A Sümegi várban „gyújtogatott” és SUP-deszkán hegedült az InFusion Trio – INTERJÚ!

Az Infusion Trio az egyetlen looper zenekar hazánkban. Mi köze ennek a magyar népzenéhez, a történelmi lovasjátékokhoz és a Balatonhoz? A hegedűs Farkas Izsákkal beszélgettünk új klipjük kapcsán, melyet a Sümegi várban forgattak – írja a likebalaton.hu.

Forrás: MW2020. 11. 11. 15:16
null
Az InFusion Trió legújabb dalát játssza a Sümegi várban. Fotó: InFusion Trio hivatalos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A Cross the Over című, januárban megjelent albumotokról Bartók Béla: Román népi táncok című darabjának feldolgozásához a Sümegi várban forgattatok. Miért erre a helyszínre esett a választás?

– Annyit tudtunk a zenekarral, hogy egy várban szeretnénk forgatni, hiszen az új lemez kapcsán jött egy új koncepció, több magyaros dallammal. A fotózásunk is egy várban volt.

– Hogyan kapcsolódik a dalotok a történelmi lovasjátékokhoz? Miért éreztétek úgy, hogy a Sümegi várban megrendezésre kerülő Történelmi Lovasjátékok hangulata illik a dalhoz/kliphez?

– A zene virtuózitása és a lovagi játék között találtunk egy hasonlóságot. Ahogy a lovagok is megküzdenek egymással, mi zenészek is nagyon küzdünk, de szerencsére nem egymás ellen.

Az InFusion Trió legújabb dalát játssza a Sümegi várban. Fotó: InFusion Trio hivatalos

– Mennyire tudtatok azonosulni a Sümegi vár miliőjével?

– A klipforgatást megelőzte egy helyszínbejárás. Emlékszem, amikor beértünk Sümegre, és megpillantottam a várat, egy pillanatra szóhoz sem jutottam, annyira elvarázsolt a látvány! Már ott, amikor körbevezettek bennünket, tudtuk, hogy ez a mi helyszínünk.

– A klipben látványos, lovas és tüzes mutatványok is szerepelnek. Milyen volt mindezt a helyszínen átélni? Ti kipróbáltatok valami izgalmasat? Lovaglás, célbalövés?

– Úgy éreztük magunkat, mint a kisgyerekek. Annál a résznél, amikor a lovasokról készültek a felvételek, beültünk az első sorba, és végigizgultuk a játékokat. Jó volt látni, ahogy a lovagok teljes átéléssel és profin küzdöttek. Mivel a klipforgatásra csak egy napot tudtunk szánni, ezért minden időt a munkára fordítottunk. Azért a lovakat megsimogattuk!

Az InFusion Trió legújabb dalát játssza a Sümegi várban. Fotó: InFusion Trio hivatalos

– Voltatok esetleg a Balatonnál is a klipforgatás apropóján?

– Nagyon durva, hogy a várból lehet látni a Balatont! Hazafelé naná, hogy lementünk egy jó kis esti fürdésre és pizzázásra!

Kilátás a Sümegi várból, Farkas Izsák hegedűjével au előtérben (InFusion Trió) zenekarvezető/hegedűs hangszerével.
Fotó: InFusion Trio hivatalos

– Hol léptetek már fel az InFusion Trióval a Balaton körül? Mesélj el egy kedves koncertes élményt.

– A zenekar egyik legemlékezetesebb fellépése a Veszprémi Utcazene Fesztiválon volt. Első alkalommal játszottunk ott, teljesen ismeretlen volt a csapat a nagyérdemű előtt. Egy kis színpadunk volt és ugyanebben az időpontban a nagyszínpadon is ment a show. Viszont nálunk annyira jó volt a hangulat, hogy odajött a szervező és megkérdezte, hogy van-e kedvünk még egy órát játszani, mert az utánunk lévő banda már nem jön. Adta magát a dolog, rázendítettünk még egy órát, így közel 300 ember táncol és érezte jól magát aznap este a koncertünkön.

Fotó: Nagy Marci / InFusion Trio hivatalos

– A zenekar tagjai mind képzett zenészek, bejártátok a világ különböző pontjait, számos különböző kultúra hatott rátok, s mégis a magyar komoly- és népzene elemeivel dolgoztok – modern köntösben. Mi a cél ezzel a lemezzel?

– Nagyon érdekes megfigyelés magunkon is ez a jelenség. Mi egyáltalán nem terveztük ezt a vonalat, de kaptunk egy-két olyan felkérést különböző rendezvényekhez kapcsolódóan, hogy készítsünk egy magyar népzenei átdolgozást. Azt vettük észre, hogy nagyon természetesen nyúlunk ehhez a zenei világhoz. Megtettszett nekünk is és úgy gondoltuk, hogy akkor erre is csinálhatnánk egy koncepciót. Így jött ez a kislemez ötlet. A célunk, hogy bemutassuk a klasszikus magyar darabokat és mai hangszereléssel közelebb vigyük azokat a fiatalokhoz. Érthetőbbé és szerethetőbbé szeretnénk tenni ezeket a szerzeményeket, és átörökíteni a jövő generációi számára is.

– A nagy magyar zeneszerzők mellett modern köntösbe öltöztetitek Kálmán Imre, az operettkirály szerzeményeit is, akiről tudható, hogy Balatoni illetőségű, hiszen siófoki születésű. Mely műveit dolgoztátok át a lemezen?

