Megint célkeresztben Helif és Lin – Az ENSZ az IBA mellé állt, és bevezetné a kötelező nemiségvizsgálatot

A párizsi olimpia egyik legnagyobb botránya a női ökölvívó tornán történt, ahol két interszexuális bokszoló, az algériai Imane Helif és a tajvani Lin Ju-ting ringbe léphetett a hölgyek között. Ugyan az üggyel kapcsolatos vita most újra fellángolt: az ENSZ különmegbízottja, Reem Alsalem ajánlása szerint a megoldást egy harmadik, nyílt kategória bevezetése jelentené, ugyanakkor egyöntetűen támogatja az IBA által is alkalmazott nemiségi vizsgálatot. Ráadásul a tajvani bokszoló által a párizsi elődöntőben legyőzött török Esra Yildiz egy interjúban kijelentette, a sport tisztességének megsértése, hogy az említett két sportoló megtarthatja az olimpiai aranyérmét.

2024. 10. 17. 9:47
Lin és Helif, a két interszexuális bokszoló olimpiai aranyat nyert a nők között Fotó: Getty Images
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Noha már sokan abban bíztak, hogy a párizsi olimpia egyik legnagyobb botránya körül kialakult és nagyon eldurvult vita – a női ökölvívó tornán két interszexuális bokszoló, az algériai Imane Helif és a tajvani Lin Ju-ting ringbe léphetett a hölgyek között – lassan elcsendesedik, most, hogy az ENSZ különmegbízottja nyilvánosságra hozta az ezzel kapcsolatos jelentését, megint elkezdtek egymásnak esni az érdekelt felek. Ráadásul még nem dőlt el, mi a helyes lépés, a Helifhez és Linhez hasonlóan vitatott nemi identitású küzdők milyen elbánásban részesüljenek, ha sportolni szeretnének.

Reem Alsalem szerint a sportversenyeken megoldást jelenthetne egy harmadik, nyílt kategória, illetve a nemiség vizsgálatának bevezetése. Fotó: Getty Images

Reem Alsalem, az ENSZ nők és lányok elleni erőszakkal foglalkozó különmegbízottja a témában megfogalmazott egy ajánlást, amelyet a közgyűlésen is elfogadtak. Ebben Alsalem egyértelműen azt javasolja a sportszervezeteknek, hogy a versenyeken a nők között kizárólag olyanok indulhassanak, akik cisznemű nők, vagyis semmilyen elváltozás nincs a szervezetükben, és már nőként jöttek világra. Ugyanakkor ajánlásában azt is megfogalmazta az ENSZ különmegbízottja, hogy azoknak a sportolóknak, akik ennek a feltételnek nem felelnek meg, vagy nem kívánnak az eredeti biológiai nemük küzdelmeiben indulni, hozzák létre az úgynevezett nyílt kategóriát, ahol simán versenyezhetnek anélkül, hogy a méltóságukat sérelem érné. 

Ugyanakkor Alsalem a sporteseményeken a kötelező nemiségvizsgálat bevezetése mellett foglalt állást a tisztességes verseny biztosítása érdekében. Az IBA is megerősítette ezt a korábban éppen Helif és Lin esetében már bevetett tesztek alkalmazásával kapcsolatos álláspontját, és kijelentette, hogy az ENSZ Közgyűlése által is megszavazott ajánlásban megfogalmazott intézkedések elengedhetetlenek a sport integritásának és tisztességességének védelme érdekében.

Yildiz tiltakozása Lin győzelmét követően. Fotó: Getty Images

Ahogy az ENSZ különmegbízottjának ajánlása napvilágra került, azonnal kiderült, az üggyel kapcsolatban rengeteg elfojtott indulat van még az emberekben. Az olimpiai bronzérmes török ​​ökölvívó, Esra Yildiz mély csalódottságát fejezte ki legutóbbi, Evrim Akin török ​​televíziós személyiségnek adott és a YouTube-on megjelent interjújában Lin Ju-ting olimpiai részvétele miatt. Bírálta a korábban diszkvalifikált sportolók részvételét, és azzal érvelt, hogy ez a sport tisztességességének megsértését jelenti, és végül kijelentette, hogy a hozzá hasonló, az ügyben a saját igazságukat kereső sportolók erőfeszítései teljesen hiábavalók a Nemzetközi Olimpiai Bizottság ellenállása miatt.

– Ha megnézzük az olyan sportolókat, mint a tajvani Lin vagy az algériai Helif, akiket kizártak a legutóbbi két női világbajnokságról, egyértelmű, hogy nem versenyzünk egyenlő feltételekkel. Ennek ellenére ők lettek olimpiai bajnokok, nekünk meg továbbra sem teljesedett be az álmunk, mert ők, akik elvileg ringbe sem léphettek volna a nők ellen, megakadályoztak ebben. A megjelenésükből és a ringben nyújtott teljesítményükből nyilvánvaló, hogy nem voltak azonosak a feltételek a ringben – jelentette ki Yildiz, aki az elveszített elődöntő után még a ringben két kezének mutatóujjaival egy X-et formált, ezzel is tiltakozva az X- és Y-kromoszómával is rendelkező Lin szereplése ellen.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.