Szocialista videoművészet

„Én örököltem az elmúlt öt-tíz év politikai, szervezeti és gazdasági helyzetét, és ez az örökség még október 12-ig tart.”

Csontos János
2014. 10. 10. 13:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vízválasztó dátumból nem nehéz kikövetkeztetni, hogy a pártelnök ismételt súlyos választási vereségre számít, s e tekintetben reálpolitikusnak mondható. Abban viszont már nem, hogy a nyakába szakadt örökség biztosan nem foszlik semmivé október tizenharmadika reggelén. A gazdasági örökség – a kétmilliárdra rúgó pártadósság – semmiképpen; de ugyanaz elmondható a politikai örökségről is: 2006 óta az MSZP (és csatolt renegát részei) egyre jobban ássák be magukat a humuszba, és amikor már úgy hisszük, hogy ennél már tényleg nincs lejjebb, akkor bebizonyítják, hogy igen.

Alapvető problémájuk meggyőződésem szerint az, hogy a baloldali jelző dacára üres lózungokon kívül még mindig nincs semmi mondanivalójuk szociális kérdésekben. A Fidesz e téren (is) még mindig innovatívabb, offenzívában van, így csak valamiféle radikális fordulattal (a Jobbik „tükrözéseként”) lehetne az ellenében alternatívát állítani. Akkor is kétséges, hogy a „társadalmi tömegek” előteremthetők-e a rendelkezésre álló három és fél év alatt (akkor lesznek legközelebb választások). Az ellenzéki bizakodás akár megalapozottnak is tűnhetne, hiszen ez már-már történelmi léptékű idő – másfelől a kormányerőknek is ugyanennyi áll a rendelkezésre, s feltehetőleg nem fognak az alternatívaállítás közben ölbe tett kézzel ülni. Ez részben reménytelenné, részben viszont mégiscsak lehetségessé teszi a visszatérést a vágyott kétosztatú (tehát politikai váltógazdálkodással kecsegtető) térhez: amennyit serénykedik a kormányoldal, annyit hibázhat is. Ám még a kétszeri kétharmad megroppanása esetén is kétséges, hogy a többségről leválókat épp a Tóbiás-féle alakulat tudná majd becsatornázni.

Tóbiás egy másik érdekes kijelentést is tesz a szocialista reneszánszról: „Nincs egyszemélyi felelősség. Ez egy korszak, amit szeretnénk október 12-én lezárni.” Ebben a lakonikus kinyilatkoztatásban két markáns üzenet is rejlik. Egyrészt az, hogy az önkormányzati fiaskó után nem kíván Mesterházy Attila módjára hátrébb lépni, beáldozni magát, utat engedve például a nagy öregek politikai őszikéinek; másrészt a „korszakváltás” belengetésével kilátásba helyez egy potenciális belső vérengzést. A válaszai elég kopogósak és kedvetlenek ahhoz, hogy erről a rendcsinálásról bármi érdemit eláruljon, annyi mégis sejthető, hogy az új korszaknak lesznek személyi konzekvenciái. Ami akár fiatalítást is jelenthet – elvégre Mesterházy vesztét is a pártbéli nagy öregek és a nyugalmazott társutas csúcsértelmiség okozta az összefogás illuzórikus erőltetésével. Ezzel kivétel nélkül minden balfertályi pártocska rosszul járt, kivéve Gyurcsány csipet csapatát, akiket segítettek becsusszanni a parlamenti szférába, hogy erről a bázisról kísérelhessék meg a balhatalom totális visszavételét.

Tóbiás „korszakváltása” tehát heroikus antigyurcsányista kísérlet is egyben – a táncos-komikus Falust váltó gumigerincű percemberke, Bokros támogatásának megtagadása pedig (amelynek politikailag amúgy semmilyen tétje nincs) nem a választások előtti, hanem a választások utáni időkre szóló üzenet: a belső ellenzéki frontvonal nyomvonalának kijelölése. Ezért is lehet jelentősége a Tóbiás-féle videokampánynak, ami a polgármesterekre való voksolás szempontjából nem oszt, nem szoroz. De akkor mégis, mi ez az egész? Enigma? Üzenet a belső pártfórumoknak?

