Dárdai Márton is úgy pórul jár, mint a sorstársai?

A magyar labdarúgó-válogatott péntek este Törökország ellen játssza idei első mérkőzését. Először tagjai Marco Rossi keretének Dárdai Márton, s minden esély megvan arra is, hogy a Hertha futballistája pályára is lép a meccsen. Nem Dárdai Márton az egyetlen korábbi német utánpótlás-válogatott játékos, aki most már másik ország felnőttcsapatába kapott meghívót, de két sorstárs első fellépése még várat magára.

2024. 03. 22. 11:22
Telki, 2024. március 21.
Nagy Zsolt (b) és Dárdai Márton a magyar labdarúgó-válogatott edzésén a másnapi, Törökország elleni felkészülési mérkõzés elõtt a telki edzõközpontban 2024. március 21-én.
MTI/Illyés Tibor
Dárdai Márton Törökország ellen mutatkozhat be a magyar válogatottban Fotó: MTI/Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dárdai Márton végül a magyar válogatott mellett döntött. A huszonkét éves futballista Berlinben született, ahol édesapja, a hatvanegyszeres magyar válogatott pályafutásának nagy részét töltötte. Testvéreihez hasonlóan Dárdai Márton is német utánpótlás-válogatottakban szerepelt, a felnőttek között viszont már magyar színekben mutatkozhat be. Nem egyedi ez az útvonal, a bátyja, Dárdai Palkó is ezt követte. Csütörtökön akadt két válogatott is, ahol korábbi német utánpótlás-válogatott labdarúgó mutatkozhatott volna be, de nekik csak szomorúság jutott.

Dárdai Márton magyar válogatott lesz
Ez már a múlt: Dárdai Márton német mezben (Fotó: Europress/AFP/Jan Fromme)

Dárdai Mártonhoz hasonlóan Denis Huseinbasic is Németországban született, a két futballista egy alkalommal szerepelt is együtt a német U21-es válogatottban. Huseinbasic a német élvonalban a kiesés ellen küzd a Köln színeiben, felnőttválogatott-szinten pedig idén kérte, hogy a német helyett a bosnyák mezt viselhesse.

Huseinbasic meg is kapta a meghívót a bosnyák válogatottba, ám a kispadról tehetetlenül nézte végig, ahogy drámai végjátékban szertefoszlik Bosznia-Hercegovina Eb-álma. Utólag talán már Szavo Milosevics szövetségi kapitány is bánja, hogy nem Huseinbasicot cserélte be az Ukrajna elleni meccsen.

Dárdaiéknál idősebb a huszonnyolc éves Mahmoud Dahoud, ő ráadásul nemcsak utánpótlásszinten, hanem a felnőttek között is szerepelt a német válogatottban, ám csupán felkészülési meccseken, így meghívót kaphatott szülőhazája, Szíria válogatottjába, de nem került be a Mianmar elleni csütörtöki vb-selejtező meccskeretébe, Szíria pedig csalódást jelentő 1-1-es döntetlent játszott.

Dárdai Márton akár kezdhet Törökország ellen

Huseinbasic már biztosan nem mutatkozik be márciusban a bosnyák válogatottban, hiszen a csapat második meccse a pótselejtezős ág döntője lett volna, s a nyári Eb-n sem lesz ott. Dárdai Márton viszont jó eséllyel igen, ha sikerül bizonyítania Rossinak. Az ugyanis szinte biztosra vehető, hogy a Hertha játékosa már márciusban pályára lép a magyar nemzeti csapatban.

Több erős érv is szól emellett. Az egyik, hogy személyesen kijelentette : Törökország vagy Koszovó ellen lehetőséget ad a Hertha futballistájának. A másik, hogy semmiképpen sem játszik ezen a két találkozón, azaz az egyébként nem túlságosan kísérletező szellemű Rossi kényszerhelyzetbe is került a védelem összeállításakor.

Orbán hiányában az sem lenne meglepő, ha Dárdai Márton azonnal a kezdőcsapatban mutatkozna be a nemzeti csapatban Törökország ellen. Ugyanakkor az is lehet, hogy a fejlemény éppen ez ellen szól, hiszen Rossinak így egy helyen már biztosan meg kell bontania a tavaly A tervnek számító Lang, Orbán, Szalai belső védőhármast.

S ne feledjük, lehet még egy húzása Rossinak: Dárdai védekező középpályásként is bevethető, márpedig az olasz–magyar szövetségi kapitány szereti kihasználni játékosai sokoldalúságát. Így még az sem lenne meglepetés, ha valamelyik találkozón a középpályán is kipróbálná Dárdait.

Hogyan nézhet ki a törökök elleni kezdőcsapat?

Rossi nem árulta el, hogy és közül ki véd Törökország, s ki Koszovó ellen. Ha a kapitány tesztelni akarja, hogy Gulácsi mire képes a válogatottban a súlyos sérülése után, a törökök elleni meccs tűnik a jobb lehetőségnek, vélhetően ezen a találkozón lesz több védenivalója a magyar kapusnak.

Ezt figyelembe véve akár így is kinézhet a törökök elleni kezdőcsapat: Gulácsi – Lang, Dárdai, Szalai A. – Bolla, Nagy Á., Schäfer, Kerkez – Sallai, Varga B., Szoboszlai.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.