Torokmetsző iráni fekete zászlóval, hatalmas botrány a paralimpia végén + videó

Irán nyolc aranyéremmel zárt a vasárnap befejeződött párizsi paralimpián (az éremtáblán a 14. helyen végzett), de lehetett volna kilenc első helye is. Az atlétikai pályán Sadegh Beit Sayah férfi gerelyhajításban megnyerte kategóriája versenyszámát, de a formabontó ünneplésével kétszer is megsértette a szabályokat, így kizárták.

2024. 09. 09. 10:07
Sadegh Beit Sayah nagy hibát követett el
Sadegh Beit Sayah nagy hibát követett el Forrás: X
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 37 éves Sadegh Beit Sayah nem állíthatja, hogy nincs tisztában a szabályokkal, a gerelyhajító már 2014-ben ezüstérmes volt az ázsiai parajátékokon a dél-koreai Incshonban, 2021-ben a tokiói paralimpián szintén a dobogó második fokára állhatott, miként tavaly Párizsban a paraatlétikai világbajnokságon is.

Sadegh Beit Sayah
Sadegh Beit Sayah az iráni zászlóval Fotó: Getty Images

S úgy nézett ki, hogy Sadegh Beit Sayah a párizsi paralimpián felért a csúcsra. A záró hétvégén az F41-es kategóriában 47,64 méteres paralimpiai csúccsal nyerte meg a versenyt, büszkén is feszített az eredményjelző mellett, kezében az iráni zászlóval. Igen ám, de előtte a nagy dobását úgy ünnepelte meg, hogy a sportpályákon szokatlan mozdulatot tett, torokmetszést imitált. 

Forrás: X

Sadegh Beit Sayah elbukta az aranyérmét

S ezért sárga lapos figyelmeztetést is kapott. Ami még nem lett volna végzetes sámára, az viszont már az aranyérmébe került, hogy a verseny végén megint formabontó módon ünnepelt, és legalább ilyen ijesztően – legalábbis azok számára, akik nincsenek otthon az iszlám vallásban. A sportoló a táskájából előhúzott egy fekete zászlót, rajta piros, arab felirattal, és azt lobogtatta.

A történtek után az iráni gerelyhajítót kizárták a versenyből. Az irániak fellebbezését pedig elutasították, kiemelve, hogy a sportolók csak nemzeti lobogókkal ünnepelhetnek. Mint kiderült, Sayah zászlója egyébként vallási jelkép volt, amivel az iszlám világ az első síita imám felesége, Hazrat Umm al-Banin emléke előtt tiszteleg.

Aliasghar Hadizadeh, az Iráni Paraatlétikai Szövetség elnöke arról is beszélt, hogy a torok előtt elhúzott kéz pedig az országukban megszokott ünneplési mód a sportban, amikor megdöntenek – „lefejeznek” – egy rekordot; és igazságtalannal tartják, hogy sportolójukat megfosztották az aranyéremtől.

 

Az Origó arról ír, hogy a paralimpia záró hétvégéjén szokatlan okból zártak ki női maratonfutásban a látássérült spanyolt Elena Congost, s vették el a bronzérmét. Az atlétanő az utolsó métereken elengedte az őt a kísérőjével összekötő kötelet, hogy felsegítse az elesett férfit a földről. A futónő szintén fellebbezett a kizárása után, de azt is elutasították, mondván, hogy a teljes táv alatt kötelessége lett volna fognia a kötelet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.