Mi van a rúdugrással az olimpián? Extrém lett Klekner Hanga selejtezője is

Nem hozott magyar továbbjutást a hétfő délelőtti atlétikai program a párizsi olimpián. Molnár Attila 400, Takács Boglárka 200 méteren a kritizált reményfutamban próbálkozott, de egyikük sem futhat elődöntőt. Klekner Hanga a női rúdugrás fináléjáról maradt le, ahol tizenkettő helyett húsz atléta indulhat majd.

2024. 08. 05. 14:38
KLEKNER Hanga
Saint-Denis, 2024. augusztus 5.
Klekner Hanga a nõi rúdugrás selejtezõjében a 2024-es párizsi nyári olimpián a saint-denis-i Stade de France olimpia 2024 magyar csapat reményfutam
Klekner Hanga a 4,55 méter felett már nem jutott át, pedig az olimpiai döntőt ért volna Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hétfő a rúdugrás napja az olimpián: a 19.00-kor kezdődő esti programban a svéd fenomén, Armand Duplantis akár saját világcsúcsára is veszélyes lehet. A délelőtti programban szintén rendeztek rúdugrást, a női selejtezőt, amelyben Klekner Hanga 4,40 métert ért el. A huszonnégy éves magyar sportoló közel volt a fináléba jutáshoz, a döntő mezőnye egészen furcsa körülmények között alakult ki.

Saint-Denis, 2024. augusztus 5.
Klekner Hanga a nõi rúdugrás selejtezõ a Párizs olimpia 2024 Stade de France magyar csapat extrém atlétika reményfutam
Klekner Hanga végül nem jutott be a rúdugrás döntőjébe, pedig ez húsz atlétának is összejött (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Már a férfiak rúdugró-selejtezője is hozott extrém történést Párizsban, de ott a megszokott, tizenkét fős döntős mezőny alakult ki, még ha egy-két sokra tartott versenyző le is maradt róla.

A nőknél tizenegyen ugrották át a 4,55 métert, azaz egy hely volt még kiadó. A tizenkettedik helyen azonban kilences holtverseny alakult ki: ennyien voltak, akik az első két magasságon (4,20, 4,40) egyszer sem rontottak, a 4,55 viszont háromszor is kifogott rajtuk. A döntőben így húsz rúdugró áll majd rajthoz.

Klekner Hanga elégedett a szezonjával

Sajnos Klekner Hanga nem lesz közöttük, ő az első két magasságot egyaránt másodikra tudta teljesíteni, s bár idén 4,56 méterre javította az országos csúcsot, ezúttal a 4,55 kifogott rajta.

– Az jobban bosszant, hogy nem tudtam átugrani a 4,55-öt, mint az, hogy a 4,40 is elég volt sokaknak a döntőhöz. Voltak jó kísérleteim, utolsóra nagyon lendületes lett a nekifutás, de túlságosan a léc alá kerültem, és nem tudtam fellendülni. Nagyon hosszú szezon volt, mindenki hajkurászta a versenyeket, az eredményeket, hogy kijusson a ranglista alapján. A mostani 4,40-es eredményemmel nem vagyok elégedett, az egész szezonommal viszont, hogy eljutottam ide az olimpiára, nagyon – értékelt Klekner Hanga.

Molnár, Takács: reménytelen a reményfutam?

Két futónk is érdekelt volt a hétfő délelőtti programban: Molnár Attila 400 méteren 45,45 másodperccel harmadik, Takács Boglárka 23,05-tel második lett a reményfutamában, s végül egyikük ideje sem ért elődöntőbe jutást.

Molnár már az előfutama után is kifejtette lesújtó véleményét a reményfutamról, s aligha javított az újítás megítélésén, hogy az első 400-as reményfutamban a hét besorolt atlétából mindössze három állt rajthoz.

MOLNÁR Attila Párizs olimpia 2024 - Atlétika 400 méter mire jó a reményfutam magyar csapat Zakithi Nene
Molnár Attila nem jutott tovább a reményfutamból, a dél-afrikai Nene viszont elődöntőt futhat (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

– Beszélgettem a call roomban a többi versenyzővel, ők sem értették a rendszert, de azt mondták, hogy legalább még egyszer odaállhatunk – mondta Molnár Attila, aki az olimpiával befejezte a szezont, két hét pihenő után már a 2025. márciusi fedett pályás világbajnokságra kezdi meg a felkészülést.

– Három csúcspontot akartam felépíteni az évre, úgy tűnik, ez még sok volt. A fedett vb-re sikerült a legjobban, szerintem az Eb-n is korrektül helytálltam egyéniben és a váltóban is.

Előttem Magyarországon még senki nem járt ezen a szinten, kikövezetlen úton járunk, hogy miként lehet megőrizni azt az év eleji formát végig

– értékelte idényét a huszonkét éves atléta.

Molnárral ellentétben Takács Boglárka idénye nem ért véget, a Honvéd sprintere a tervek szerint még szerepel idén Gyémánt Liga-versenyen is. Az olimpián 100 méteren országos csúccsal bejutott az elődöntőbe, ugyanez 200-on nem jött neki össze.

– Összességében elégedett vagyok, noha nyilván szerettem volna elődöntőt futni 200-on is. A döntőben ebben a számban még titkon sem gondolkoztam. Folyamatosan hallom, hogy európai futóként talán 200-on több esélyem lehetne nagy eredményre, de én ezt majd igyekszem minél hamarabb megcáfolni. Továbbra is 100-as sprinter maradok, de harcolok azért, hogy egyszer majd a 200-at is megszeressem – fogalmazott olimpiai szereplése végén Takács Boglárka.

TAKÁCS Boglárka Párizs olimpia 2024 - Atlétika 200 m mire jó a reményfutam magyar csapat
Takács Boglárka 100 méteren bejutott az olimpia elődöntőjébe, 200-on ugyanez nem sikerült neki (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A reményfutam bevezetése elsőre neki sem nyerte el a tetszését.

– Szerintem az atlétika úgy volt jó, ahogy régen kitalálták, nincs szükség ilyen-olyan módosításokra, amikkel az elmúlt években próbálkoznak. Már 200-on is meglátszik, hosszabb távokon pedig még nagyobb hátrány, ha valakinek eggyel több futás van a lábában. Ha valaki be is jut az elődöntőbe, ott már teljesen esélytelen, hogy bármit is elérjen – értékelte lapunk kérdésére az újítást Takács Boglárka.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.