Itt az ideje, hogy a helyére tegyék a Liverpool játékosát

Cody Gakpo a gólkirályi címre pályázik az Európa-bajnokságon, Liverpoolban pedig elképedve nézik csatáruk vagy inkább szélsőjük teljesítményét. A holland futballista a klubjában adós maradt az ilyen előadásokkal. Talán azért, mert nem a neki illő poszton játszik Angliában.

2024. 07. 06. 6:45
Virgil van Dijk nagyon örült liverpooli és válogatottbeli csapattársa góljának
Virgil van Dijk nagyon örült liverpooli és válogatottbeli csapattársa góljának Fotó: AFP/NurPhoto/Ibrahim Ezzat
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Gakpo teljesen más játékos a holland válogatottban. Liverpoolban is ki kellene belőle hoznunk a legjobbat.” Minden bizonnyal nem a Vörösök egykori gólzsákja, Daniel Sturridge volt az egyetlen, aki ezt gondolta Cody Gakpo játékát látva az Európa-bajnokságon. A holland futballista már a csoportkör alatt is betalált kétszer, de igazán a Románia elleni nyolcaddöntő volt az ő meccse, amikor a csapata három góljából egyet magára vállalt, egy másikat pedig ő készített elő. Holtversenyben a góllövőlista éllovasa, és ha Hollandia még sokáig menetel, akkor jó esélye van rá, hogy övé legyen a korona.

Liverpoolban Luis Díazt illeti meg az a poszt, amely a legjobban illik Gakpóhoz
Liverpoolban Luis Díazt illeti meg az a poszt, amely a legjobban illik Gakpóhoz. Fotó: AFP/Paul Ellis

Az Eb az ő terepe. Vagyis úgy általában a világversenyek. Az elmúlt két nagy nemzetközi tornán az európai játékosok közül csak Kylian Mbappé talált be többször nála. A 2022-es világbajnokságon szerzett nevet magának, ahol relatíve ismeretlen futballistaként öt meccsen három góllal járult hozzá, hogy Hollandia a negyeddöntőbe jusson.

A narancssárga Gakpo színe, nem a vörös

A katari vb után igazolta őt le a Liverpool, vörösben viszont nem tündököl úgy, mint ahogy a narancssárga szerelésben megszokhattuk tőle. Az angol együttes színeiben másfél idény és 79 mérkőzés alatt 23 gólt hozott össze. Ami nem rossz arány, de a holland válogatottban produkált statisztikái azért jobban mutatnak: ott 12 gólt jegyzett 28 fellépése alkalmával. Arról nem is beszélve, hogy míg a nemzeti csapatnál feltűnő jelenség, addig a Premier League-ben gyakran beleszürkül a mezőnybe.

A sérülések elkerülik, az elmúlt idényben mégis csak hat mérkőzést játszott végig, az angol élvonalban február közepéig egyet sem. Sok szurkoló kritizálta, az internethuszárok olykor a távozását követelték, és az év egy pontján Jürgen Klopp is leült vele, hogy megbeszéljék, mi a probléma.

Erre a kérdésre kereste Sturridge is a választ Twitteren. A szurkolók a segítségére siettek, készségesen rávilágítottak, hogy Gakpo a Liverpoolban nem a megfelelő pozícióban játszik. Ott általában középcsatárként küldte őt pályára Klopp, a holland válogatottban viszont balszélső, és ez láthatóan jobban fekszik neki – ezt korábban még a PSV játékosaként is megmutatta. Ronald Koeman szövetségi kapitánynak eszébe sem jutna a pálya más pontjára „száműzni” őt.

– Gyors és erős. Csatárként is játszhat, de szerintem a balszélső poszt tökéletes neki, megnyeri a jobbhátvédek elleni párharcokat. Ma is megmutatta, hogy így a legveszélyesebb a kapura – méltatta mestere Gakpót, aki szerinte a legfontosabb játékos az Európa-bajnokságon, hozzátéve, hogy a csapattársai is felnőhetnének hozzá.

 

Nos, fogalmazzunk úgy, hogy augusztustól Gakpónak kellene felnőnie a saját szintjére, azaz a klubjában is úgy teljesíteni, mint amire a válogatottban megmutatta már, hogy képes.

– Őszintén szólva nehéz erre mit mondani – mondta a 25 éves játékos, amikor az ingadozó formájáról kérdezték egy interjúban. – Ez természetes a futballistáknál. Nem mindig úgy sikerülnek a dolgok, ahogy szeretnéd. Vannak olyan időszakok, amikor nem jön ki a lépés. De egy nagyszerű csapatban játszom Liverpoolban, és a klubnál akkor is hittek bennem, amikor nem ment olyan jól a játék. De voltak remek meccseim, és mindig keményen dolgoztam.

Ha balszélső, akkor Díaz

Klopp is hitt Gakpóban, ám bármilyen furcsa is ezt róla leírni, nem tudta kiaknázni a holland labdarúgóban rejlő lehetőségeket. Mohamed Szalahnak stabil helye van a jobb szélen, Sadio Mané távozása óta pedig Luis Díazt illeti meg a másik oldal, így a támadósorban a középcsatár pozíciója maradt üresen. Ezt általában a klub történetének legdrágább igazolása, Darwin Núnez foglalta el, ám egy idő után Klopp is ráunt, hogy egymás után hagyta ki az ajtó-ablak helyzeteket, így az uruguayi egyre többször került a kispadra. Diogo Jota gólerős, de egyben sérülékeny. Maradt Gakpo középen.

A holland szélső a következő idényben talán inkább remélheti, hogy a „helyére” teszik. Luis Díazról továbbra sem mondott le a Barcelona, és ha a katalánok pénztárcája engedi, minden bizonnyal megpróbálják őt elcsábítani Liverpoolból. Persze Gakpo még ebben az esetben is kaphatna vetélytársat, hiszen egy darabig úgy tűnt, hogy a Newcastle balszélsője, Anthony Gordon újra a Mersey folyó partján köt ki, de jelen pillanatban ennek elég kicsi az esélye.

Talán az is kedvezhet Gakpónak, hogy már egy holland vezetőedző irányítja a Liverpoolt. Arne Slot bevallottan sokat nézte a csapat mérkőzéseit – már akkor is, amikor még elképzelhetetlennek tűnt, hogy Klopp egyszer feláll majd a kispadról. Vélhetően a holland válogatott meccseit is követte, így feltűnhetett neki, hogy honfitársából többet is ki lehet hozni a Vörösöknél. 

Kíváncsian várjuk, hogy Slotnak sikerül-e teljesíteni Sturridge kívánságát.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.