Megint jött Vogel, de ami tavaly aranyat, az most csak hetedik helyet ért

A magyar férfi-vízilabdaválogatott címvédőként a hetedik helyen végzett a dohai világbajnokságon, amelynek szombati helyosztóján ötméteresek után 18-16-ra nyert Montenegró ellen. Akárcsak a tavalyi vb-döntőben, most is Vogel Soma kapus babonázta meg az ellenfelet a mindent eldöntő párbajban, de a hetedik hely csalódás: ez holtversenyben minden idők második legrosszabb magyar világbajnoki szereplése.

2024. 02. 17. 9:59
VOGEL Soma; ANGYAL Dániel
Vizes vb - Vízilabda - Magyarország-Montenegró zág Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Akárcsak a 2022-es világbajnokságon, ezúttal is a hetedik helyért csapott össze egymással a két csapat, akkor a magyarok a Margitszigeten 8-6-ra diadalmaskodtak. Az utolsó világbajnoki mérkőzésről a 15 fős keretből és maradt ki.

VOGEL Soma; JANSIK Szilárd
Jansik Szilárd és tavaly vb-aranyat ünnepelt, most be kellett érniük a hetedik hellyel. Fotó: Kovács Tamás/MTI

A magyarok Vigvári Vince lefordulásából szerezték meg a vezetést, de Marko Mrsic akcióból válaszolt. A túloldalon a 2023-as év legjobb férfi játékosának megválasztott mutatta meg, miért nyerte meg a szavazást, egy másodperccel a támadóidő lejárta előtt bombázott a léc alá. A rivális emberelőnyből egyenlített újra, de Zalánki is értékesítette a fórt. Az ellenfél ötmétereshez jutott, de Mrsic a lécre bombázott, a túloldalon viszont Angyal Dániel remek passzát Jansik Szilárd értékesítette. A montenegróiaknak mindössze 11 másodpercük maradt a szünetig, de ez is elég volt nekik, hogy akciógólt szerezzenek.

A második felvonásra támadásban lefagytak a magyarok, a védekezésük viszont jó volt, mígnem Zalánki megúszásból értékesített egy ziccert, lezárva ezzel a közel egy negyeden át tartó szenvedést. Bő fél perccel a félidő előtt Montenegró fórból egyenlített, a túloldalon azonban a vb-újonc Kovács Péter centerből betalált. A montenegróiak ezúttal is góllal zárták a játékrészt, Vlado Popadic ötméterest értékesített.

A fordulást követően Fekete Gergő emberelőnyből lőtt hatalmas gólt, majd az újabb fór előtt kért időt a kétgólos vezetés megszerzésének reményében, Vámost Márton lövése viszont elakadt a kapusban. Hasonlóképpen tett a montenegrói szövetségi kapitány is, Miroslav Perkovic pedig közelről talált a hálóba. A túloldalon a magyarok hasonlóan játszották meg az előnyt, Vigvári tűpontos passzát Kovács húzta be, majd Zalánki zúdított a hálóba egy szabaddobást. A rivális egy percen belül két gólt szerezve egyenlített.

A zárónegyedből mindössze 23 másodperc telt el, amikor Popadic harmadik találatával a meccsen először vezetést szerzett Montenegró, Zalánki a túloldalon kapufára verte az ötöst. A Pro Recco balkezese megúszásból újabb büntetőt harcolt ki, a végrehajtó ezúttal Vámos volt, sikeresen. Zalánki újra megúszott, de a kapusba lőtte a ziccert, viszont Jansik összeszedte a labdát, fórt harcolt ki, amit Vigvári fejezett be.

A rivális megint két gólt szerzett egy perc alatt, így fordított, Vogel Soma helyére pedig Bányai Márk tempózott be. Jansik a falból előnyből egalizált, hátul pedig Vigvári szerzett labdát. Bányai másfél perccel a vége előtt ziccert védett, Vujovic azonban lelépett Manhercz Krisztiánról és kapásból a hálóba lőtt.

A magyarok 52 másodperccel a vége előtt Vámos bombájával egyenlítettek, Radovic azonban elhajlásból szép kapufás gólt lőtt. A magyaroknak 23 másodpercük maradt az egyenlítésre, Kovács kiállítást harcolt ki, Vigvári pedig ötméteres párbajra mentette a meccset.

Ha ötméteresek, akkor Vogel Soma

Az ötméteresekhez érkezett Vogel, aki a tavalyi vb-döntő hőse volt (akkor az ötösöknél hétből négyszer védett), és vele szemben kétszer is hibáztak a montenegróiak, a magyarok közül viszont senki sem rontott.

A hetedik hely a magyar válogatott történetének holtversenyben a második legrosszabb világbajnoki szereplése, 2022-ben hazai környezetben volt még hetedik a csapat, a negatív rekordot az 1986-ban Madridban elért kilencedik hely jelenti.

Varga Zsolt: A végső cél az olimpia

– Ezen a meccsen is volt legalább hat olyan gól, ami egyszerű figyelmetlenség volt – értékelt Varga Zsolt szövetségi kapitány. – Mi most bekerültünk egy negatív spirálba, szemben mondjuk a franciákkal, ebből jön az, hogy lecsúszunk egy-egy védekezésről, lövéseket hibázunk. Ebből csak győzelemmel lehet kijönni. Párizsban lezárunk egy szakaszt a magyar vízilabdában, akkor tudjuk értékelni, mit hozott a konyhára ez a mostani világbajnokság, mert már most nagyon sok mindent egész biztosan. Sok mindent helyre tudtunk tenni, minden kudarcpont, amikor az ember mélyre kerül, hoz sok olyan lehetőséget, ami által akár új utakon is el lehet indulni.

Vízilabda-vb, a 7. helyért:
Magyarország-Montenegró 18-16 (4-3, 2-3, 3-3, 5-5, 4-2) – ötméteresekkel

Borítókép: Vogel Soma Montenegró ellen is odatette magát a magyar kapuban (Fotó: Kovács Tamás/MTI)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.