időjárás 5°C Vilma 2022. december 5.
logo

Ökörségek a maorik földjéről

Pilhál György
2022.10.19. 05:59
Ökörségek a maorik földjéről

Miközben mi itt, Európában még mindig az unió sok évtizedes uborkagörbületi rendelkezésein röhögünk, mint a bürokrácia csimborasszóján, azalatt a földgolyó túlsó felén az új-zélandi kormány azt tervezi, környezetvédelmi adóval sújtja a tehenek böfögését. Nem vicc. Az ottani kabinet úgy ítélte meg, hogy a rengeteg tehénkárosanyag-kibocsátás veszélyezteti a lakosság egészségét.

A tervezet szerint a farmerek átháríthatnák a többletköltséget a fogyasztókra (mondván, klímabarát élelmiszert forgalmaznak), így aztán a lakosság kitörő lelkesedéséről nem lehet beszélni – írja az Abcnews. Az ellenzék szerint a böfögési adó nem érné el a célját, mert ebben az esetben az érintettek alighanem visszafognák az állattartást, ez pedig szabad utat adna azon országok gazdái­nak, akiket nem sújtanak efféle ökörségekkel. (De ez még nem minden. Menet közben rájöttek, hogy a teheneknek nemcsak a böfögése, hanem a vizelése is üvegházhatású gázokat termel.)

 

Az új-zélandi kabinet mindenesetre eltökélt: a böfögési adó tervezett bevezetésével 2050-re jelentősen csökkenteni tudja majd a tehenek metánkibocsátását.

 

A tehenek véleményét nem ismerjük, csupán a kommentelőkét. „A hülyeséget kellene megadóztatni” – vélekedik egyikük, hozzátéve, azt a marhát kell a tehenek mellé (vagy a bikák elé) állítani böfögésszámlálónak, aki kitalálta ezt az ökörséget. „Ennél marhább kormányról még nem hallottam” – hüledezik egy másik, aki egy versikét is közread: „Tejeljen, kit tehene lehele! / Bikája buktat, le vele! / Riskája pukkant, böfög. / Ily ökrökön az ember röhög!” És így tovább…

Hol van ehhez képest a mi uniónk uborkagörbülete?

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Unsplash)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.