. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szombat este a Dohában zajló világbajnokság az olaszok ellenében horvát győzelemmel zárult férfidöntő után rendezték meg a sorsolást. Elsőként a nőket húzták ki, a magyar válogatott kifejezetten könnyű ötösbe került, ugyanis a hollandok mellett az ausztrál, a kínai és a kanadai csapattal került össze. Ugyanakkor viszont az egyenes kieséses szakaszban biztosan nehéz dolga lesz, mivel a B csoportban a világbajnok amerikai válogatott mellé került a spanyol, a görög, az olasz és a francia csapat.

A férfiak a legerősebb ellenfelek közül a spanyolokat kapták meg, ezenkívül az ausztrálokkal, a japánokkal, valamint a szerbekkel és a franciákkal találkoznak.

Az csak péntek este derült ki hivatalosan, hogy az afrikai kvótás Dél-afrikai Köztársaság csapata a férfiaknál és a nőknél sem vállalja az ötkarikás indulást, így a férfiaknál a Dohában nyolcadik Románia, a nőknél Kanada került a mezőnybe.

 

A szövetségi kapitányok reakciói

– Mindkét csoport elég erős és kiegyensúlyozott, talán a másikban eggyel több erős együttes van, de komoly mérkőzésekre van kilátás, egyik előtt sem gondolhatjuk úgy, hogy ez most csak kipipálandó feladat – idézi Varga Zsoltot, a férfiválogatott szövetségi kapitányát a magyar szövetség honlapja. – Egy biztos, a mi csoportunk elég színes, ötféle stílusra kell felkészülnünk, ami szép kihívás. Igaz, most az a legfontosabb, hogy az elmúlt két hónap tanulságait levonjuk, a játékosok pedig holnaptól minden egyes nap úgy ébredjenek, hogy minden edzés és minden mérkőzés már az olimpiai felkészülés része, még a klubjaikban is.

– Mindenképp élethalál a negyeddöntő, azaz három meccset nyerni kell, hogy az amerikai, spanyol párost elkerüljük – kommentálta a sorsolást Mihók Attila, a női együttes szakvezetője. – Egyértelmű, hogy az ausztrálok, kínaiak és kanadaiak elleni mérkőzést be kell húzzuk, hogy a görögökkel vagy az olaszokkal találkozzunk a nyolc között, hiszen az első két hely valamelyike kell ahhoz, hogy a másik ág harmadik-negyedikjével találkozzunk. 

Ez persze csak a számolgatás, Dohában alapvetően senki sem akart csoportelsőként a csoportjában második világ- és Európa-bajnok Hollandiával találkozni a negyeddöntőben, a férfiaknál pedig mindenki a franciák elleni meccsre vágyott. Pontosan általunk bizonyosodott be, hogy a papírforma addig számít, amíg el nem érkezik a meccs napja. 

Azzal viszont tisztában kell lennünk, hogy a nem európai együttesek gyakorlatilag már hétfőtől táborba vonulnak és elkezdik az olimpiai felkészülést, azaz nekünk sem lehet más a feladatunk, mint egyénileg és később csapatszinten is a lehető leghamarabb elkezdeni készülni Párizsra – figyelmeztetett.

A férfi torna csoportbeosztása:

A csoport:
Görögország, Horvátország, Egyesült Államok, Románia, Olaszország, Montenegró

B csoport:
MAGYARORSZÁG, Spanyolország, Ausztrália, Japán, Szerbia, Franciaország

A női torna csoportbeosztása:

A csoport:
Hollandia, Ausztrália, MAGYARORSZÁG, Kína, Kanada

B csoport:
Spanyolország, Görögország, Olaszország, Egyesült Államok, Franciaország

Borítókép: Garda Krisztina (balra) párharca a dohai világbajnokság döntőjében, amelyet Magyarország 8-7-re veszített el az Egyesült Államokkal szemben (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.