Megszégyenülés fenyegeti Németország egyik legpatinásabb futballklubját + videó

Bajban Németország egyik legnagyobb múltú futballcsapata: a Schalke nemcsak megszégyenülhet, hanem csődbe is mehet. Néhány éve még a Bayern München legnagyobb riválisa volt a gelsenkircheni együttes a Bundesligában, ma viszont már a másodosztályban is a kiesés ellen harcol. Rasszizmussal vádolt, Covid-botrányban megbukott elnök, hatalmas tartozás, eltékozolt sztárok. A Schalke korábbi magyar futballistája, Hajnal Tamás lapunknak elmondta, hogy jó barátja miatt is sajnálja a klub körül kialakult helyzetet.

2024. 03. 13. 5:27
Goretzka, Leon; Onana, André
Gelsenkirchen, 2017. április 21. Leon Goretzka, a holland Ajax Amsterdam játékosa (k), miután André Onana kapus (j) nem tudta kivédeni Daniel Caligiurinak, a német Schalke 04 játékosának lövését a labdarúgó Európa Liga negyeddöntõjének visszavágó mérkõzésén Gelsenkirchenben 2017. április 20-án. A találkozó a Schalke 3-2 arányú gyõzelmével zárult. (MTI/EPA/Friedemann Vogel) Fotó: FRIEDEMANN VOGEL
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A profi futball előtti időkben a Schalke volt Németország legjobb csapata, 1934 és 1942 között hat bajnoki címet szerzett, majd 1958-ban még egyet. Aztán 1963-ban elindult a Bundesliga, amelyben a Schalke egyszer sem jutott fel a csúcsra, de többször is közel járt hozzá, hétszer volt ezüstérmes az élvonalban. Nem is olyan régen, legutóbb 2018-ban volt második a klub a Bayern München mögött, amikor később Lipcsében Szoboszlai Dominikot sokszor mellőző Domenico Tedesco irányította a csapatot.

SALLAI Roland; Bozdogan, Can
még a Bundesligában futballozott a Schalke ellen Fotó: EPA/Matthias Hangst

Tedesco csillaga gyorsan kihunyt Gelsenkirchenben, az ezüstöt követő év márciusában, 2019 elején kirúgták, miután a csapat 7-0-s összesítéssel esett ki a BL-ből a Manchester City ellen. A megalázó különbségű vereség csak az utolsó csepp volt a pohárban, a Schalke akkor már hét meccse nem tudott győzni, és majdnem kiesett a Bundesligából. Két év múlva aztán ez is bekövetkezett: a 2020–2021-es idény végén 34 forduló alatt 24 vereséggel, az utolsó helyen zuhant a másodosztályba a csapat. Akkor még sikerült azonnal visszajutni az élvonalba, de 2023-ban újabb kiesés következett, jelenleg pedig már a Bundesliga II-ben is veszélyben van a gárda: 25 forduló után a 14. helyen áll, mindössze öt ponttal előzi meg a kiesőzónát.

Rasszista- és Covid-botrány vezetett a Schalke-elnök bukásához

A Schalke összeomlásában főszerepet tulajdonítanak a klubot 2001 és 2020 között elnökként vezető Clemens Tönniesnek. A milliárdos gyártulajdonos borzasztó megítélését az Origó cikke részletezte: a 67 éves üzletembert előbb rasszizmussal vádolták, amiért azt mondta, hogy szerinte a klímaváltozás ellenszereként építeni kellene néhány erőművet Afrikában, így kevesebb fát vágnának ki és „kevesebb gyerek foganna sötétedés után”. Ezt a balhét Tönnies még elcsendesítette egy három hónapos háttérbe vonulással, de a 2020-as Covid-botrányba már belebukott. Ekkor a húsüzemében több mint ezren megbetegedtek, mert a világjárvány kellős közepén nem tartották be az egészségügyi előírásokat. Ezután akkora volt az ellenszenv iránta, hogy Tönnies lemondott a Schalke elnöki posztjáról.