Akik nem bújják az internetet, azok kedvéért röviden leírom, miről van szó. A röpke, költségtakarékos videó a Magyar népmesék rajzfilmsorozat zsinórírásával mindössze két idézetet tartalmaz: az első Petőfi Sándoré, a másik (nem minden önbizalomtól mentesen) Tóbiás Józsefé. Koszorús költőnk 1847 februárjában (vagyis egy bő évvel a forradalom előtt) ötstrófás költeményben tűnődött el azon, mi a magyar. Tóbiásék az első három versszakkal (a fényes történelmi múlttal, a pozitív nemzetkarakterológiai megfigyelésekkel) nem törődnek, és elhallgatják a befejező, forradalomra buzdító strófát is, amellyel a magyar ismét felzárkózhatna a szerencsésebb népekhez. Annál találóbbnak érzik a negyedik versszakot: „Magyar vagyok. Mi mostan a magyar? / Holt dicsőség halvány kísértete; / Föl-föltűnik s lebúvik nagy hamar / – Ha vert az óra – odva mélyibe. / Hogy hallgatunk! A második szomszédig / Alighogy küldjük életünk neszét. / S saját testvérink, kik reánk készítik / A gyász s gyalázat fekete mezét.” Ez még lehetne a szokott orbánozás, demokratúrázás Petőfi lebernyege mögé bújva; ám a második fele „saját testvéreinkről” igencsak elgondolkodtató. Lehet, hogy ezek nem is a galád fideszesek, hanem a volt és jelenlegi szocialisták?

A válaszhoz a zsinórírásos Tóbiás-idézet visz közelebb: „Amíg a hatalmat használják párbeszéd helyett, a szavak ereje felbecsülhetetlen. A szavakban rejlő igazság pedig az, hogy valami nagy baj van ebben az országban. Kiszolgáltatottság, igazságtalanság és elnyomás.” Első olvasatban az általános alany itt szintén lehetne a kormányzat (erre utalhatna a harmadik mondat vulgármarxista utánérzése is), a szavak, illetve a szavakban rejlő igazság emlegetése azonban megint mintha a létező gyurcsányizmusnak bökne oda (vesd össze: a szavakban rejlő hazugság, amely az MSZP romlását okozta). S itt van jelentősége, hogy Tóbiás az interjúban öt-tíz éves felhalmozódó örökségről beszél, tehát 2004-re és 2009-re (Gyurcsány fellépésére és lelépésére) utal, amelynek a felezőpontjára esik a nevezetes őszödi hazugságbeszéd kirobbantotta országos botrány, a párt zuhanórepülésének kezdete.

A háromféle örökség felszámolása közül a szervezetié a legtalányosabb: alighanem ez szedi majd a legtöbb pártbéli áldozatot. Kérdés, hogy e kádercseréknek áldozatul esik-e például Kunhalmi Ágnes, aki a fiatalítás jegyében érkezett a budapesti pártelnöki székbe, s megelőző coming outolást hajtott végre a Miniszterelnöki Hivatal alkalmazottjaként lebonyolított BKV-diákbérlet-hamisítási ügyében, nehogy úgy járjon, mint az életrajzában feltüntetett nem létező diplomáival. Kunhalmi nem finoman utaló, hanem brutális videót készített: annyira abszurd, hogy az internetparódiák sem igazán sikerültek. A szocialista videoművészet a bajai álvideó óta külön mozgóképes kategória. Szerinte ha most nem megy el a budapesti polgár szavazni (nyilván rájuk), akkor harminc év múlva margitszigeti Orbán Viktor Atomerőmű, Semjén Zsolt-lovasszobor és (sötét) Schmitt Pál Múzeum lesz az osztályrésze. A szellemtelenséghez hozzászokhattunk, ám ahhoz nem, hogy a propagandára kisiskolás korú gyermekeket használnak.

Ne feledjük: Kunhalmi oktatáspolitikus! Ezt a politikai pedofíliát Kuncze Gábor és az SZDSZ kezdte, s Gyurcsány folytatta a szemlőhegyi villájába betévedt kislány meséjével, a ceglédi pártkádergyerekkel. Hol vannak a beleegyező nyilatkozatok a szereplésről, amit a kölykök felnőve szégyellni fognak? Bár Kunhalmi rutinos a matricaragasztásban – néhány visszadatált dokumentum nyilván meg sem kottyan neki

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.