idezojelek

Mint száműzött…

Az öccs-dédunoka Katona József Maglódon élt. Nem véletlen, hogy itt, a nemrég felújított patinás állomáson avatnak emléktáblát a két Katonának.

Pilhál György avatarja
Pilhál György
Cikk kép: undefined

Miközben Maglód jövőjén szorgoskodik a kisváros civil szervezete, a Fema (Fejlődő Maglódért Egyesület), a nemzet régmúltjának kutatása sem idegen a lelkes társaságtól. Minap egy két évszázados irodalomtörténeti érdekesség – az eredeti Bánk bán-kézirat – nyomába eredtek.

1814-ben kezdődik a történet, akkor, amikor Katona József kecskeméti jegyző az Erdélyi Múzeum folyóirat pályázatára elküldi a Bánk bánt. A döntnököknek nem tetszik az alkotás, az eredményhirdetésnél meg sem említik. Bár könyvalakban megjelenhetett, színpadra csak 1833-ban került; három évvel a szerző halála után mutatták be Kassán.

A mű kéziratára is kalandos sors várt. Állítólag a negyvennyolcas forradalom hevében kallódott el. Szinte már lemondott róla az irodalomtörténet, amikor – a múlt század elején – váratlanul előkerült. A nagy történeteket az élet írja. A drámaíró öccsének Maglódon élő dédunokája, akit szintén Katona Józsefnek hívtak, Kecskeméten járt gimnáziumba, ahol a tanulás mellett némi zsebpénzért egy módos gazda fiát korrepetálta. Ez a legényke mutatta meg neki azt a padlásról előbányászott „valami tragédiafélét”, amelyet „egy másik Katona József” írt. Több se kellett az ifjú mentornak, elkérte a kopott füzetet, s elvitte Maglód művelt földbirtokosához, Wodiáner Jánoshoz, aki, ráérezve a kincsre, meg sem állt a Magyar Tudományos Akadémiáig, ahol hamarosan hitelesítették a padlásra száműzött Bánk bánt.

Az öccs-dédunoka Katona József Maglódon élt, vasutasként dolgozott a „nagyállomáson”, sőt ott is lakott. Nem véletlen, hogy a lelkes Fema-csapat itt, a nemrég felújított patinás állomáson avat hamarosan emléktáblát a két Katonának.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Borítókép: Katona József (Forrás: Wikipédia)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Szembeszállni a sátánnal

Apáti Bence avatarja
Apáti Bence

Brüsszel, a zsarnokság fővárosa

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Fogadj be, Európa? Köszi, mégse!

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Csanytelek az egész ország

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.