Sokan azonban azt vetik a szemére, hogy az elnöksége idején a Schalke nem gazdálkodott jól az elmúlt húsz évben kinevelt tehetségekkel. Mesut Özil, Manuel Neuer, Leroy Sané, Leon Goretzka, Joel Matip, Julian Draxler és Thilo Kehrer mind topklubokhoz kerültek előbb-utóbb, ám a bukott tulajdonossal az élen a klub nem tudta jól kihasználni az értékesítésükben rejlő potenciált. Például Goretzka ingyen került a Bayernbe, Matip is a Liverpoolba, de Özil is potom ötmillió euróért váltott átszállójegyet a Werder Bremenen keresztül a Real Madridba.

Sane, Leroy; dos Santos, Ismaily Goncalves
Leroy Sané évek óta az egykori rivális Bayern München sztárja Fotó: EPA/Maja Hitij

A távozó játékosokat nem tudták megfelelően pótolni, az eredmények hullámoztak, aminek az lett a következménye, hogy Huub Stevens 2012-es távozása óta már 17 edzőváltás történt a csapatnál. A bajokat tetézi, hogy a német Sky Sports szerint a klubnak jelenleg 165 millió eurós tartozása van, ami azt jelenti, hogy ha idén kiesne a harmadosztályba, amivel további bevételektől esne el, akár csődbe is mehet, így a nulláról, amatőr szintről kellene újrakezdenie. Most tehát a szó szoros értelmében élet-halál harc a bennmaradás, a szurkolók pedig átérzik a dolog súlyát: rendre telt ház van a 62 ezres gelsenkircheni stadionban.

Hajnal Tamás: Vannak ilyen időszakok, amiken át kell menni

– Nagyon sajnálom a kialakult helyzetet, főleg mert hét évet töltöttem el a klubnál, amelynek a sorsát azóta is figyelemmel kísérem – nyilatkozta lapunknak a Ferencváros sportigazgatója, Hajnal Tamás, aki fiatalon, 1998 és 2004 között volt a Schalke futballistája. – Vannak néha ilyen időszakok, amiken át kell menni, de én bízom benne, hogy a csapat a bennmarad, és a közeljövőben újra harcba tud szállni a feljutásért, hiszen a Schalke Németország meghatározó klubja, hihetetlen szurkolói háttérrel.

Amikor 2021-ben kiesett a Schalke a Bundesligából, majd 2022-ben egyből visszajutott, Hajnal korábbi csapattársa, Mike Büskens volt a kulcsfigura, aki idény közben másodedzőből lett főnök, és nagy hajrával megnyerte a Bundesliga II-t. Aztán Büskens újra másodedző lett (jelenleg is az), a mélyrepülés pedig azóta is újra tart.

– Bujo a beceneve amúgy, és nagyon jó barátom, a mai napig tartjuk a kapcsolatot, volt már vezetőedző több helyen is, a Düsseldorfnál, a Greuther Fürthnél, a Rapid Wiennél – mesélte Büskensről Hajnal. – Egyfajta mentorom volt, amikor ott játszottam, sokat segített, és a barátság megmaradt.

Hajnal még akkor bontogatta a szárnyait a Schalkéban, amikor a csúcson volt, 1997-ben UEFA-kupát nyert a klub, amely nem sokkal később leigazolta őt és Szollár Krisztiánt (aki ugyan eltűnt szem elől, de 2022-ben lapunknak elmesélte, mi lett a sorsa). Végül mindketten csak néhány meccsen léptek pályára az első csapatban.

– Rengeteg rutinos játékos volt akkor a keretben, mint Olaf Thon, Youri Mulder, Mike Büskens, Ingo Anderbrügge, Jens Lehmann, akiktől sokat tanultam – emlékezett vissza Hajnal. – Később leigazolták Andreas Möllert Dortmundból a posztomra, és már eleve ott volt Marc Wilmots is, tulajdonképpen két nagy sztár állt előttem a sorban, és talán túlságosan is türelmesen vártam arra, hogy eljöjjön az én időm, de ez az igazi áttörés ott nem adatott meg, ezért kerestem másik utat.

Másik útra most a Schalkénak lenne szüksége, mert a jelenlegi a szakadékba vezet.

Milyen volt a Ruhr-vidéki rivalizálás a Dortmund és a Schalke között?

Borítókép: Leon Goretzka 2017-ben a Schalke mezében, de a mozdulata ma is érvényes, kifejezi, hogy mit érezhetnek a klub szurkolói (Fotó: MTI/EPA/Friedemann Vogel)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.