idezojelek

Svédcsavar

Talán Ylva asszony is jobban jár, ha kötözködés helyett inkább a kötésnél, régi hobbijánál marad.

Pilhál György avatarja
Pilhál György
Cikk kép: undefined
Fotó: Fotó: Pontus Lundahl / MTI / EPA

Ylva Johansson, az Európai Unió svéd belügyi biztosa minap aggodalmát fejezte ki, amiért a magyar kormány egyszerűsíti a munkavállalói vízumok kiadását orosz és fehérorosz állampolgárok számára. Bóka János, uniós ügyekért felelős miniszterünk (bár épp Brüsszelben tartózkodott) nem kapott meghívást az ominózus ülésre, hogy válaszolhasson. (Esetleg ő is föltegyen néhány kérdést Ylva asszonynak. Például azt: A Nyugat-Európában papírok nélküli lézengő, késelő migránsszázezrekkel minden rendben, asszonyom?)

A magyar kormány egyébként korábban már közölte: a külföldi állampolgárok egyszerűsített beutazása kizárólag munkavállalás céljából engedélyezett, szigorúan szabályozott eljárás keretében. (Nálunk hatezer orosz munkavállalót regisztráltak – Németországban ez a szám háromszázezer…) Bóka miniszter nemrég egy brüsszeli sajtótájékoztatón hangsúlyozta: hét olyan uniós országról is tud, amely több munkavállalói vízumot adott ki oroszoknak, mint mi. Magyarország az elmúlt két hónapban tíz engedélyt adott orosz, négyet pedig fehérorosz állampolgároknak. Elmerenghetne  a biztos asszony azon is, hogy az unióban élő orosz és belarusz állampolgároknak mindössze egy százaléka tartózkodik Magyarországon.

Talán Ylva asszony is jobban jár, ha kötözködés helyett inkább a kötésnél, régi hobbijánál marad. Annak értelme is van. (Szenvedélyéről nemrég a tévénézők is meggyőződhettek: miközben Ursula von der Leyen nagy ívű beszédét tartotta a plenáris teremben, a bársonyszékben üldögélő biztos asszonyka a kötőtűket forgatta. Valami csíkos sálféleség készülhetett, de az is lehet, hogy kesztyű  vagy fuszekli a skandináv kisunokának.)

Borítókép: Ylva Johansson (Fotó: Pontus Lundahl/MTI/EPA)

VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Az unió átfogó reformra szorul

Ambrus-Jobbágyi Zsófia avatarja
Ambrus-Jobbágyi Zsófia

A gyűlölet visszakúszott Európába

Jeszenszky Zsolt avatarja
Jeszenszky Zsolt

Putyin az új Hitler? (1. rész)

Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Százezrek a romok alatt

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.