idezojelek

Ökörségek a maorik földjéről

Az új-zélandi kormány azt tervezi, környezetvédelmi adóval sújtja a tehenek böfögését. Nem vicc.

Pilhál György avatarja
Pilhál György
Cikk kép: undefined

Miközben mi itt, Európában még mindig az unió sok évtizedes uborkagörbületi rendelkezésein röhögünk, mint a bürokrácia csimborasszóján, azalatt a földgolyó túlsó felén az új-zélandi kormány azt tervezi, környezetvédelmi adóval sújtja a tehenek böfögését. Nem vicc. Az ottani kabinet úgy ítélte meg, hogy a rengeteg tehénkárosanyag-kibocsátás veszélyezteti a lakosság egészségét.

A tervezet szerint a farmerek átháríthatnák a többletköltséget a fogyasztókra (mondván, klímabarát élelmiszert forgalmaznak), így aztán a lakosság kitörő lelkesedéséről nem lehet beszélni – írja az Abcnews. Az ellenzék szerint a böfögési adó nem érné el a célját, mert ebben az esetben az érintettek alighanem visszafognák az állattartást, ez pedig szabad utat adna azon országok gazdái­nak, akiket nem sújtanak efféle ökörségekkel. (De ez még nem minden. Menet közben rájöttek, hogy a teheneknek nemcsak a böfögése, hanem a vizelése is üvegházhatású gázokat termel.)

 

Az új-zélandi kabinet mindenesetre eltökélt: a böfögési adó tervezett bevezetésével 2050-re jelentősen csökkenteni tudja majd a tehenek metánkibocsátását.

 

A tehenek véleményét nem ismerjük, csupán a kommentelőkét. „A hülyeséget kellene megadóztatni” – vélekedik egyikük, hozzátéve, azt a marhát kell a tehenek mellé (vagy a bikák elé) állítani böfögésszámlálónak, aki kitalálta ezt az ökörséget. „Ennél marhább kormányról még nem hallottam” – hüledezik egy másik, aki egy versikét is közread: „Tejeljen, kit tehene lehele! / Bikája buktat, le vele! / Riskája pukkant, böfög. / Ily ökrökön az ember röhög!” És így tovább…

Hol van ehhez képest a mi uniónk uborkagörbülete?

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Unsplash)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Uniformizált, szervetlen épületek árasztották el a világot

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

Biztató összefogás Erdélyben

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

Embert ügyvédjéről, Magyar Pétert Bárándy Péterről...

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Szoboszlai Dominik: újra itt a farsang!

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.