Új Kertész Imre válogatáskötet jelent meg

Új Kertész Imre-válogatáskötet jelent meg a Kertész Imre Intézet gondozásában – közölte az intézmény kedden az MTI-vel.

Forrás: MTI2020. 12. 08. 20:44
null
Budapest, 2020. október 10. Kertész Imre Nobel-díjas író mûvei a Kertész Imre Intézet új székházában a VI. kerületi Benczúr utcában a megnyitó napján, 2020. október 10-én. MTI/Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 280 oldalas elbeszéléskötet az irodalmi Nobel-díjas szerző korábbi, kevésbé ismert műveiből egy kisregényt, két elbeszélést, két novellát, egy esszét tartalmaz.

A kötet tervét 1995-ben Kertész Imre állította össze és írt hozzá előszót, amely mindeddig publikálatlan maradt.

A Világvég-történetek című kötet zárszóként Hafner Zoltán szerkesztői jegyzetét és kommentárjait is közli – olvasható a közleményben.

Nobel-díjashoz méltó otthonban a Kertész-életmű

A Benczúr utca 46. szám alatti impozáns nagypolgári villa homlokzatán masszív betűkkel ez áll: Kertész Imre Intézet. A félemelet magasan nyíló főbejárat mellett tábla hirdeti: Orbán Viktor miniszterelnök támogatásával, Szalay Tihamér építész tervei alapján Schmidt Mária, a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány igazgatója újíttatta fel.

A villát körbefutó keskeny kertben két csobogó hűsíti a koraősz nyárt idéző hőségét. A sétány melletti pázsiton mellszobrok: Kertész Imre, Arthur Koestler, Petri György, Pilinszky János, Sziveri János rezzenéstelen bronztekintete figyeli a látogatókat.

Nem véletlenül, a szerzők hagyatékának egy részét, illetve Sziveri János teljes hagyatékát a Kertész Imre Intézet gondozza. De erről majd később, most lépjünk be az épületbe.

Mindent megőriztek, felújítottak: a sötétre pácolt faburkolatot, falépcsőt, csempeborítást. Ugyanakkor art deco stílusban, a kort megidéző hangulati elemekről gondoskodott a belsőépítész. A villa tetőterét kényelmesen tágas előadóteremmé alakították.

– Nem múzeumot akartunk létrehozni – magyarázta Schmidt Mária, az intézetet fenntartó Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány igazgatója, megjegyezve: az értékmentés mellett 21. századi körülményeket igyekeztek biztosítani a munkához.

Mindemellett találkozópontnak, kultúrtérnek szánják a villát, ezért is áll a szalonban egy Bogányi-zongora, megelőlegezve a későbbi koncerteket, mesterkurzusokat.

A szalonból nyíló télikertben újabb két csobogó. Talán e tér is szolgálja majd a társművészeti programokat, legyen az képzőművészeti, zenei, irodalmi vagy oktatási, ismeretterjesztői tevékenység.

Schmidt Mária elmesélte, hogy az épület annak idején szociális otthonként szolgált.

– 1910-ben adták át, s 1948-ban államosították, végül a közalapítvány 2017-ben vásárolta meg 750 millió forintért, majd 2018-tól mostanáig tartó munkálatokkal alakították ki jelenlegi formájára – árulta el Szabó Tamás programigazgató.

Az emeletre kapaszkodó lépcső fordulójának egyik beugrójában megidézték Nobel-díjas írónk apró, 28 négyzetméteres lakását: zsúfolt könyvespolc, étkezőasztal, írógép, televízió.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.