Móricz-regényeken alapuló történelmi thriller készül Madarász Isti rendezésében

Elkezdődött a Tündérkert című magyar történelmi-politikai thriller forgatása. A nyolcrészes sorozat Móricz Zsigmond háromkötetes Erdély-trilógiájának első, Tündérkert című regényét dolgozza fel Madarász Isti rendezésében – tájékoztatta a Nemzeti Filmintézet az MTI-t szerdán.

Forrás: MTI2022. 07. 27. 12:27
Madarász István; Száraz Dénes; Anger Zsolt
Mogyoród, 2014. november 9. Madarász Isti (Madarász István) rendezõ (k) instruálja az Ádám szerepét alakító Száraz Dénest (b) és a Dezsõt alakító Anger Zsoltot a filmrendezõ Hurok címû filmjének forgatásán a mogyoródi Astra filmstúdióban 2014. november 9-én. A Magyar Nemzeti Filmalap 280 millió forintos támogatásával készülõ thriller a rendezõ elsõ nagyjátékfilmje. MTI Fotó: Kallos Bea Fotó: Kallos Bea
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közlemény szerint az epizódonként 48-52 perces sorozat 95 napig forog tizenegy különböző helyszínen. A sorozat Megafilm és az MTVA koprodukciójában készül a Nemzeti Filmintézet (NFI) támogatásával.

Mint írják, a Tündérkert című sorozatban Móricz regénye nyomán a XVII. századi Erdély izgalmas politikai és színes társadalmi világa elevenedik meg, szerelemmel, intrikákkal, súlyos döntésekkel és csavaros fordulatokkal átszőve, a korszak két meghatározó férfiúja, Bethlen Gábor és Báthory Gábor főszereplésével.

Erdély történetének és történelmének a filmes feldolgozása arról is szól, hogy ami a magyar nemzet egysége az – húzódjék bárhol is a határ – örökké büszkeség lesz

– idézik Helmeczy Dorottya producert.

– Hit és elengedhetetlen fontosságú teendő. Erdélyi születésű filmesként azt ígérem a nézőknek, hogy olyan történetet kapnak, amit meg kell hogy ismerjünk, és olyan kivitelezésben, ami egy karakterközpontú, egészen elemelten mesés világban játszódó, korabeli politikai thriller – hangsúlyozta.

A Tündérkert-sorozatot Madarász Isti rendezi, akinek első rendezése a különös atmoszférájú Hurok című thriller volt.

– Azonnal megfogott, hogy mennyire különlegesen erős hangulata van ennek a forgatókönyvnek.

Egy százéves regénytől talán sokan egy ósdi és poros történetet várnának, de a Tündérkert meglepően komor, drámai, kegyetlenül csavaros, erőszakos és szexi

– írta körül a könyvet a rendező.

– Miközben olvastam, az volt az érzésem, hogy az írók fogták a modern politikai drámasorozatok sötét és fondorlatos ármánykodásait és középkori kulisszák közé helyezték. Képzeljük el a Kártyavár című sorozat összes gonosz cselszövését és váratlan fordulatát – csak nem a Fehér Ház folyosóin, hanem a kolozsvári fejedelmi palota termeiben, Báthoryval és Bethlennel a középpontban – tette hozzá.

A történelmi háttérre is figyeltek az alkotók. Oborni Teréz, a produkció történész szakértője azt mondta, hogy a forgatókönyvíró csapattal elmélyült közös munkát végeztek, az alkotók komoly gondot fordítottak a történelmi háttér, a korabeli anyagi kultúra és a mindennapi élet különféle jelenségei, például az étkezési szokások, a lakáskörülmények vagy akár a XVII. századi káromkodások megismerésére.

Az egyik legizgalmasabb feladatom volt a szereplők személyiségére vonatkozó történeti források összegyűjtése, amelyek kiegészíthették a regényben ábrázolt karakterekről meglévő ismereteinket

– foglalta össze Oborni Teréz történész.

A sorozat televíziós bemutatója 2023 szeptemberében várható.

Borítókép: Madarász Isti (Madarász István) rendező instruálja az Ádám szerepét alakító Száraz Dénest és a Dezsőt alakító Anger Zsoltot a filmrendező Hurok című filmjének forgatásán a mogyoródi Astra filmstúdióban 2014. november 9-én (Fotó: MTI/Kallos Bea)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.