Életmód és kvótaharc

Nem kell félni az emberek akaratától, de még egy esetleges népszavazási kudarctól sem.

Lakner Dávid
2016. 02. 27. 17:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem kívánunk más ügyet, így a vasárnapi boltzárról szólót sem belevonni a betelepítési kvótáról szóló népszavazásba, mivel a kvóta nem életmódkérdés, hanem arról szól, kik határozzák meg a magyar nemzetet – Orbán Viktor szerdai sajtótájékoztatóján a fontossági sorrendnek ezzel a felállításával háttérbe tolta az MSZP-s népszavazási kezdeményezésre vonatkozó kérdést. Bár a legtöbben arra számítottak, hogy a Nemzeti Választási Irodánál történt, ukrajnai állapotokat idéző balhéról fog nyilatkozni, a kormányfő a menekültkérdésről beszélt, és bejelentette a kormány kezdeményezéseként a kvótarendszerről való népszavazást. A vasárnapi zárva tartás társadalmi elutasítottságáról így ezúttal sem beszélt, sőt azzal, hogy életmódbeli kérdésnek nevezve, szembeállította a sorsdöntő menekültkérdéssel, még a dolog jelentéktelenségét is hangsúlyozta. Amit korábban is gyakran tapasztalhattunk, mikor néha egy-egy megszólaló megvédte az intézkedést: rendre felbukkant az érv, hogy ez nem egy fontos kérdés, huszadrangú, hogy vasárnap is lehet-e kapni a közértben tejet vagy épp lisztet. Mintha nem épp ennek a kormánynak lett volna fontos a társadalmilag nem igazán támogatott ügy keresztülverése, majd érdeke a népszavazás elkerülése.

A boltbezárást a kisebbik kormánypárt, az időnként az SZDSZ szellemiségét felöltő, és így az emberek hétköznapjaiba ideologikus érvekkel beleszólni kívánó KDNP akarta, és sajnos, szemben a korábbi ciklussal, 2014 után meg is kapta. Az ügy erőltetése furcsa volt attól a kormánytól, amely máskor hangsúlyozta: nem kívánja átformálni az embereket, mentes attól az SZDSZ-es mentalitástól, hogy itt a népet nevelni kell, megszabni, hogyan érdemes a mindennapokat megélni. De már a dohányosok elleni intézkedéseknél is tapasztalhattuk ennek az ellenkezőjét, a boltzárnál pedig az volt meglepő, hogy a kormány egy a teljes társadalom számára kellemetlen lépést milyen könnyedén keresztülvisz. Amely intézkedésről még a botrányt botrányra halmozó G. Fodor Gábor is azt írta: nem a politikai okosság megtestesülése. „Az emberek ( ) elég rosszul viselik, ha meg akarják nekik mondani, hogyan éljenek. Főleg, ha nem úgy szeretnének élni, ahogy azt mások megmondják nekik. Gondolom, így vannak ezzel még a kádéenpések is” – írta akkor blogján.

Persze lehet a boltbezárást életmódbeli kérdéssé degradálni, csak épp azt ne feledjük el: az is életmódunkhoz, életvitelünkhöz tartozik, ki költözik a szomszédunkba, és mennyire kell az utcán tartanunk közbiztonsági problémáktól. A kvótaharc azért is lehet sikeres, mert az emberek egy része úgy érezheti, mindennapjait befolyásolja a kérdés. Kétségtelen, aki nem találkozik a menekültekkel, azt kevéssé érdekli a határ menti településen élők félelme. S a kormánypárti döntést védőt hasonlóképpen nem érdekli a vásárlását csak vasárnap intézni tudó felebarátja kellemetlensége.

A nemrég elhunyt Harper Lee Ne bántsátok a feketerigót című könyvében olvashatjuk a következő mondatot: „Csak akkor érthetünk meg igazán valakit, ha az ő helyzetébe képzeljük magunkat.” A fentebb említettek mellett boltügyben is ennek jegyében kellene viszonyulni a másik emberhez, lesajnáló nyilatkozatok helyett. Az is tudható: nemcsak a vásárló jár rosszul, de a diákmunkás, vagy a hétvégi műszakért többet kapó kereskedelmi dolgozó is.

Nem kell félni az emberek akaratától, de még egy esetleges népszavazási kudarctól sem, hisz tudjuk: a vereség nagyvonalú elfogadása, beismerése jelenti a valódi erőt. És nem pedig a mindenáron való ragaszkodás a tévedéshez.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.