Következő mérkőzések
Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium
Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia

Olaszország és Svájc már készülhet is a tizenegyesekre?

A csoportkör után két szünnapunk volt az események, többek között a magyar válogatott kiesésének feldolgozására. Szombaton viszont két nyolcaddöntővel folytatódik az Európa-bajnokság: előbb a címvédő Olaszország játszik Svájc ellen, majd a rendező Németország mérkőzik még Dániával. Olaszország Zaccagni 98. percben szerzett gólja nélkül már nem lenne versenyben, Svájc eddigi összeses kieséses fázisú Eb-meccse tizenegyespárbajba torkollott.

2024. 06. 29. 5:47
Granit Xhaka tizenegyes Sallai Roland Magyarország Svájc Olaszország foci Eb 2024
Granit Xhaka nyolc éve sorsdöntő hibát követett az Eb-nyolcaddöntőben Fotó: MTI/Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hétfő este még az olaszokkal együtt örültünk Mattia Zaccagni 98. percben esett találatának. Azóta kiderült, hogy a magyar válogatott a horvátok elleni késői olasz gól ellenére sem került a legjobb négy csoportharmadik közé, így nem jutott be az Európa-bajnokság egyenes kieséses szakaszába, s az is, hogy ha nincs az a gól, akkor a címvédő olaszok is kiestek volna három ponttal és mínusz egyes gólkülönbséggel. Olaszország az Albánia elleni 2-1-es győzelemmel nyitott, aztán 1-0-ra kikapott Spanyolországtól, majd jött a drámai 1-1 Horvátország ellen. Luciano Spalletti, az olaszok szövetségi kapitánya tudja, hogy csapatának javulnia kell a folytatásra.

Lipcse, 2024. június 24.
Az olasz válogatott tagjai ünneplik Mattia Zaccagni gólját a 2024-es németországi labdarúgó Európa-bajnokság B csoportja harmadik fordulójának Horvátország Olaszország mérkõzésén a lipcsei RB Arénában 2024. június 24-én. A mérkõzés 1-1-es döntetlennel zárult. Svájc olasz válogatott foci Eb 2024
Az olaszok itt még nem is tudták, mennyire fontos volt Zaccagni gólja (Fotó: MTI/AP/Petr David Josek)

– Megérdemeltük a továbbjutást, noha nem a legjobb játékunkat nyújtottuk, de a csoportunk is nehéz volt. A párharcokat rendre elveszítettük, és ez nem technikai kérdés. Tapasztalat kell ahhoz, hogy határozottabban beleálljunk a párharcokba, hajlandók legyünk elvégezni a piszkos munkát. Ebben előre kell lépnünk – mondta Spalletti, aki a védelme összeállítása miatt aggódhat.

Riccardo Calafiori a csoportkörben kapott két sárga lapja miatt eltiltását tölti, Alessandro Bastoni játéka betegség, Federico Dimarco szereplése sérülés miatt kérdéses.

Svájc magabiztosan várja az Olaszország elleni meccset

Ha az olaszok továbbjutnak, a negyeddöntőben megismétlődhet a legutóbbi Európa-bajnokság döntőjének párosítása Anglia ellen. Ez tűnik a könnyebb ágnak, az elődöntőbe a Románia, Hollandia, Ausztria, Törökország négyes egyike is bejut. Svájcban talán örülnek is, hogy a németek ellen 92. percben kapott gól után ide kerültek. Murat Yakin, a svájciak szövetségi kapitánya a Magyarország elleni 3-1-es siker, majd a skótok és a németek ellen elért két 1-1-es döntetlen után az olaszoktól sem fél.

– Nem aggódom túlságosan Olaszország miatt, éppen ellenkezőleg, hiszen eddig jól működik a játékunk. Nem mondhatjuk, hogy mi vagyunk a favoritok, de a Németország elleni döntetlen nagy önbizalmat ad nekünk – jelentette ki a szakember.

Az Opta adatai alapján 57 százalékra teszi az olasz továbbjutás esélyét, ezzel az adatok elemzésével foglalkozó cég ezt a nyolcaddöntős párharcot tartja a legkiegyensúlyozottabbnak. A másik végletet a vasárnapi Spanyolország–Georgia meccs jelenti, a grúz bravúrra kevesebb mint 18 százalék esélyt hozott ki az elemzés.

Garantált a tizenegyespárbaj?

A múlt is kiélezett csatát ígér az olaszok és a svájciak meccsére: Svájcnak eddig mindegyik kieséses fázisban játszott Eb-meccse tizenegyespárbajba torkollott. 2016-ban a lengyelek ellen a mostani csapatkapitány, Granit Xhaka sorsdöntő hibája után estek ki a svájciak. Három éve a franciákat búcsúztatták szétlövés után, a negyeddöntőben viszont a spanyolok ellen már nem tudtak újabb tizenegyespárbajt nyerni.

Következik a korábbi Eb-döntő visszavágója

Ma játssza nyolcaddöntőjét a rendező német válogatott is, méghozzá Dánia ellen. Jonathan Tah eltiltása és sérülése miatt először kezdhet az Eb-n Nico Schlotterbeck, méghozzá számára abszolút hazai pályán, Dortmundban.

– Alig várom, hogy a dortmundi szurkolók előtt játsszunk. Ez Németország legjobb hangulatú stadionja – mondta a védő, aki azt is kiemelte, hogy a Skócia és a Magyarország elleni siker után sokat jelentett a német csapatnak a Svájc ellen a hajrában kiharcolt döntetlen. – Most már tudjuk, hogy ha esetleg hátrányba kerülünk, a vészforgatókönyvünk is jól működik.

Dánia három döntetlennel végzett a C csoport második helyén, s Kasper Hjulmand szövetségi kapitány elismerte: nem ez volt a terv.

– Keserédes a csoportkör, mert nyerni szeretnénk, a futballban ez a legjobb érzés. Mindent megtettünk, hogy kezdeményezzünk és támadjunk, de a támadóharmadban nem voltunk elég élesek és szerencsések.

A dánok a nyolcaddöntőre készülve egy régi sikerből merítenének erőt: 1992-ben az Európa-bajnokság döntőjében győzte le Dánia 2-0-ra Németországot.

Európa-bajnokság, nyolcaddöntők

Szombat
Svájc–Olaszország 18.00
Németország–Dánia 21.00

Vasárnap
Anglia–Szlovákia 18.00
Spanyolország–Georgia 21.00

Hétfő
Franciaország–Belgium 18.00
Portugália–Szlovénia 21.00

Kedd
Románia–Hollandia 18.00
Ausztria–Törökország 21.00

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.