idezojelek

A nyelvi restség narratívája

Őrizni, szeretni, megtartani és igényesen alkalmazni a nyelvünket – ez legyen a „narratíva”.

Pilhál György avatarja
Pilhál György
Cikk kép: undefined
Fotó: Balogh Zoltán

Ha emlékezetem nem csal, csaknem ötvenéves pályám során még egyetlen cikkemben sem használtam a narratíva kifejezést – a jövőben sem tervezem. Nem nagy teljesítmény ez (néhány éve még senki sem használta a magyar sajtóban), legfeljebb a mai világban, amikor alig akad nagyobb lélegzetű interjú, értekezés, szózat, amelyben ne hallanánk valamilyen „narratíváról”. Vizsgálgatva az első olvasatra „fentebb stílt”, tudományosságot sejtető szót, előbb-utóbb rájövünk: ez bizony nem más, mint a pongyolaság, a nyelvi restség egy friss, „elegáns”, tudálékos változata. Mint az „izé, a „dolog”, vagy a „hogy is hívják”.

Kellően türelmes ember könnyen megtalálja a narratíva megfelelőjét.

 Kedves olvasóm, Szabó Iván amatőr nyelvész (és szintén „narratíva-bosszankodó”) minapi levelében fel is sorolt néhányat a kínálkozó választékból: állásfoglalás, álláspont, állítás, nézőpont, forgatókönyv, magyarázat, mondandó, szemszög, vélemény, elképzelés, történet, érvelés, szemlélet, értelmezés, értékelés, feltételezés, elbeszélésmód stb.

Ne szépítsük, szimpla nyelvrontással állunk szemben.

 Kosztolányi Dezső még koszorús költőként sem volt rest – mint a Pesti Hírlap olvasószerkesztője – kollégáinak az efféle torz szavait kigyomlálni a cikkeik­ből, átültetni az írást magyarra. Az ilyesmin akkor senki nem kapta föl a fejét – az írástudó alázata, így magyarázták.

Reformpolitikusaink két évtizedes küzdelme kellett ahhoz, hogy 1844-ben a pozsonyi diétán végre elfogadtassák: a majd ezeréves hazában saját nyelvünk legyen a legelső!

 Őrizni, szeretni, megtartani és igényesen alkalmazni a nyelvünket – ez legyen a „narratíva”.

Borítókép: Illusztráció, diákok magyar nyelv érettségi előtt (Fotó: Balogh Zoltán)

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Endréék megmondják a tutit

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Kultúra és ellenkultúra

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Ez eddig a legnagyobb átverés

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Az EU jelen formájában ártalmas Európának

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.