Megszólalt a transznemű sportoló, aki botrányt okozhat Párizsban

Egy hét múlva, augusztus 28-án kezdődik a paralimpia Párizsban, amelyen először indulhat transznemű sportoló, a férfinak, Fabriziónak született, de ma már nőként versenyző Valentina Petrillo. Újabb botrány törhet ki a sportvilágban: riválisa szerint előnyt élvezhet vele szemben az olasz futó, egy nemzetközi sportjogra szakosodott ügyvéd és negyven feminista szervezet tiltakozott az indulása ellen. A sok kritika hatására Petrillo megszólalt, és szimbólumnak tartja magát.

2024. 08. 21. 4:57
Italian Paralympic Athletics Championship
A párizsi paralimpián először indulhat transznemű sportoló, a férfinak, Fabriziónak született, de ma már nőként versenyző Valentina Petrillo. Fotó: Getty Images / Marco Mantovani
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alig ért véget a párizsi olimpia, amelynek a legvitatottabb történetét az algériai Imane Helif és a tajvani Lin Ju-Ting szállította, a két amatőr bokszoló, akik állítólag a férfiakra jellemző biológiai tulajdonságokkal rendelkeznek, mégis indulhattak a női mezőnyben az olimpián, s végül mindketten aranyéremmel a nyakukban távoztak Franciaországból. A paralimpia hasonló, mégis másmilyen botránytól lehet hangos: Valentina Petrillo esetében nincsenek kérdések, vitatott vagy nem nyilvános teszteredmények, ő valóban férfinak született és most a nők között versenyezhet.

Italian Paralympic Athletics Championship
Valentina Petrillo az első transznemű sportoló a paralimpián. Fotó: Getty Images / Marco Mantovani

A most 50 éves sportolót, aki látássérült, a születésekor még Fabrizio Petrillónak hívták, és 2019-ben váltott nemet, amikor hormonkezelést kapott. Az egy hét múlva kezdődő paralimpián már a női keresztnevén, Valentinaként indulhat olasz színekben 200 és 400 méteres síkfutásban a T12 kategóriában. A 2023-as világbajnokságon bronzérmes volt a nők között, de a Daily Mail cikke szerint azóta lett nemzetközileg sikeres, hogy nemet váltott. Amikor vb-érmes lett, Mara Yamauchi brit maratonfutó tette fel a költői kérdést: „Hány 49 éves szerezne érmet világszinten?”

A Daily Mail szerint Petrillo korábban a férfiak között versenyzett, és tizenegy országos T12-es atlétikai bajnoki címet szerzett. Most mégis a nők között indulhat a paralimpián, mert a jelenlegi szabályozás szerint, akit jogilag nőként ismernek el, az jogosult a nőként való versenyzésre. Ez egyébként eltér az atlétikai világszövetség álláspontjától, amely 2023 márciusában megtiltotta a transznemű sportolók női mezőnyben való indulását.

Riválisa szerint Valentina Petrillo előnyt élvezhet

Már a verseny előtt számos kritika érte a döntést, miszerint Petrillo lehet az első transznemű, aki részt vehet a paralimpián. Kétszáz méteren a német atléta, Katrin Mueller-Rottgardt lesz az egyik riválisa, aki aggasztónak tartja a kialakult helyzetet. – Mindenki éljen úgy a hétköznapokban, ahogy jól érzi magát, de a versenysportban ez problémás. Petrillo hosszú ideig férfiként élt és edzett, így van esély rá, hogy a fizikai adottságai mások, mint annak, aki nőnek született, és ez előnyt jelenthet neki – idézte szavait a Bild alapján a Daily Mail.

Petrillo a 200 méteres síkfutás selejtezőjében a spanyol Melani Berges elől vette el a paralimpiai indulás jogát, ami azzal együtt is indulatokat gerjesztett Spanyolországban, hogy a 33 éves sportoló 100 méteren ott lehet Párizsban. – Melani Berges helyett egy férfi, Fabrizio „Valentina” Petrillo indulhat, ami igazságtalan – jelentette ki Irene Aguiar spanyol ügyvéd, aki a nemzetközi sportjogra szakosodott.

Italian Paralympic Athletics Championship
Érmet szerezne az olasz látássérült sportoló Párizsban. Fotó: Getty Images / Marco Mantovani

A hírek szerint 40 feminista szervezet tiltakozott Petrillo indulása ellen. A Nemzetközi Paralimpiai Bizottság elnöke, Andrew Parsons állítása szerint felkészült a kritikákra, de a saját szabályaikat nem hagyhatják figyelmen kívül. Szerinte tisztelettel kell bánni a transznemű sportolókkal is, ugyanakkor megjegyezte, hogy a többi sportolóval is igazságosnak kell lenni, és a tudománynak kellene megadnia a választ, amely alapján egységes lehetne a sportvilág a transzkérdésben.

Transznemű, de házas maradt, két gyermek „apja”

Petrillo egy héttel a paralimpia előtt megtörte a csendet, és nyilatkozott az őt ért kritikákról és a párizsi reményeiről is.

– Egyszerűen igazságos, hogy mindannyian a saját nemünkben fejezhetjük ki magunkat. A sportnak meg kell tanítania minket az elfogadásra, ami alapvető érték az emberi boldogsághoz – fogalmazott a transznemű sportoló.

Petrillo elmondta, hogy pszichológushoz járt, erősnek érzi magát, és tudja, hogy támadni fogják, de nincs mitől félnie. – Éremre esélyes vagyok, de ehhez jobban kell teljesítenem, mint amikor tavaly egyéni csúcsot futottam. Tisztában vagyok a párizsi szereplésem társadalmi és kulturális jelentőségével. Minden tőlem telhetőt megteszek, hogy értékes sportteljesítményt nyújtsak – ígérte.

Úgy hiszi, hogy jelkép lehet a paralimpián, erről így beszélt: – Az a történelmi tény, hogy az első transznemű nőként részt vehetek a paralimpián, az elfogadás fontos szimbóluma.

Petrillónak két gyermeke született, a Daily Mail cikke szerint a feleségével azután is házasok maradtak, hogy 2017-ben felfedezték a transzidentitását.

A paralimpiára augusztus 28. és szeptember 8. között kerül sor Párizsban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.