Londonban nőtt fel, gyermekként a Tottenhammel is szimpatizált a Ferencváros edzője

Ferencváros–Tottenham: a magyar bajnokcsapat az idei főtáblás szereplésének talán legjobban várt mérkőzésével folytatja szereplését ma az Európa-liga alapszakaszában. A rivális a világ egyik legerősebb bajnokságából érkezik, tudja ezt a zöld-fehérek vezetőedzője is, aki jól ismeri az ellenfelet.

2024. 10. 03. 4:47
JANSEN, Pascal
Pascal Jansen szerda este még a Ferencváros népligeti sportközpontban vezényelt edzést csapatának. Fotó: Illyés Tibor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Komoly érdeklődés mellett zajlott az FTC és a vendég londoni együttes sajtótájékoztatója szerda délután a Groupama Arénában. A hazaiak részéről a vezetőedző, a nyáron munkába állt Pascal Jansen nem kertelt, kijelentette, hogy a csapata az eddigi legerősebb ellenféllel találkozik a 2024/2025-ös idényben. 

Dibusz Dénes (balra) és Pascal Jansen a Ferencváros szerdai sajtótájékoztatóján Forrás: Fradi.hu

– Nagyon nagy a különbség a hazai és az európai kupamérkőzések között. Próbálunk ehhez alkalmazkodni, és helyzeteket kialakítani, de ez nem elég nemzetközi szinten, ki is kell használni ezeket a lehetőségeket – hívta fel a figyelmet a holland tréner, aki tisztában van a Tottenham erősségeivel. – Jól ismerem az ellenfelet, mert intenzíven követem a Premier League-et. Sokféleképpen lehet játszani a Tottenham ellen, de a legfontosabb, hogy saját játékstílusunkhoz hűek maradjunk, és közben ne legyünk naivak sem, mert a Tottenham ismert a támadó jellegű futballjáról. Nagy nyomás lesz rajtunk, amikor nincs nálunk a labda.

 

A koncentráció hiányzott

A holland tréner múlt vasárnap kicsit „levegőhöz jutott”, miután csapata a magyar élvonalban fontos mérkőzést nyert meg 3-0-ra a Puskás Akadémia ellen. Az NB I-ben hat meccsen hat győzelemmel kezdtek a zöld-fehérek, ám a BL selejtezőjében elbuktak a Midtjylland elleni párharcban, majd csak nagy nehézségek árán abszolválták az El-selejtező rájátszását a Borac Banja Luka ellen. 

A mutatott játék, valamint a múlt szerdai, Anderlecht elleni 2-1-es vereség kisebb feszültséget szült, egyes hangok már Jansen jövőjét is megkérdőjelezték. A szakvezető szerdán arról beszélt, az eddigi nemzetközi meccseken nem a magabiztossággal volt baj, inkább a koncentráció nem volt a helyén.

 

Jansen és az angol gyökerek

Érdekesség a Tottenham elleni találkozóval kapcsolatban, hogy Pascal Jansen a csütörtöki ellenfél városában, Londonban látta meg a napvilágot. A holland és angol állampolgársággal is rendelkező edző egy holland–brit zenész házaspár gyermekeként született, de gyermekként Hollandiába költözött a családjával. Szerdán elmondta, nagyon örült, amikor megtudta, hogy a Tottenhammel játszanak.

– Ha valaki kicsit is ismeri a családi hátteremet, az kitalálhatja, hogy mit éreztem. Jómagam is Londonban születtem, mindent szeretek, ami az Egyesült Királyságból jön, beleértve a Tottenhamet is. Ez a mérkőzés különleges lehet számunkra. Mivel a Ferencváros csapatát vezetem, elsősorban arra fókuszálok, hogy a lehető legjobb eredményt érjük el a fiúkkal.

Jansent egy londoni újságíró arról is megkérdezte, gyermekként követte-e valamelyik csapatot Angliában.

– Nagyon sokat néztem gyerekkoromban a mérkőzéseket. A Tottenham volt az egyik kedvenc csapatom pár másik mellett, főleg a szín miatt, amiben játszanak. 

 

A Ferencváros keretének sokszorosát éri a Tottenhamé

A futballpiaci ügyekben mértékadó forrásként kezelt Transfermarkt szerint 787 millió euróra taksált kerettel rendelkező Tottenham (összehasonlításképpen: a Fradi értéke ugyanitt 59 milliót ér) szintén múlt vasárnap játszott hazája bajnokságában, 3-0-ra verte meg a Manchester Unitedet. Ezt megelőzően az El első köré­ben, hazai környezetben úgy nyert 3-0-ra az azeri Qarabag ellen, hogy egy kiállítás miatt már a 8. percben emberhátrányba került. Az angolok sajtóeseményén mégsem e meccsekről vagy éppen a Ferencvárosról, hanem főként az angol válogatott csütörtöki kerethirdetéséről és a Tottenham válogatott játékosairól esett szó. A vezetőedző, Ange Postecoglou szerint kihívás lesz a Ferencváros elleni mérkőzés, mint minden idegenbeli összecsapás, a stadion és az atmoszféra is remek lesz.

A Fradi és a Tottenham találkozója csütörtökön 18.45-kor kezdődik a Groupama Arénában (tv: M4 Sport).

Dübörög az EL!
A Ferencvárosnak köszönhetően ismét van magyar csapat európai kupában, a csoportkörben. A magyar bajnok illusztris csapatokkal játszik hétről hétre. Olyan sztárcsapatokkal csap össze a Fradi, mint a belga Anderlecht, az angol Tottenham, az ukrán Dinamo Kijev, vagy a német Eintracht Frankfurt. Az ellenfelek között találjuk még a görög PAOK, a svéd Malmö, a francia Nice, vagy a holland AZ Alkmaar együttesét. A fogadási kedv rendszerint megugrik, amikor van magyar csapat valamely európai csoportkörben. Az  EL-lebonyolításnak köszönhetően ezúttal sok rangos találkozón szoríthatunk és fogadhatunk. Részletek az EL-ről itt!

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.