Előzi a ceglédi beszédet

Az őszödi beszéd egyébként akár lehetett volna igazságbeszéd is. Amennyiben előadója nem pártfrakciója zárt ülésének akolmelegében mondja el.

2021. 06. 03. 5:59
null
Pilhál György Fotó: Katona_Vanda Forrás: Magyar Nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hogy miért nevezzük elmebetegeknek azokat, akik még ma is makacsul igazságbeszédnek tartják Gyurcsány Ferenc őszödi kocsisszózatát, arra magában a produktumban, a Beszédben találjuk meg a választ: „Teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz.” Ez az igazságbeszédesek közös pontja: amit mondanak, az nem igaz. Nincs is vitám velük. Kikről van szó? Azokról, akik ma is szellemi talppontként emlegetik a Láriferi-trágáriádát. Például magáról a címszereplő szónokról („Az őszödi a legszenvedélyesebb igazságbeszéd volt a rendszerváltozás óta”) vagy Nádas Péter íróról („Nagyszerű beszéd, a retorika egyik csúcsa”), esetleg Kuncze Gáborról („Jó beszéd volt, Gyurcsány Ferenc talán legjobb beszéde”). Folytathatnám…

DK-hívek szerint vezérük trágár kirohanása a rendszerváltás óta eltelt negyedszázad legfontosabb beszéde, és az is marad, összes retorikai fordulatával, könyörgéseivel, nemzetépítő vízióival. Egyszerűen a magyar politikai retorika csimborasszója; Kossuth ceglédi beszédét éppúgy előzi, mint gróf Apponyi Albert három nyelven előadott trianoni jajkiáltását. Természetesen az űzött rétor is pályájának csúcsaként éli meg nevezetes hordószózatát. Gondolom, arról is meg van győződve, hogy a világ általa ismerte meg a csöppnyi Balatonőszöd nevét. (Ahol azóta nagyot zuhantak a telekárak.)

Egyébként akár lehetett volna igazságbeszéd is. Amennyiben előadója nem pártfrakciója zárt ülésének akolmelegében mondja el, hanem a köztelevízióban főműsoridőben, esetleg a Kossuth téren vagy a Hősök terén százezres hallgatóság előtt. Netán kihangosítva az Apró-villa legfelső szintjéről, még mielőtt kilép az ablakon.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.