Kialudt a láng Párizsban, Orbán Viktor is gratulált a magyaroknak

Vasárnap este a záróünnepséggel véget ért a XVII. paralimpia, a mozgássérült, látássérült és enyhe értelmi sérült sportolók legnagyobb sporteseménye. A 39 fős magyar küldöttség öt arany-, hat ezüst- és négy bronzéremmel zárt, ezzel az éremtáblázat 26. helyén végzett. A Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke, Szabó László elégedett a szerepléssel.

2024. 09. 09. 9:04
Látványos tűzijátékkal zárult a 2024-es párizsi paralimpia. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Párizs egy buli” – ezt a címet adták a szervezők a paralimpia záróeseményének, amelyet vasárnap este, telt ház előtt rendeztek meg a Stade de France-ban. Az esőáztatta ceremóniára az aranyérmes úszó, Konkoly Zsófia és a kajakos Kiss Péter Pál vitte be a magyar lobogót. Előbbi két győzelmet aratott és egy második helyet gyűjtött a francia fővárosban, ezzel a magyar küldöttség legeredményesebb versenyzője lett.

KISS Péter; KONKOLY Zsófia
Konkoly Zsófia és Kiss Péter a paralimpia záróünnepségén. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

 

Az eddigi leglátványosabb paralimpia

Tony Estanguet, a Párizs 2024 szervezőbizottság elnöke ünnepi beszédében kijelentette: a sportolók részesei voltak a paralimpiai forradalomnak, megmutatták, hogy néz ki egy befogadó világ, és innen már nincs visszaút. – Ennek a történelmi nyárnak az emléke örökké velünk marad – fogalmazott az olimpiára is utalva.

Andrew Parsons, a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság vezetője azt emelte ki, hogy a vasárnap lezárult paralimpia a küldöttségek és a nők számát, valamint a tv-közvetítést tekintve is rekordokat döntött, viszonyítási alapot teremtve a jövőre. – Köszönet a szervezőknek, a francia embereknek! Ez volt minden idők leglátványosabb paralimpiája – jelentette ki a publikum legnagyobb örömére, majd bezárta a játékokat.

A ceremónia végén levonták a paralimpiai zászlót, amelyet Anne Hidalgo, a francia főváros polgármestere átadott Karen Bassnek, a 2028-ban házigazda Los Angeles első számú vezetőjének. Ezt követően egy kis mécseben megérkezett a láng a stadionba, ezt végül a bocciában bajnok Aurélie Aubert fújta el. A folytatásban hatalmas buli vette kezdetét, az egyedülálló műsort 24 lemezlovas, köztük a 76 éves Jean-Michel Jarre, az elektronikus zene francia úttörője szolgáltatta.

JARRE, Jean-Michel
Jean-Michel Jarre francia zenész, zeneszerző fellépése a 2024-es párizsi nyári paralimpiai játékok záróünnepségén Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

 

Minden magyar büszke lehet

Magyarország 15 éremmel, öt arannyal, hat ezüsttel és négy bronzzal zárt a francia fővárosban. A Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnöke, Szabó László maximálisan elégedett ezzel a teljesítménnyel.

– Kezdjük a végével! Az egész paralimpiát megúsztam sírás nélkül, amikor valami nagyon szépen sikerült vagy amikor kevésbé, valahogy megálljt tudtam parancsolni ennek, de Kata miatt nagyon bánkódom. Borzasztóan sajnálom, hogy ez most itt nem jött össze neki. Mondhatunk ilyen közhelyeket, hogy ilyen a sport, meg megyünk tovább, de ezek nem mindig működnek. Nagyon büszke vagyok rá és nagyon hálás vagyok neki mindazért, amit megtesz a magyar parasportmozgalomért – mondta az MTI-nek Szabó László, utalva a kajakos Varga Katalinra, aki vasárnap másodikként is haladt a KL2-es fináléban, végül lemaradt a dobogóról és negyedik lett.

A magyar paralimpiai csapat három éve, Tokióban 16 dobogós hellyel, közte hét elsővel zárt – ettől nem sokkal tér el a párizsi szereplés.

– Tokióban azt mondtam, hogy ez a magyar parasport aranycsapata, az idei eskütételen pedig azt, hogy megnyitottuk a magyar parasport aranykorát. Igazat mondtam. Ez a csapat itt, Párizsban már az aranycsapat plusz, az aranykor kapuját kinyitottuk és nyitva tartjuk. Előzetesen úgy fogalmaztam, hogy 68 számban 68 aranyéremért jövünk. Ezek közül ötöt a nyakunkban hazaviszünk, egyet vagy kettőt szerintem elvettek tőlünk mások, azért a 63-ért pedig, amit most nem viszünk haza, újra és újra el fogunk jönni – mondta el a sportvezető. 

– Ez a csapat fantasztikus volt. Minden sportoló megtett mindent minden egyes eredményért, ez a legfontosabb. Számtalan nagyszerű helyezés, egyéni legjobb eredmény született. A 15 érem parádés, a szomszédaink közül csak Ukrajna előz meg bennünket, az összes balti, balkáni és skandináv ország mögöttünk van, és kilenc európai ország van előttünk. Ott vagyunk, ahol a helyünk van, a magyar paralimpiai csapat extra teljesítményt nyújtott. Minden magyar büszke lehet és legyen is rájuk!

 

Orbán Viktor is gratulált

Hétfő reggel Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor is gratulált a magyar paralimpiai csapatnak. Az államfő az Instagramon közzétett poszttal üzente: „Köszönjük!”

A párizsi paralimpia magyar érmeseinek névsora
ARANY
Konkoly Zsófia – úszás (400 m gyors, S9)
Ekler Luca – atlétika (távolugrás, T38)
Konkoly Zsófia – úszás (200 m vegyes, S9)
Pap Bianka – úszás (100 m hát, S10)
Kiss Péter Pál – kajak-kenu (KL1, 200 m)

EZÜST
Illés Fanni – úszás (100 m mell, SB4)
Hajmási Éva, Madarászné Mező Boglárka, Krajnyák Zsuzsanna, Veres Amarilla – kerekesszékes vívás (tőr, csapat)
Luterán Petra – atlétika (távolugrás, T47)
Konkoly Zsófia – úszás (100 m pillangó, S9)
Pap Bianka – úszás (200 m vegyes, SM10)
Ekler Luca – atlétika (400 m, T38)

BRONZ
Major Endre – asztalitenisz (MS1)
Pálos Péter – asztalitenisz (MS11)
Pap Bianka – úszás (400 m gyors, S10)
Szvitacs Alexa – asztalitenisz (WS9)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.