Olimpia Budapesten? A magyar főváros jelentőségét hangsúlyozta a NOB-alelnök

Ifjabb Juan Antonio Samaranch, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) alelnöke Budapesten beszélt arról, hogy az olimpia megrendezésének elnyeréséhez tapasztalat, szenvedély, kompetencia és szerencse is kell. Az egykori NOB-elnök fia szerint Budapest az egyik legfontosabb város a világ sportja szempontjából, amely képes lenne megrendezni az ötkarikás játékokat.

Forrás: MTI2024. 09. 24. 15:17
Budapest, 2024. szeptember 24.
Juan Antonio Samaranch a Nemzetközi Olimpiai Bizottság alelnök beszédet mond az Európai Unió Tanácsa magyar elnöksége alkalmából rendezett sportvezetõk nemzetközi konferenciáján a budapesti Várkert Bazárban 2024. szeptember 24-én.
Budapest olimpia
Édesapja után az ifjabb Juan Antonio Samaranch is a NOB elnöke lenne Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ifjabb Juan Antonio Samaranch az édesapja nyomdokaiba lépne: az idősebb Juan Antonio Samaranch 1980 és 2001 között volt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke. Fia jelenleg alelnöke a szervezetnek, s jövőre megméreti magát az elnökválasztáson is. Víziója mellett az ifjabb Samaranch Budapest olimpiarendezési esélyeiről, valamint az olimpia műsorán szereplő sportágakról is beszélt a magyar fővárosban, ahol az Európai Unió Tanácsa magyar elnöksége alkalmából sportvezetőknek rendezett nemzetközi konferencián tartott előadást.

Budapest, 2024. szeptember 24.
Juan Antonio Samaranch, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság alelnöke az Európai Unió Tanácsa magyar elnöksége alkalmából rendezett sportvezetõk nemzetközi konferenciáján a budapesti Várkert Bazárban 2024. szeptember 24-én. Jobbra, a kivetítõn Céline Dion kanadai énekesnõ.
MTI/Szigetváry Zsolt Budapest olimpia
Juan Antonio Samaranch szerint Budapest nagyon fontos városa a sportvilágnak Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Samaranch maga is több pályázati anyag összeállításában játszott fontos szerepet, de végül egyetlen olimpiát sem tudott Spanyolországba vinni. Madrid három egymás utáni olimpiára pályázott sikertelenül, azóta viszont Párizs (2024), Los Angeles (2028) és Brisbane (2032) rivális nélkül kapta meg a rendezés jogát. 

Mi kell ahhoz, hogy Budapesten olimpia legyen?

– Jól ismerem a magyar fővárost és az országot is, amelyekről azt kell mondjam, hogy az egyik legfontosabb város és ország a világ sportja szempontjából, de Európában minden kétséget kizáróan – hangsúlyozta Samaranch.

Budapestnek minden rendelkezésére áll egy olimpia megrendezésére, de nagyon komoly küzdelemre kell készülnie, ha úgy dönt, hogy versenybe száll valamelyik nyári játékokért

Samaranch hangsúlyozta, hogy a kérdés egyelőre elméleti, Budapest hivatalosan még nem pályázott a következő elérhető, 2036-os játékok rendezésére. A spanyol sportvezető szerint a tapasztalt szervezői csapat, a megfelelő tudás és a szenvedély adott hazánkban, de az olimpia rendezésének elnyeréséhez ezek mellett szerencse is kell.

Az öttusa jövője az olimpián

Samaranch nemcsak a NOB, hanem a Nemzetközi Öttusaszövetség (UIPM) alelnöke is. A magyar sikersportág első nagy korszaka Gulyás Michelle idei párizsi aranyérmével lezárult, a lovaglás helyét átveszi az akadályverseny.

– A megfelelő időpontban hajtottuk végre a legjobb megoldást, a változtatás nélkül az öttusa eltűnt volna a világ sportjából – mondta a sportvezető, aki hozzátette, hogy az új lebonyolítás részleteit még ki kell dolgozni.

Míg az öttusa csak teljes átalakítással maradhatott a programban, a legutóbbi két olimpián olyan új sportágak mutatkoztak be, mint a sportmászás, a BMX freestyle, a szörf és a breaktánc.

– A városi sportok a programban maradnak, de azt nem gondolom, hogy leváltanák a tradicionális sportágakat, hiszen az egyik legfőbb cél éppen az, hogy a játékokon minden sportnak ott legyen a helye – mondta Samaranch.

Mit tehet a NOB a háború ellen?

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság élére jövő tavasszal új elnököt választanak, a jelenlegi vezető, Thomas Bach tizenkét év után újabb ciklust már nem vállal. Ifjabb Juan Antonio Samaranch egyike a hét elnökjelöltnek, szerinte az olimpiának a legnagyobb kihívást a világszerte dúló háborúk jelentik.

– Jelenleg több mint 55 háborús konfliktus zajlik világszerte, de nem csak azok, amelyekről az újságokban olvasunk. Ezek drámával, szenvedéssel, menekültek sokaságával járnak, ezért kritikus fontosságú, hogy meg tudjuk mutatni: a világ különböző tájairól érkező sportolók igenis békében tudnak egymás mellett élni, miközben a pályán a közösen kialakított és elfogadott szabályok betartásával küzdhetnek egymás ellen – mondta Samaranch, aki szerint az is fontos, hogy a NOB lépést tartson a technológiai fejlődéssel.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.