– Kálmán Imre Csárdáskirálynő című operettjéből dolgoztunk át két dalt (Hajmási, illetve a Jajj cica). Nem volt könnyű dolgunk, hiszen ezeknek a daloknak a sajátos világához tartoznak olyan elemek, amelyek ellenkeznek az InFusion Trio technikai lehetőségeivel. Ilyen például a tempo ingadozása, a lassítás, a lassú gyorsulás. Mi azonban addig kerestük a megoldást, míg meg nem találtuk. Lényegében összevontuk a két dal fődallamait és megtartva az eredeti szöveget, újragondoltuk a hangzásvilágot.

– Ti hogyan viszonyultok a Balatonhoz? Jártok nyaralni, strandolni, kirándulni?

– A Balaton mindig hozzátartozott a zenekar életéhez. Minden nyáron ott töltünk pár napot. Ilyenkor levisszük az egész zenekari cuccot Nándorunk nyaralójába, Balatonvilágosra. A pincében felállítjuk a rendszert és elkezdődik egy alkotói tabor, új dalokat írunk, meglévőket gyakorlunk, cask úgy improvizálunk és természetesen lemegyünk egyet balcsizni!

Farkas Izsák (InFusion Trio) a Balaton vizén, egy SUP deszkán hegedül. Fotó: InFusion Trio hivatalos

– Számos mondhatni “modern” produkcióban veszel részt vendégzenészként (Molnár Tomi, JETLAG, Random Trip – rendszeres Balatoni fesztiválfellépők a szerk.) – gyakran jársz fellépni a tóhoz. Milyenek ezek a bulik? Mit ad hozzá, hogy a Balatonnál kerülnek megrendezésre?

– Mindig nagy örömmel és lelkesedéssel megyek a Balcsira, különösen akkor, amikor nem nyár van, hiszen nagyon ritkán látom a tavat szezonon kívül. Amikor csak van rá lehetőség, mindig megragadom az alkalmat, hogy ha csak egy picit is, de leszaladjak a partra megcsodálni a tájat. Nagyon élveztem a tavaly augusztust, mert direkt úgy vállaltam el a fellépéseket, hogy minden nap különböző zenekarral játszottam a Balaton különböző pontjain. Nappal pedig barátnőmmel pihentem Almádiban. Szerettem azt a nyarat!

Farkas Izsák a JETLAG vendégzenészeként a Strand Fesztiválon, Zamárdiban. Fotó: InFusion Trio hivatalos

– Vannak gyerekkori emlékeid a tóról?

– Apukám munkahelyének voltak üdülői, így hála istennek a gyermekkoromat nyaranta a Siófok szabadisóstói nyaralóban töltöttem. Tele vagyok élményekkel, vizibicklizések, csónakázások… horgászás fogások nélkül és persze a Cartoon Network ment angolul, egy mukkot sem értettünk belőle, de imádtuk! (nevet)

Fotó: Farkas Izsák (InFusion Trio) családi archív

– Mi jut eszedbe, ha azt a szót hallod, hogy Balaton? Érzések, illatok, impressziók érdekelnek.

– Nekem a Balatonról a végtelen nyugalom, a csend, a hullámzás jut eszembe. Ha illatról van szó, akkor azt kell mondjam, hogy még mindig érzem a gumimatrac szagát! (nevet)

FMaN, a Tha Shudras frontembere és Farkas Izsák (InFusion Trio) a Balaton vizén létek fel egy hajón.
Fotó: InFusion Trio hivatalos

A zenekarról

A 2011-ben alakult InFusion Trio az egyetlen looper zenekar. Tagjai mind képzett zenészek, akik a komoly- és a könnyűzene terén egyformán jártasak. Farkas Izsák a Liszt Ferenc Zeneakadémián végzett. Szerepelt a Vígszínházban a Hegedűs a háztetőn címszerepében, illetve számos jazz, rock és crossover formáció tagja. (Random Trip, Pilvaker) Simkó-Várnagy Mihály szintén a Liszt Ferenc Zeneakadémián diplomázott, majd a Liszt Ferenc Kamarazenekar tagja volt. A Roland Loop Világbajnokság kelet-európai döntőjén 2. helyezett lett. Weisz Nándor a Müncheni Zeneakadémián diplomázott, a Kocsis Zoltán vezette Magyar Nemzeti Filharmonikus Zenekar tagja, számos jazz, folk, és pop formáció tagja. A csapatot 2015-ben a Das Supertalent és a magyar Got Talent döntőseiként láthatta a közönség, valamint ugyanebben az évben ők voltak a thaiföldi Big Mountain fesztivál első európai fellépői. Egy évvel később, a riói olimpián a magyar ház állandó zenekaraként 3 héten át szórakoztatták az érdeklődőket. Új albumuk, a Cross the Over 2020. januárjában jelent meg, rajta olyan klasszikus zeneszerzők átdolgozott műveivel, mint Kodály Zoltán, Bartók Béla, Liszt Ferenc, vagy Kálmán Imre.

Az eredeti cikket elolvashatja a likebalaton.hu oldalon.

Korábbi cikkünkben beszámoltunk arról, hogy Lakatos Mónika Womex-életműdíjat vehetett át a közelmúltban: A cigányság élő népzenéje.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.