Máris megjelent a politika az olimpián! Botrány az Izrael–Mali meccsen

Még a megnyitót sem kellett megvárni, már az első nap megtörtént az első komoly politikai botránya a párizsi olimpiának. Ahogy arra számítani lehetett, a palesztinokkal szimpatizálók minden alkalmat megragadnak majd arra, hogy kifejezzék Izrael-ellenes érzelmeiket. A szerda esti Mali–Izrael meccsen történt lelátói botrányt sem lehetett megakadályozni.

2024. 07. 25. 8:24
Fotó: Anadolu via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem véletlenül retteg Párizs attól, hogy az olimpia alatt különböző, politikai indíttatású botrányok, sőt terrortámadások zavarhatják meg a világ legnagyobb sporteseményét. Sajnos nem is kellett sokáig várni arra, hogy ezek a félelmek beigazolódjanak, hiszen a hivatalos megnyitó előtt két nappal rendezett Mali–Izrael labdarúgó-csoportmeccsen máris megjelentek a palesztinokat támogatók különböző megnyilvánulásai, és emiatt a legmagasabb biztonsági kategóriába emelték ezt az egyébként az olimpián jelentősnek még a legnagyobb jóindulattal sem nevezhető találkozót – olvasható az Origó helyszíni tudósításában.

Testkamerák a rendőrökön Párizsban (Fotó: AFP/Anadolu Agency)

A mérkőzés – ami egyébként 1-1-es döntetlennel zárult – szerencsére rendben lement, mondhatni, a két csapat majdnem békés döntetlennel kezdte meg olimpiai szereplését. Mondanunk sem kell, hogy a lelátón viszont messze nem ez volt a helyzet, és a most tapasztaltak alapján nyugodtan kijelenthető, nem véletlen, hogy az izraeli sportolókat a biztonsági szolgálat a nap 24 órájában kiemelten őrzi.

Az borítékolható volt, hogy a nézőtéren felbukkannak a palesztin zászlók, és sajnos az is,hogy erre a stadionban lévő izraeli szurkolók is reagálnak majd. Szerencsére az azonnal megjelenő  biztonsági erőknek sikerült megakadályozniuk a nagyobb verekedés kirobbanását, ugyanakkor kiderült, a szervezők nem tehetnek semmit azért, hogy megakadályozzák a palesztin lobogók megjelenését a különböző sporteseményeken a párizsi olimpián.

Legálisan lobogtathatják a palesztin zászlókat

Ugyanis a palesztin sportolók teljesen legálisan részt vehetnek az olimpián, így – akárcsak a többi részt vevő ország esetében is – megengedett a palesztin zászlókat a stadionokba vinni. A jogszabályok értelmében a hatóságok nem kobozhatják el őket. Így teljesen jogosan védekeztek erre hivatkozva a francia szervezők, akik hagyták, hogy megjelenhessen a meccsen a palesztin lobogó. 

Ugyanakkor arra nézve nincs semmilyen előírás, hogy a rendezőknek miként kell reagálniuk azokra a görögdinnye-utánzatokra, ami szintén megjelent a tegnapi Mali-Izrael meccsen. Ugyanis ennek már komoly politikai üzenete van, ugyanis az utóbbi hónapokban a görögdinnyeszelet vált az Izrael-ellenes és a palesztin terrorizmust támogató mozgalmak és demonstrációk egyik szimbólumává. A magyarázat egyszerű és a színekben rejlik: a zöld héjú, fekete magvú és piros belsejű gyümölcs a Palesztin Felszabadítási Szervezet zászlójának színeit idézi. 

Nem véletlen, hogy a dinnyék megjelenésére legalább olyan haraggal reagálnak az izraeliek. Sajnos innentől kezdve arra is számítani lehet, hogy az olimpia ideje alatt nem ez volt az utolsó provokáció.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.