idezojelek

Megtelt a 301-es

Hatvanöt éve, 1958. június 16-án végezték ki Nagy Imre miniszterelnököt és mártírtársait.

Pilhál György avatarja
Pilhál György
Cikk kép: undefined

Hatvanöt éve, 1958. június 16-án végezték ki Nagy Imre miniszterelnököt és mártírtársait. Pedig nem ezt ígérte Kádár János, amikor 1956 novemberében szovjet tankok fedezetében visszasunnyogott Magyarországra.

„Nem vezet köztünk senkit a bosszúállás szelleme, s ezt nem tűrjük meg semmiféle helyi szervnél, beosztottnál sem – jelentette ki a humanistát alakító ­áruló. – Ismételten félreérthetetlenül kijelentem azt is: kormányunk november 4-i felhívásában tett ünnepélyes ígéretet, mely szerint egyetlen dolgozónak sem lehet bántódása amiatt, mert október 23-án kezdődött tömegmegmozdulásokban részt vett, betartjuk és mindenkivel betartatjuk.”

És nem nyílt meg alatta a föld. A megszeppent Kádár akkor, november első napjaiban nem akarta tovább feszíteni a húrt, éppen elég volt neki az általános közutálat, amely körülvette a törvénytelen „moszkvai magyar kormányt”. Ám nem sokáig tartott az engedékenység, a hirtelenjében tett ígéretet gyorsan elfelejtették a megizmosodó megtorlók. Két évvel később Nagy Imréék is sorra kerültek. A beígért amnesztiából nem lett semmi, csak amikor már megtelt a 301-es parcella.

Nem találják ki, hogy ki felügyelte Nagy Imre és mártírtársainak koncepciós perét. De bizony, hogy Apró Antal, a szürke eminenciás! Árnyék Klárika nagypapája. 1958. június 17-én ő jelentette be az Országgyűlésben az előző napi kivégzéseket, „a nép jogos elégtételét, az ellenforradalom méltó megbosszulását”. Tóni bácsi harminc ezüstje egy zsidóktól elzabrált pazar budai ingatlan lett. Igen, az a szemlőhegyi villa, amely ma a harsány demokratapáros, Gyurcsány Ferenc és Dobrev Klára rezidenciája.

Megértem, ha az olvasónak ökölbe szorul a keze.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Borítókép: Illusztráció (Fotó:

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Megint csak a szív diadala

Szőcs László avatarja
Szőcs László

Atomfenyegetőzés férfihiúságból

Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente
idezojelek

Térkép e táj

Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Macron úr, harcoljon ön Ukrajnában!

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.