Politikai adok-kapok

A vak komondoros affér óta tudjuk már, hogy egyes politikai szereplőktől nem idegen a tettlegesség.

Szemán László
2015. 11. 11. 12:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egymásnak esett két komoly közéleti ember Szentendrén. No nem valami ideológiai eszmecsere torkollott késes kergetőzésbe és lövöldözésbe, az ellenzéki és a kormánypárti politikus még csak nem is a migránshelyzet ellentétes értelmezése miatt támadt egymásra. A gyermekéhezés körüli nézetek különbözősége sem merült fel. A fideszes önkormányzati képviselő még csak be sem szólt a szocialista városi elnökségi tagnak Hiller István kerítéspárti nézeteivel kapcsolatban, igaz, nem is dicsérte fennhangon a volt pártelnök meglepő fordulatát. Az élet még ebben a bonyolult magyar valóságban is egyszerűbb annál, hogy elvi okokból egymás torkának ugranának az eltérő ideológiai alapokon politizálók. A Rejtő Jenő tollára való kalamajka abból keveredett, hogy egyikük elszerette a másik nőjét: az MSZP-s augusztusban összeköltözött a fideszes volt élettársával. Ebből támadt aztán mindenféle hirtelen felindulásból elkövetett garázdaság a szentendrei polgárok nem kis meghökkenésére.

Kínos ez az önmagát kereső ellenzéki pártnak, nem kevésbé a kormányzás nehézségeivel bíbelődő hatalmon lévőknek. Igaz, a vak komondoros affér óta – amikor is egy kormánypárti politikus, miután móresre tanította asszonyát, azt találta mondani, hogy hites neje átesett a jó öreg házőrző láncán, azért a sok látványos plezúr becses orcáján – tudjuk már, hogy egyes politikai szereplőktől nem idegen a tettlegesség. Persze a lejtmenetben lévő szocialisták nyilván nem gondolják azt, hogy utcai lövöldözéssel megfordíthatják népszerűségük aggasztó zuhanását. Egy szerelmi háromszöget egyébként sem illik erőszakkal feloldani. Lett légyen bármekkora is a szerelem, a kés és a pisztoly, még ha riasztófegyver is, nem megoldás. Kellett ez a két politikusnak, hogy rajtuk röhögjön a fél ország?

A kikötői kocsmákban Piszkos Fredként ismert Piszok Alfréd is büszke lehetne arra a hírnévre, amely most Szentendre két eddig tisztes polgárát utolérte. Igaz, Piszok úr biztos, ami biztos alapon maradandó sérülést okozó pofonzuhataggal intézte volna el a nőügyet. Ám nálunk már a garázdák se a régiek. Se kék-zöld foltok, se egy vállficam, se egy törött csont.

De félre a tréfával, mert – lássuk be – a történet viccnek azért durva, fordítsuk komolyabbra a szót. Naphosszat sorolhatnánk a hétköznapi agresszió példáit. Elég csak az utakon közlekedési vitába keveredőket, majd egymás torkának ugrókat említeni. Nincs olyan helyzet, amit ne tudnánk több száz szavas káromkodással – szép a magyar nyelv, ebből is látszik –, középső ujj bősz mutogatásával, fizikai erőszakkal megoldani. Úgy káromkodni, ahogy mi tudunk, senki nem képes a földtekén. A középső ujj viszont idegen jövevény, az olaszoktól vettük át. A fizikai erőszak formái pedig változatosak, hiszen a változatosság gyönyörködtet: a fa testápolóként emlegetett baseballütőtől a szerelővasig sok minden előkerül ilyenkor a vezető ülése alól.

Az egész ország egy merő ideg, szikrára vár, hogy robbanhasson. Lila köd borul az agyakra, és beindul előbb a szóbeli, majd a fizikai attak. Az erőszakkal a politikai csatározások során is szembesülhettünk, igaz – és szerencsére – eddig csak verbálisan. A magyar parlamentben nem divat, hogy a képviselők felpofozzák, fojtogassák, földre vigyék, megrugdossák egymást. Hol vagyunk még az ukrán vagy a dél-koreai honatyáktól! Reménykedjünk, hogy nincs is igény a politikai viták ilyetén megoldására – bár kétségtelen, szórakoztatóbb lenne, mint a törvényjavaslatok képviselők nélküli megvitatásáról sugárzott tévéadás, amelynek láttán rögtön álomba szenderül az, aki önsanyargatásból a készülék elé ül.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.