Keresd a féket!

A civilizáció rokkantjai a féket keresik. Egy végtelenített autóverseny agyonmatricázott, föltuningolt járgánya itt mindenki. Ki tudja, mióta tart már a verseny?

2019. 03. 23. 6:59
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy előkelő japán étterem régi szokása, hogy az érkező vendégpárt, még mielőtt helyet foglalna az asztalnál, rövid időre leülteti az előtéri fotelekbe, itallal kínálja, hogylétükről érdeklődik, a hölgyet virággal köszönti. Közben a meleg fényű háttérből békét sugárzó, halk zene szól. A finom főúr csak negyedóra múltán érkezik, hogy asztalukhoz kísérje a vendégeket. Akkor, amikor a kint lüktető nagyvárost már végképp elfelejtették. Másutt másféleképp próbálják „átzsilipelni” a kor idegroncs emberét egy élhetőbb világba. A mottó ugyanaz: lépj ki a rohanó jelenből! Életrevaló, ügyes lelemény ez az „átzsilipelés”, a figyelmes üzletember ráérzett a nagyvárosi lakó régi vágyára: kiszállni, ha percekre is, ebből az élhetetlenné lett jelenből az élhetőbb múltba, egy elviselhetőbb távoli világba. (Bár nem kellett ehhez akkora felismerés, hiszen már régóta ott sorjáznak a példák: van, aki messzi vidék lakatlan tanyájára települt, más csöndes múzeumokban barangol napestig, templomi freskókon mereng, a harmadik varjúcsapatok végtelen vonulásán pihenteti a szemét órákon át.) Menekülünk. Menekülnénk.

A civilizáció rokkantjai a féket keresik. Egy végtelenített autóverseny agyonmatricázott, föltuningolt járgánya itt mindenki. Ki tudja, mióta tart már a verseny; kanyargó betonpályán űzik egymást, fülhallgatóra jött parancsszóra száguldanak, egész addig, míg le nem inti őket a nagy karmester. A józanabbja persze már rég kiszállna ebből a flúgos futamból, ha tehetné, de erre már egyre kevesebb az esély. Az emberi én tiltakozni próbál a gyorshajtás ellen, hiába. De hová is nyomulunk annyira? Miért ez az egész?

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.