Örök élmény: fénykép Klopp-pal, Szoboszlaival majd legközelebb

A Liverpool labdarúgócsapata csütörtökön rengeteg szurkolónak okozott örömet a Sparta Praha elleni fölényes, 5-1-es győzelmével az Európa-liga nyolcaddöntőjének első, csehországi mérkőzésén. Jürgen Klopp pedig egy drukkert különösen boldoggá tett.

2024. 03. 08. 4:45
Sparta Prague v Liverpool - UEFA Europa League Jürgen Klopp
PRAGUE, CZECH REPUBLIC - MARCH 7: Head coach of Liverpool Jurgen Klopp reacts during the UEFA Europa League round of 16 second leg match between Sparta Prague and Liverpool FC at Epet Arena (Letna) in Prague, Czech Republic on March 7, 2024. Lukas Kabon / Anadolu (Photo by Lukas Kabon / ANADOLU / Anadolu via AFP) Fotó: Anadolu via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Sparta Praha futballistái majd kiugrottak a bőrükből, amikor a Liverpoollal kerültek össze az Európa-liga nyolcaddöntőjében, egymást ölelgetve, az öklüket rázva ünnepelték, hogy egy igazi nagyvaddal csapnak össze – vagy talán még inkább azt, hogy pályára léphetnek a legendás Anfielden.

 

Láthatatlan liverpooliak vs. spártai harcosok

Prága utcáin sétálgatva viszont nyoma sem volt futball-láznak, csütörtök délután semmi sem árulkodott arról, hogy az Epet Arénában este fontos meccset rendeznek. Liverpool-szurkolóként mindig messziről kiszúrom a klubhoz köthető, itt-ott felbukkanó jelképeket, de az El-mérkőzés előtt ezeket hiába kerestem, és úgy en bloc a drukkereket is. 

Persze még csak a második számú európai kupasorozat viszonylag korai szakaszáról, a nyolcaddöntőről volt szó, ráadásul a csípős hideg sem az utcán való dalolászásnak kedvezett, mindenesetre az angol klubok szurkolótábora a városban egy West Ham-sapkás férfiben merült ki. 

A Vörösök szurkolói a lelátókon sem hallattak sokat magukról (talán a City elleni rangadóra őrizték a hangjukat). Csupán a meccs elején hallatszott rövid biztatás, a lefújás előtt pedig felhangzott a Jürgen Kloppot éltető nóta és az elmaradhatatlan You’ll Never Walk Alone. Hozzá kell tenni, hogy a gólokat figyelembe véve a csapat most a „tizenkettedik játékos” nélkül is jól végezte a dolgát, az első félidőben három gólhoz a másodikban kettőt pakolt hozzá, az 5-1-es győzelemmel pedig lényegében eldöntötte a párharcot.

A hazai szurkolóknak viszont meg sem kottyant a hideg. A spártai harcos kabalafigura vezetésével és görögtüzekkel kellőképp bemelegítettek, győzelmet váró élőképpel is készültek. Más kérdés, hogy ezt csak a 17. percben mutatták be, addigra pedig lassan 0-2 volt az állás… A bekapott gólok után sem csitult a hangerő, bár a sokadik gól után a buzdítást füttyszóra cserélték.

A lefújás utáni pillanatok fordított eredményre utaltak. Míg az angolok sztárjai gyorsan lefutották a kötelező köröket a rajongóik megtapsolásával, addig a hazai kedvencek összekapaszkodtak a B-közép előtt, és rengeni kezdett a stadion, mert „aki nem ugrál, az nem spártai!”.

A hangosbemondó ezek után azzal a végszóval engedte haza a rajongókat, hogy nem számít a végeredmény. Talán valóban nem. A gigász vendégjátéka örömünnep volt, a listavezető, címvédő és egyben rekordbajnok Sparta Praha pedig Csehországban tovább növelheti a trófeái számát.

 

 

Szoboszlai nem, Klopp igen

Érdekes módon a sajtótájékoztató helyszínére a fő lelátón helyet foglaló nézők közül néhányan bejuthattak volna, ha tesznek egy próbát. A kijárat felé ugyanis útba esik a helyiség, a sajtóigazolványokat, jegyeket pedig nem mindig ellenőrizték tüzetesen – olykor sehogy, mint az én esetemben is az egyetlen próbálkozásom alkalmával.

A vegyes zónában természetesen más volt a helyzet. Itt leginkább csodálni lehetett az általában csak a tévé képernyőjén látott csillagokat, Klopp biztonsági őrök kíséretében vonult a sajtótájékoztatóra, a játékosok közül csak a sérült Alissont remekül helyettesítő Caoimhín Kelleher, Wataru Endo és állt meg néhány szóra az újságíróknál.

Igen, sem, kérdésemre annyit válaszolt, hogy sajnálja, de nem nyilatkozhat, majd ahogyan érkezett, olyan viharosan távozott.

Hogy Van Dijk mit mondott, arról vasárnap rántjuk le a leplet, mert a csapatkapitány ekkor már a Manchester City elleni bajnoki meccsre készült. Endo az anyanyelvén, japánul nyilatkozott, ennek lefordítását nem vállalnám magamra, de Kelleher értékelését igen.

– Remek teljesítmény ez az európai porondon, az öt gól igazán csodálatos – állapította meg az ír válogatott kapus. Kelleher elárulta, az egyre több játéklehetőségnek köszönhetően sikerült elkapnia a ritmust, és az önbizalma is egyre növekszik. De vannak még a Vörösöknél parádézó játékosok, így Darwin Núnez is. Ez Kellehernek is feltűnt: – Világklasszis futballista, nagyszerűen játszik az idényben, fontos helye van a csapatban, úgyhogy örülök, hogy visszatért.

Én pedig Klopp visszatérésének örültem. A német vezetőedző a sajtótájékoztató után őrök nélkül vonult végig az újságírókat elválasztó kordon előtt, és bár legszívesebben már ő is a Liverpoolba tartó repülőjáraton ücsörgött volna, megállt nálunk egy-egy fénykép erejéig. A fenti beismerésem fényében így elfogultan kijelenthetem: életre szóló emlékem van a világ legjobb menedzserével.

 

 

Borítókép: Jürgen Klopp öröme (Fotó: AFP/Anadolu/Lukas Kabon)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.