Csipes Tamara kapta a legmagasabb állami kitüntetést a párizsi olimpia magyar érmesei közül

Sulyok Tamás köztársasági elnök, Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László házelnök részesítette állami kitüntetésben a párizsi olimpián és paralimpián kiemelkedő eredményt elérő magyar sportolókat és az őket felkészítő szakembereket az Országház kupolatermében csütörtök délelőtt. Sulyok Tamás kiemelte, hogy a bajnokká válás nem a pillanat műve, ahhoz hosszú évek kitartó munkája szükséges, és ő elsősorban ezért mondott köszönetet a sportolóknak. A párizsi olimpia magyar érmesei közül Csipes Tamara kapta a legrangosabb kitüntetést.

2024. 09. 26. 11:36
SULYOK Tamás; KÖVÉR László; ORBÁN Viktor
Párizs 2024 – Állami kitüntetéseket vettek át az olimpikonok, paralimpikonok és sportszakemberek Fotó: MTI/Máthé Zoltán
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Díszlépcsőn felérve tizenhat szögletű körfolyosó vezet a tekintélyt parancsoló méretekkel bíró kupolaterembe, mely az Országház legelőször elkészült része, már 1896-ban használatba vették. Abban az évben szerezte meg Hajós Alfréd úszásban Magyarország első olimpiai bajnoki címét Athénban. Sulyok Tamás köztársasági elnök is innen indította a köszöntő beszédét, felelevenítette Hajós visszaemlékezését a történelmi teljesítményre.

SULYOK Tamás
Sulyok Tamás köszöntötte a sportolókat. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

– Kezdettől fogva van egy nép, amely mindig előkelő helyet tud kivívni magának a ranglistán, újra és újra bizonyítva a magyarok kiválóságát. Az első magyar megadta a célt, és generációk sokasága követi a példáját – fogalmazott Sulyok Tamás.

A méltó utódok megtöltötték a kupolatermet, és a kiállított Szent Korona bal oldalán elhelyezett székeken foglaltak helyet. Nem mindenki tudott személyesen megjelenni, például az Egyesült Államokban edző aranyérmes úszó, Kós Hubert és bronzérmes Betlehem Dávid nevében a szülei vették át a kitüntetéseket. Állami elismerésben részesült az amerikai mesteredző, Bob Bowman is, aki Kósból faragott olimpiai bajnok hátúszót, az ő nevében ugyancsak a sportoló édesanyja vette át a díjat. A nyilvánosságot továbbra is kerülő Milák Kristóf nemcsak megjelent az eseményen, hanem az elsők között érkezett, a Párizsban arany- és ezüstérmet szerző úszó kihúzta magát, mosolygott, kezet fogott az őt köszöntőkkel.

– Sokan úgy tartják, hogy mi, magyarok a sportban különlegesen tehetségesek vagyunk – fejtegette Sulyok Tamás. – Ezt hiszem én is, de azt is, hogy nem ez az egyetlen oka a sikereknek. Kell lennie egy belső indíttatásnak. Talán a viszontagságos történelmünkből tanultuk meg, bármi is történjék, állva kell maradnunk, vagy talán a magyar szív van úgy összerakva, hogy csak a cél után tud megnyugodni, és amíg el nem éri azt, fáradságot nem ismerve megy tovább. Mintha bizonyítani akarnánk, hogy naggyá nemcsak a kapott javak, hanem a megküzdöttek tesznek. Nem az inspirál, hogy milyenek vagyunk, hanem az, hogy milyenné válhatunk. Bajnokká válni nem a pillanat műve, ahhoz évek kitartására van szükség. Ezért nemcsak a célba jutás felemelő pillanatért mondok köszönetet, hanem a hűséggel megharcolt évekért is.

A köztársasági elnök többek között kiemelte a vívó Gémesi Csanád sportszerű magatartását, amikor a tunéziai Faresz Ferzsani elleni – végül vesztes – nyolcaddöntőben 10-9-es hátránynál jelezte a mérkőzésvezetőnek ellenfele találatát. Megemlítette a nyílt vízi úszásban aranyérmes Rasovszky Kristóf és harmadik helyezett Betlehem Dávid megindító örömét egymás sikerének, ahogy azt is, hogy a címvédőként 100 méteres mellúszásban a győzelemről ezúttal mindössze négy századdal lemaradó paralimpikon, Illés Fanni sokaknak példát mutatva az aranyat látta az ezüstben is.

– Számos okból jó magyarnak lenni, amit nem kell és nem is lehet megmagyarázni, mert belülről fakad és magától értetődő – hangsúlyozta Sulyok Tamás. – Ehhez az érzéshez olimpikonjaink és paralimpikonjaink nagy pillanatai feltétlenül hozzátesznek. Egyszerre álltak ki erő- és jellempróbát, így váltak példaképekké.

