Következő mérkőzések
Anglia
18:002024. június 30.
Szlovákia
Spanyolország
21:002024. június 30.
Grúzia

Európa-bajnokság vagy olimpia? A két idei verseny kapcsolata

Óriási magyar csapattal, szokatlan időbeosztásban zajlik a római atlétikai Európa-bajnokság. A kontinensviadal pénteken kezdődik és jövő szerdán, még a labdarúgó Eb előtt ér véget. A legutóbbi, 2022-es müncheni Európa-bajnokságon Halász Bence (kalapácsvetés), Kozák Luca (100 m gát) és Madarász Viktória (35 km gyaloglás) szerzett érmet. Gyulai Miklós, a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) elnöke visszafogottan úgy fogalmazott a római Eb előtt, hogy van éremesélyünk, s nem ő az egyetlen, aki hozzáteszi: az Eb-t a kevesebb mint két hónap múlva kezdődő olimpia fényében is kell nézni.

2024. 06. 07. 6:00
Budapest 20240526 Atlétika Országos Összetett Bajnokság Fotó: Koncz Márton - Nemzeti Sport A képen:     Halász Bence Európa-bajnokság olimpia
Halász Bence a legutóbbi Európa-bajnokságról ezüstéremmel tért haza Fotó: Nemzeti Sport/Koncz Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tavalyi budapesti atlétikai világbajnokságon a rendező jogán majdnem minden számban indíthatott sportolót Magyarország, így volt hatvanhárom fős a csapatunk. Most Rómában ennél alig kevesebb, ötvenkilenc sportoló alkotja a magyar válogatottat. Sokaknak az Európa-bajnokság nemcsak önmagában lesz fontos, hanem a párizsi olimpia miatt is. Eddig a kalapácsvető Halász Bence, a futók közül pedig (100 m gát) és Molnár Attila (400 m) tekinthető biztos ötkarikás indulónak, valamint a Párizsban bemutatkozó vegyes gyaloglóváltóban is lesz magyar csapat. Utóbbi számot az Eb-n nem rendezik meg.

Budapest 20230823 Atlétika 2023 Világbajnokság VB 5nap Fotó Szabó Miklós Nemzeti Sport Kozák Luca 100m gátfutás Európa-bajnokság olimpia
Kozák Luca (balra) a tavalyi budapesti világbajnokságon elődöntőt futott (Fotó: Nemzeti Sport/Szabó Miklós)

– Sok olyan versenyző található a csapatban, akik a következő olimpiai ciklusban hozhatják a szép eredményeket. Ugyanakkor idén is van éremesélyes versenyzőnk, Halász Bence Eb-ezüstérmes és kétszeres vb-bronzérmes, bár a férfikalapácsvetés mezőnye rendkívül sűrű – mondta az Európa-bajnokság előtt Gyulai Miklós, a MASZ elnöke, aki úgy számol, hogy a párizsi olimpián 25-30 magyar atléta indulhat.

Halász Bence: Fókusz az olimpián

Halász Bencét a két évvel ezelőtti Európa-bajnokságon és a tavalyi világbajnokságon is csak a lengyel Wojciech Nowicki előzte meg az európaiak közül, ebben az évben viszont még nem volt igazán nagy dobása.

– Úgy érzem, a Budapesten dobott 77,77 méter jó alap, de még messze van az elvárt eredménytől. A második ciprusi edzőtábor után volt egy nehezebb időszakom, ott becsúszott két kevésbé jól sikerült verseny. Idén a fókusz az olimpián van, de az Eb is fontos állomás – összegzett Halász Bence, akinek a selejtezőjét szombat délelőtt, a döntőjét vasárnap este rendezik.

Takács, Molnár és Kozák jó kiindulóhelyzete

Halász mellett két éve Kozák Luca is ezüstérmet hozott haza Münchenből. A gátfutó a tavalyi hazai vb-n nem, viszont az idei fedett pályás világbajnokságon viszont döntőt futhatott, s az ő versenyszámában nagy a különbség a globális és a kontinentális mezőny között.

– Érdekes, hogy imádom Olaszországot, sokat versenyeztem ott, de Rómában nem voltam még, úgyhogy bakancslistás helyszínen állok majd rajthoz – mondta Kozák Luca

Futóink közül Kozák mellett Molnár Attila (400 m) és Takács Boglárka (100 m, 200 m) is olyan jól áll az európai rangsorban, hogy a selejtező helyett az elődöntőben kezdik meg a szereplésüket. A tavalyi világbajnokságon mindannyian futhattak elődöntőt, Rómában reális esélyük van a fináléra. Akár mindannyian váltóban is szerepet kaphatnak, az olasz fővárosban a női 4×100-as és 4×400-as, valamint a férfi 4×400-as staféta kísérli meg a bravúrt, azaz a döntőbe jutást.

A tavalyi világbajnokságon harmadik legjobb európai volt hétpróbában Krizsán Xénia, aki Budapesten negyedik, a legutóbbi Eb-n ötödik helyen zárt. Az idei hazai bajnokságot viszont sérülés miatt nem tudta végigversenyezni, így kérdéses a formája. Utóbbi versenyt Nemes Rita nyerte meg, méghozzá az idei ötödik legerősebb európai pontszámmal.

Halász és Kozák mellett a harmadik – időrendben az első – müncheni érmünket Madarász Viktória szerezte, aki két éve 35 kilométeren végzett a harmadik helyen. Idén ezt a számot nem rendezik meg, Madarász ma – akárcsak Récsei Rita és Spiller Tiziana – 20 kilométeren indul, ebben a számban találnak gazdára az Eb első érmei. Szintén a nyitónapon rendezik meg a férfidiszkoszvetés, a női súlylökés, a női 5000 m és a 4×400-as vegyes váltó döntőjét. A két ügyességi szám délelőtti selejtezőjében Szikszai Róbert, illetve Veiland Violetta és Beregszászi Renáta áll dobókörbe, női 5000-en Wagner-Gyürkés Viktória és Vindics-Tóth Lili Anna is futhat a fináléban.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.