Sebastian Coe, akit maximum a kora győzhet le a NOB elnöki tisztéért folyó küzdelemben

Sokan vallják, ha valaki Thomas Bach utóda lehet a hét jelölt közül, az kizárólag Sebastian Coe lehet. A 68 éves brit sportdiplomata, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnöke a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöki posztját pályázta meg, és egyetlen igazi dolog szól ellene, hogy mindössze két esztendővel fiatalabb, mint a NOB nyugdíjkorhatára, azaz csak akkor választhatják meg a második ciklusára, ha megváltoztatják a szervezet belső szabályozását. Coe nem titkolja, amennyiben nem választják meg a NOB élére, akkor egy célja van, harmadszor is elnyerni a Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnöki posztját.

2024. 10. 14. 6:14
Sebastian Coe válthatja Thomas Bachot a NOB élén Fotó: Getty Images
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Thomas Bach 2013-ban váltotta a belga Jacques Rogge-ot a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) élén. A szabályok alapján 12 év után már nem lehetne újraválasztani az elnököt, de tavaly októberben, a mumbai NOB-közgyűlésen több tag a szabályzat megváltoztatását szorgalmazta annak érdekében, hogy Bach 2025 után is elláthassa tisztségét. A hetvenesztendős Thomas Bach a NOB 142. teljes ülésének záróeseményén jelentette be a visszalépését, hozzátéve: legjobb, ha változik a vezetés. Elindult a versengés a NOB elnöki székéért, és a szeptember 16-án közzétett listáról kiderült, hogy jelöltben nincs hiány, ugyanis heten szállhatnak harcba a posztért jövő tavasszal. A választást 2025. március 21-én tartják Athénban, míg az új elnököt június 24-én iktatják majd be. 

Sebastian Coe a legesélyesebb Thomas Bach lemondását követően a NOB vezetésére    Fotó: Getty Images

A NOB közzétette a jelöltek névsorát, amelyben az egyedüli nő a zimbabwei Kirsty Coventry, a 200 méter hát 2008-as ötkarikás bajnoka. Ugyanakkor bekerült a jelöltek közé Sebatian Coe, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnöke, valamint ifj. Juan Antonio Samaranch, a korábbi NOB-elnök fia is. Szintén pályázik a tisztségre Fejszal al-Husszein jordán herceg, David Lappartient, a Nemzetközi Kerékpáros-szövetség (UCI) első embere, Vatanabe Morinari, a Nemzetközi Tornaszövetség (FIG) vezetője és Johan Eliasch, a Nemzetközi Sí- és Hódeszka-szövetség (FIS) elnöke. 

Sebastian Coe a bejelentés elhangzása után szinte azonnal közzétette a közösségi médiában, hogy „az olimpiai sport alapvető fontosságú a DNS-emben”, és aláhúzta, hogy „a sportközpontúság a NOB prioritása kell hogy legyen. Hiszem, hogy segíthetek elérni ezt és még ennél is sokkal többet.” Egy biztos, a kétszeres olimpiai bajnok hatékonyan rajtolt el a lausanne-i főhadiszállásért folyó versenyen, ráadásul rengeteg emberhez juttatta el az első hivatalos üzenetét a közösségi médián keresztül.

Még az olimpia alatt nekiment a NOB-nak az Imane Helifhez hasonlóan vitatott nemi identitású olimpikonok ügye miatt. A Nemzetközi Atlétikai Szövetség brit vezetője kijelentette, a Thomas Bach elnök által irányított szervezetnek nincs világos politikája és szabályrendszere a genderkérdésben. Coe hangsúlyozta: olyan szabályrendszert lehetetlen megalkotni, ami mindenkinek tetszeni fog, de fontos, hogy világosak és mindenki számára egyértelműek legyenek a szabályok.

– Már abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy kétszeres olimpiai bajnok lehettem, elnököltem a 2012-es londoni olimpiai és paralimpiai játékokat a pályázat kezdetétől a ötkarikás játékok végéig, elnököltem egy Nemzeti Olimpiai Bizottságot – a BOA-t – és egy nemzetközi szövetséget vezettem át néhány viharos időszakon, megőrizve az atlétika pozícióját az olimpiai játékok sarokköveként – érvelt Coe a vezetői kvalitásai mellett.

A kétszeres olimpiai bajnoknak a saját kora a legnagyobb ellenfele    Fotó: KIRILL KUDRYAVTSEV

Az Oroszországgal szembeni harcos álláspontja közismert, ugyanakkor a jelenlegi izraeli akciókról mélyen hallgat. Az olimpián sem orosz, sem fehérorosz atléta még semlegesként sem indulhatott, és álláspontját azzal védte meg, hogy az általa vezetett sportszervezet rendezvényein nem indulhatnak olyan nemzetek, melyek agresszorként megámadnak más, szabad államot. Ugyanakkor szeretett volna az olimpián legjobban szereplő, dobogós atléták számára pénzjutalmat kiharcolni, ám éppen a NOB elnöki tisztéért szintén harcba induló David Lappartient, a UCI első embere – 51 évesen a második legfiatalabb a hét hivatalos jelölt között –, az erős akaratú tisztviselőként akadályozta meg  éppen Coe-val szemben, hogy pénzdíjat oszthassanak az atlétikában érmet nyerő sportolók esetében.

Leválthatja Bachot? Sokak szerint igen, főleg, ha sikerül elnöki megválasztása előtt meggyőznie a NOB-tagokat arról, hogy ne az életkorával, hanem a programjával foglalkozzanak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.