Máris olimpia? Három góllal legyőztük a svédeket, akár néggyel is kikaphatunk Japántól

A magyar női kézilabda-válogatott rövid megingásokat leszámítva végig kézben tartotta a Svédország elleni mérkőzést a Debrecenben zajló olimpiai selejtezőtornán és megérdemelten győzött 28-25-re. Nem akarjuk elkiabálni, de ez a siker valószínűleg máris párizsi részvételt ér, hiszen vasárnap Japántól akár négy góllal is kikaphatunk. Ám e győzelem után ugyan ki kalkulálna vereséggel!

2024. 04. 12. 19:32
Böde-Bíró Blanka
Böde-Bíró Blanka szenzációs védésekkel járult hozzá a svédek legyőzéséhez Fotó: Csudai Sándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A svéd játékosok már rég bevonultak az öltözőbe, amikor a magyarok még javában melegítettek koordinációs futásokkal és védekező mozdulatot végezve párosával. Talán így akarták minél jobban magukba szívni a hangulatot, ami annak ellenére parázs volt, hogy sajnos bőségesen akadtak üres székek. A legolcsóbb belépők 6000, a legdrágábbak 16 500 forintba kerülnek, a szurkolók szerint ez inkább sok, mint kevés.

Kuczora Csenge, Magyarország-Svédország, női kézilabda-válogatott, olimpiai selejtező, Debrecen
Kuczora Csengével nem bírak a svédek. Fotó: Csudai Sándor

Jól kezdődött a mérkőzés, a magyar válogatott elhúzott 4-1-re, a svédek szövetségi kapitánya, Tomás Axner nem késlekedett időt kérni. Ekkor még nem, csak 7-3-as magyar vezetésnél kezdték meg a felzárkózást a svédek és sajnos egyenlítettek (7-7). De csak átmenetileg. 8-7 után a kilencedik magyar gólt azért érdemes feljegyezni, mert ez volt az első, amit nem Klujber Katrin vagy Kuczora Csenge dobott: ekkor Schatzl Nadine talált be.

Minden a tervek szerint alakult

Támadásban ugyan akadtak hibák, a védekezés viszont jól működött, ahogy azt Simon Petra feladatként említette még csütörtökön, sikerült semlegesíteni Jamina Robertset (aki az első félidőben egy gólt sem dobott), Böde-Bíró Blanka is hozzátette a magáét a kapuban, így a magyar válogatott ismét ellépett 11-8-ra. Túl a félidő derekán Kuczorát, Vámost és Füzi-Tóvizit Debreczeni-Klivinyi, Simon és Bordás váltotta, s ők új lendületet adtak a csapatnak.

Négygólos előnnyel (15-11) zártuk az első félidőt, méghozzá megérdemelten, a magyar válogatott kézben tartotta a meccset.

A második félidőben sajnos gyorsan elillant az előny, a svédek háromszor is betaláltak, majd 17-17-nél ismét utolérték a mieinket. Golovin Vlagyimir időt kért.

Szemtelen gól Klujbertől, majd újabb fordulat

18-18-nál, a svéd akció közben a kapitány hosszasan magyarázott Klujbernek, aki a következő támadásnál szépen betört és szemtelenül eltekerte a labdát a svéd kapus, Bundsen mellett. Ez lett volna a tanács? Ki tudja, ezután mindenesetre ismét meglódult a magyar válogatott (21-18). Klujber és Kuczora is hat gólnál járt ekkor, Bíró Blanka pedig kottából olvasta a svéd lövéseket.

Füzi-Tóvizi sajnos két ziccert is kihagyott, ezt kihasználva egy gólra feljöttek a svédek, akiknek finoman mintha a játékvezetők is kedveztek volna, 25-23-nál nyugodtan elvehették volna tőlük a labdát, helyette Klujbert állították ki túlzott szigorral.

Lényegében kijutottunk az olimpiára

Ez sem törte meg a mieinket, 28-25-re megnyerték a mérkőzést.

Nem akarjuk elkiabálni, de ez már-már olimpiai részvételt ért.

Japán ellen akár a négygólos vereség is belefér. Ha netán kikapnánk, akkor a három csapat körbeveri egymást, tehát a minitabellán az összesített gólkülönbség dönt. Ezen a mieink jelenleg plusz három góllal állnak, a japánok pedig mínusz héttel, miután 35-28-ra maradtak alul a svédekkel szemben. Négygólos vereséggel mínusz egyre süllyednénk, de a japánok még akkor is mínusz hármon állnának. Ötgólos vereségnél egál lenne, akkor a több dobott gól döntene.

Ám reméljük, ez csupán elméleti okoskodás, ezzel a lendülettel, nem is vitás, egészen Párizsig kell hatolni. A magyar válogatott fennállása során eddig 18-ból 18-szor legyőzte Japánt. Meglesz a tizenkilencedik is…

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.