Csinn-bumm cirkusz

Nehéz átgondolt döntést látni a fővárosi szórakozóhelyek egyik legnépszerűbbjének veszélyeztetése hátterében.

Lakner Dávid
2015. 07. 17. 13:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezek jelenleg a Dürer Kertnek és a Dürer Rendezvényháznak adnak otthont, ahová szintén fiatalok tömegei járnak – ha nem is épp turisták, de olyanok, akiket leginkább a sokféle zenekarnak fellépési helyszínt biztosító Dürer Kert vonz a Városligetbe.

Hamar kiderült, hogy a cirkusz ide helyezésének gondolata nemcsak a gyanútlan hírfogyasztókat lepte meg: a Dürer Kert vezetése az MNO-nak azt nyilatkozta, hogy a sajtóból értesültek a tervről, a szórakozóhelynek pedig 2020-ig szóló szerződése van a magánkézben lévő épületre. A Miniszterelnökség később közölte, más helyszínt is elképzelhetőnek tartanak, és Fekete Péter miniszteri biztos is arról beszélt legutóbb, hogy még keresik a legmegfelelőbb környezetet a cirkusz számára. Balog Zoltán ugyanakkor egy sajtótájékoztatón arról beszélt: a minisztérium az Ajtósi Dürer sori területet tartaná alkalmasnak, mivel itt lenne hely artistaképző iskola és a cirkusz történetét bemutató múzeum számára is.

A Dürer Kert munkatársa elmondta, nem igazán érti a bejelentést, mert az itt lévő stúdiókban összpontosul a magyar könnyűzene nagy része, a Nemzeti Kulturális Alap Cseh Tamás-programjának keretében is zajlanak itt felvételek. Egy stúdiót és egy sokak által látogatott klubot új helyen felépíteni nem olyan egyszerű. A szórakozóhelyen ráadásul rengeteg külföldi zenekar lép fel, a nagyterem pedig lehetővé teszi nagyobb események megszervezését is. Többnyire olyan rockzenekarok jönnek ide, amelyeknek egyre kevesebb hely jut fellépésre, és amelyek többségének egy kisebb klub nem alkalmas a játékra.

Nehéz átgondolt döntést látni a fővárosi szórakozóhelyek egyik legnépszerűbbjének veszélyeztetése hátterében. Inkább úgy tűnik, mintha csak meglátták volna az alkalmasnak tetsző helyszínt, rábökve, hogy ez pont jó lesz a Liget Budapest-projekt keretében áttelepülő cirkusznak. Mindezt a bérlők és feltehetőleg a tulajdonosok tudta nélkül jelentették be, nyilvános sajtótájékoztatón. Bár a külföldi turistákat vonzó romkocsmák tényleg fontosak, ha egy fővárosi fiatal tartalmasan kíván szórakozni egy hangulatos kerthelyiséggel ellátott klubban, akkor előbb megy a Dürerbe, mint a Kazinczy utcába. Ez nem azt jelenti, hogy ne lenne helye egy artistaképzővel egybekötött cirkusznak, sőt, Fekete Péter elképzelése, hogy a cirkusz művészi oldalát emeljék ki, támogatható. E mögött ugyanis van konkrét koncepció. De amögött, hogy egy sikeres és amúgy áttételesen államilag is támogatott helyet veszélyeztessenek? Ez eléggé ötletszerűnek tűnik.

Lázár János a múlt héten az Echo TV-ben arról beszélt, hogy a baloldal politikája 1919 óta ugyanaz: elvenni valakitől valamit, odaadni másoknak, majd tőlük is elvenni. Valóban, ezt a gyakorlatot nem lehet eléggé elítélni. De nem árt vigyázni, nehogy a mostani kormányra is rásüthessék: az előtte regnálókhoz hasonlóan jár el egyes ügyekben. A Dürer Kert jelenleg magánterület, egyébként rengeteg fiatal kedvelt szórakozóhelye. Azzal senki sem jár rosszul, ha ez így is marad.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.