Következő mérkőzések
Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium
Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia

Kovács István és a piros lap megdöbbentő háttere + videó

A labdarúgó Európa-bajnokság F csoportjában Törökország a hosszabbításban szerzett győztes góllal 2-1-re nyert Csehország ellen. A mérkőzés Kovács István közreműködéséről is emlékezetes marad, az erdélyi játékvezető a tizenkilenc sárga lappal Eb-rekordot döntött, ahogy csúcsot jelent a két piros lap közül az első, Antonín Barák kiállítása is. A második piros lap már a lefújáskor villant, és egy új videóból kiderül, hogy török provokáció állt a háttérben. Igaz, a kiállított Tomás Chory elismerte, ő sem volt teljesen ártatlan.

2024. 06. 28. 15:39
BARAK, Antonin; KOVÁCS István
Hamburg, 2024. június 26.
Kovács István játékvezetõ (j) piros lap mutat fel a cseh Antonín Barák (b) a 2024-es németországi labdarúgó Európa-bajnokság F csoportja harmadik fordulójának Csehország-Törökország mérkõzésén a hamburgi Volkspark Stadionban 2024. június 26-án. foci eb 2024
Ez még az első piros lap, Kovács István Barák mellett végül Choryt is kiállította a cseh csapatból Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kovács István rengeteg kritikát kapott a Csehország–Törökország mérkőzés után, amelyen két Eb-rekordot is megdöntött. Kovács István tizenkilencszer mutatta fel a sárga lapot, ez a legtöbb az Európa-bajnokságok történetében. Az erdélyi játékvezető zsebéből már a huszadik percben előkerült a piros lap is, ez volt a legkorábbi kiállítás foci Eb-meccsen.

Hamburg, 2024. június 26.
A cseh Tomás Chory (elöl) és a török Samet Akaydin a 2024-es németországi labdarúgó Európa-bajnokság F csoportja harmadik fordulójának Csehország Törökország mérkõzésén a hamburgi Volkspark Stadionban 2024. június 26-án.
piros lap Kovács István foci Eb 2024
Kovács Istvántól a második piros lapot a cseh Chory kapta, de a török Akaydinra is eltiltás vár (Fotó: MTI/AP/Ebrahim Noruzi)

Kovács István a lefújás előtt még egy másik cseh játékosnak is felmutatta a piros lapot. Tomás Chory főszereplője volt a két csapat tömegbunyójának, de a török védő, Kaan Ayhan is tett azért, hogy kialakuljon a balhé.

Ayhan provokatív ünneplése

A videón a bekarikázott részt érdemes figyelni: Ayhan nem a győztes gólt ünneplő társai, hanem a cseh támadó felé rohan.

A gólöröm után Ayhan, valamint csapattársa, Orkun Kökcü is sárga lapot kapott.

A csehek a későn bekapott góllal kiestek, ezt a törökök a lefújás után is az orruk alá dörgölték. Chory a sérelmet megtorolta, a tömegjelenet végén ő kapott piros lapot, Soucek és Arda Güler pedig sárgát.

Chory elismerte a meccs után, hogy nem véletlenül lett a törökök céltáblája:

Agressziót akartam vinni a pályára, megmérgezni a törököket. Tudtam, hogy nem fog tetszeni nekik

Kovács István hibázott a sok lappal?

Mindezek jól leírják, milyen feszültség uralkodott a pályán a törökök és a csehek között, s úgy tűnik, ennek a szítására mindkét csapat játékosai vevők voltak.

Kovács István lapjai a helyzet következményei voltak. S bár volt olyan játékos, aki kritizálta az erdélyi sípmestert a mérkőzés után, a csehek nem fogták a játékvezetőre a vereséget. A sok lapot pedig a csapatok elsősorban maguknak köszönhetik.

A laprekord a továbbjutó törököknek sem jött jól, Hakan Calhanoglu és Semet Akaydin is a másodikat kapta a tornán, így egyikük sem játszhat az Ausztria elleni keddi nyolcaddöntőn.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.