A magyar sportolónő Djokovics, Haaland és Verstappen társaságába csöppen

„A jelölés is felér egy győzelemmel” – nyilatkozta lapunknak a tokiói paralimpiai bajnok távolugró, Ekler Luca, aki bekerült a sportolók Oscar-díjának is nevezett Laureus-díj jelöltjei közé. A TFSE atlétája 18 év után az első magyar, aki elmondhatja ezt magáról, a madridi gálán pedig olyan világsztárok közé csöppen, mint Novak Djokovics, Erling Haaland és Max Verstappen.

2024. 04. 02. 5:30
EKLER Luca
Tokió, 2021. augusztus 31. A gyõztes Ekler Luca a távolugrás T38-as kategóriájának döntõje után a világméretû koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói paralimpián az Olimpiai Stadionban 2021. augusztus 31-én. A magyar versenyzõ saját világcsúcsát kétszer is megjavítva aranyérmet nyert. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem hétköznapi társaságba került a paralimpiai, világ- és Európa-bajnok Ekler azzal, hogy ott van a legjobb hat jelölt között az Év parasportolója kategóriában a Laureus-díjon, amelynek átadója április 22-én Madridban esedékes. A 2000 óta létező díjat eddig a legtöbb alkalommal – négyszer – a teniszező nyerte el. Az idei gálán ott lesz többek között a 24-szeres Grand Slam-győztes szerb teniszező, Novak Djokovics, a Manchester City BL-győztes norvég labdarúgója, vagy éppen a Formula–1 háromszoros világbajnoka, a holland

EKLER Luca
Ekler Luca a 2021-ben megrendezett tokiói paralimpián. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

– Óriási megtiszteltetés a jelölés, és nehezen felfogható, hogy ilyen sok világsztár között lehetek majd – fogalmazott lapunknak Ekler Luca.

Magyar díjazott még nem volt, ugyanakkor 2006-ban a paralimpiai ezüst- és bronzérmes kerekesszékes vívó, Krajnyák Zsuzsanna szintén bekerült a legjobbak közé ugyanebben kategóriában. 2000-ben a román színekben versenyző, magyar származású atléta, Szabó Gabriella került a legjobb háromba a hölgyek mezőnyében, míg 2019-ben egy szlovák színekben versenyző magyar alpesi síző, Farkas Henrietta (Henrieta Farkasova) el is nyerte a díjat, szintén parasport kategóriában.

Ekler hozzátette, hogy nagyon várja már a napot, amikor találkozhat az említett sportolókkal. – Hihetetlen példaként állnak előttem a többi kategória jelöltjei – mondta a 25 éves sportolónő, aki a tavalyi para-atlétikai világbajnokságon három arany- és egy ezüstérmet szerzett, ráadásul 200 és 400 méteres síkfutásban világcsúcsot is döntött. Ekler idén címvédőként utazik a párizsi paralimpiára, ahol távolugrásban, valamint 100 és 400 méteren indul majd.

Ekler Luca az érmek számáról nem beszél Párizs előtt

– Edzőmmel, Szalma Lászlóval együtt mindent megteszünk a sikerért. A kétszáz méter nem szerepel a paralimpia programjában, de távolugrásban és a sprintszámokban is a tőlem telhető legjobb eredményt szeretném elérni, ugyanakkor pontos helyezést nem mondok a céljaimról és az érmek számáról – jelezte az atlétanő, aki 2009-ben kapott stroke-ot, melynek következtében lebénult a bal oldala. Fokozatos fizioterápiás és gyógytornás kezelés után az állapota javulni kezdett, ebből mára a bal kézfején maradtak látható tünetek.

EKLER Luca
Élvezi a fiatalokkal való kapcsolattartást a magyar sportolónő. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A paralimpiai bajnok végül megemlítette, hogy számára fontos a fiatalokkal való kapcsolattartás, és rendszeresen tart előadásokat általános iskolákban.

– A gyerekek a leghálásabb közönség. Rengeteg érdekes kérdést tesznek fel és nagyon jól lehet velük közösen beszélgetni a fogyatékos személyek mindennapi nehézségeiről és sikereiről. Szerintem fontos, hogy a fiatalok minél hamarabb megismerjék ezeket a témákat – hangsúlyozta Ekler.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.