A magyar olimpiai csapat hat arannyal, hét ezüsttel és hat bronzzal zárta a párizsi olimpián, amivel a tizennegyedik helyen végzett az éremtáblázaton. Magyarország a paralimpián öt arany-, hat ezüst- és öt bronzérmet szerzett, ami története hatodik legjobb eredménye volt 1972 óta, mióta részt vesz az eseményen.

A kitüntetettek

A párizsi olimpiai játékokon szerepelt sportolók, valamint az őket felkészítő edzők, szakemberek közül az alábbiak kapták kitüntetést.
Magyar Érdemrend parancsnoki keresztje a csillaggal polgári tagozat: Csipes Tamara kajakozó
Magyar Érdemrend parancsnoki keresztje polgári tagozat: Boczkó Gábor, a magyar vívóválogatott szövetségi kapitánya, Decsi András, a vívóválogatott edzője, Kopasz Bálint kajakozó, Milák Kristóf úszó, Németh Zsolt atlétaedző,  Somlai Béla vívóedző, Tótka Sándor kajakozó részére
Magyar Érdemrend tisztikeresztje polgári tagozat: a férfi párbajtőrcsapat négy tagja: Andrásfi Tibor, Koch Máté, Nagy Dávid, Siklósi Gergely; Dancsházy-Nagy Tamás, a férfi párbajtőr-válogatott edzője, Kós Hubert, Magyarovits Zoltán úszóedző, Márton Viviana taekwondozó, Navarrete József vívóedző, Rasovszky Kristóf, dr. Sós Csaba, a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya, Varga Ádám kajakozó
Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozat: Gárdos Gábor vívóedző, Gazsó Alida Dóra kajakozó, Gémesi Csanád kardvívó, Halász Bence atléta, Hüttner Csaba, a magyar kajak-kenu válogatott szövetségi kapitánya, Hüvös Viktor Balázs, kajak-kenu edző, Kopaszné Demeter Irén kajak-kenu edző, felkészítő edző részére, Martinek János, a magyar öttusa-válogatott szövetségi kapitánya, Nádas Bence kajakozó, Rabb Krisztián kardvívó, Szatmári András.
Magyar Érdemrend polgári tagozat: Andrásfi Tibor Ferenc vívóedző, Betlehem Dávid úszó, Fojt Sára kajakozó, Galambos Bence tekvandó edző, Halla Péter vívóedző, Horváth Ákos András sportegészségügyi szakember, Major Veronika sportlövő, Matyus Zsolt kajak-kenu edző, Mikkonen Suvi tekvandó edző, Muhari Eszter párbajtőrvívó, Pupp Noémi kajakozó, Robert Bowman úszóedző, Szokolai László úszóedző, Tibolya Péter öttusaedző, Scheidler Géza atlétika sportszakember
Magyar bronz érdemrend polgári tagozat: Győrik Csaba sportlövőedző, Kiss István kajak-kenu edző, László István vívóedző, Pál-Plichta Györgyi sportlövészet szakágvezető.

A párizsi paralimpiai játékokon szerepelt sportolók, valamint az őket felkészítő edzők, szakemberek közül az alábbiak kapták kitüntetést.
Magyar Érdemrend nagykeresztje polgári tagozat: Krajnyák Zsuzsanna vívó, Pálos Péter asztaliteniszező.
Magyar Érdemrend parancsnoki keresztje a csillaggal polgári tagozat: Feczer Viktor vívóedző. felkészítő edző részére
Magyar Érdemrend parancsnoki keresztje polgári tagozat:  Beliczay Sándor vívóedző, Ekler Luca, Illés Fanni úszó, Kiss Péter Pál kajakozó részére, Konkoly Zsófia úszó, Pap Bianka úszó, Szalma László atlétaedző, Veres Amarilla vívó
Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozat: Hajmási Éva vívó, Jancsik Árpád úszóedző, Luterán Petra atléta, Madarászné dr. Mező Boglárka vívó, Marsi Márton asztalitenisz-edző, Pruzsina István kajak-kenu edző, Szabó Álmos úszóedző, Szvitacs Alexa Zsuzsa asztaliteniszező
Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozat: Hajdu Botond kajak-kenu szövetségi kapitány, Major Endre asztaliteniszező, Oroszi Zsuzsanna atlétikai szövetségi kapitány
Magyar Ezüst Érdemkereszt polgári tagozat: Kiss Tibor Elemér vívóedző, Luterán László atlétaedző, Nagy József vívó szövetségi kapitány, Vitsek Iván asztalitenisz-edző
Magyar Bronz Érdemkereszt polgári tagozat: Márki Ernő asztalitenisz-edző, Vigh Zsolt asztalitenisz szövetségi kapitány


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.