Hogyan működnek a magyar reformok?

A kevés hozzáadott értékkel járó termelés konzerválja az ország gazdasági lemaradását.

Varga György
2016. 04. 24. 15:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Nemzet Szalon vitaestjéről szóló beszámoló (A világgazdaság jobbágyává süllyed Magyarország, Magyar Nemzet, 2016. április 11.) alapján úgy látom, hogy az eredetileg meghirdetett, a Magyar Nemzeti Bank vitatott működéséről szóló programnál nagyobb érdeklődést váltott ki a reálgazdaság helyzetéről kialakult vita. Joggal – teszem hozzá, mert a kormányzati kommunikáció a gazdaság pénzügyeire (a költségvetésre, az államadósságra) koncentrál, és többé-kevésbé ez uralja a médiát is. Márpedig a gazdaság fundamentumát és jövedelemtermelő képességét a reálszféra – a termelés és a szolgáltatások összessége – biztosítja. Ennek a minősége, hatékonysága és versenyképessége meghatározó az ország hosszú távú fejlődése és világpiaci helyzete szempontjából.

A magyar reformok működnek – ez a kormánypropaganda széltében-hosszában hangoztatott jelszava. A reformok tartalma és célja a jobbítás, a társadalomban szunnyadó energiák felszabadítása, az alkotókedv erősítése, valamint a magyarországi reformhagyományokkal összhangban az ország közelítése Európához. A jelenkori magyarországi „reformok” valóban működnek: százezrek hagyták el az országot, a nemzetközi versenyképességi rangsorokban egyre hátrább kerülünk, az európai innovációs eredménytáblázatban elfoglalt, meglehetősen gyenge helyezésünk jottányit sem változott az elmúlt öt évben, ezzel szemben „javult” a nemzetközi korrupciós táblázatban elfoglalt pozíciónk, az életminőséget meghatározó szolgáltatások kritikus állapotban vannak, s miközben a kormány felszámolta a helyi autonómiákat, az intézményrendszer zavarai következtében általánossá vált a tetemes társadalmi költséggel járó bizalmatlanság. És a felzárkózásunk Európához? Ugyan, kérem Kerülném az erős minősítést, ezért csak szürreálisnak nevezném a kormány elhíresült jelmondatát.

Ebbe a keretbe nem illeszthetők be az ország felzárkózását közép- és hosszú távon biztosító stratégiák. Gyors és látványos „megoldások” kellenek. Ennek a gyakorlatnak a terméke a már régen korszerűtlenné vált munkaalapú gazdaságfejlesztési filozófia. Ebből fakad az a téveszme, amely szerint a gazdasági növekedést elsősorban a pótlólagos tőke- és munkaráfordítás táplálja. Ez a XX. század első felének világképe. Korunkban a tudás a legkeresettebb „nyersanyag”. A fejlett világ országaiban a tudásteremtésbe fektetett tőkeberuházások volumene meghaladja a fizikaitőke-beruházások nagyságát. Az új vagy hozzáadott érték teremtésében a tudásnak, a nemzetek és vállalkozások innovatív képességének van kitüntetett szerepe.

Jelzésértékű az, ahogy Magyarországon csökkentik az állami költségvetés hozzájárulását a felsőoktatási kutató-fejlesztő helyek (K+F helyek) finanszírozásához: a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2011 és 2014 között a hozzájárulás 51 milliárd forintról 44 milliárdra csökkent, ami nominálisan a 2007. évi költségvetési ráfordítással azonos. Az Eurostat adatai szerint az Európai Unió 28 tagállamában az összes K+F ráfordításnak átlagosan a 23, Magyarországon a 13 százalékát fordítják a felsőoktatási K+F helyek finanszírozására. Míg az EU országaiban az összes (úgynevezett számított) kutató- és fejlesztőállomány 38,6, addig Magyarországon 22,4 százalékát foglalkoztatják a felsőoktatási K+F helyeken. Az egyre szűkülő kutatási lehetőségek és kapacitások a hazai szakemberképzés minőségét és nemzetközi versenyképességét is rontják. Ezt felismerve évről évre tehetséges fiatalok ezrei távoznak az országból külföldi egyetemekre.

Ma a vállalkozói szférában az összes K+F ráfordításból (2014-ben 315,5 milliárd forint) a külföldi vállalkozások részesedése 62 százalék, 4,2 százalékponttal több, mint 2010-ben. A vállalkozói K+F beruházásokban meghatározó (2014-ben 76 százalék) a külföldi tulajdonú cégek szerepe. Az elmúlt öt év alatt nem sikerült enyhíteni a magyar gazdaságra jellemző – a hatékonyság, a termelékenység és versenyképesség terén megnyilvánuló – dualitáson. Valójában nem is volt ilyen cél. A kormányzat fejlesztéspolitikája a „versenyképes” bérszínvonalra alapozott külföldiműködőtőke-beruházások elnyerésére korlátozódott. Az elmúlt öt évben kialakított intézményrendszer működési zavarai, a gazdasági verseny gyengítése, az ad hoc piactorzító és jövedelemátcsoportosító intézkedések sokasága, a klientúraépítés stb. elsősorban a belföldi tulajdonú vállalkozások kockázatviselő képességét és innovációs aktivitását gyengítették. Következésképpen ez a szektor – egy igen szűk, a nemzetközi piaci hálózatba bekapcsolódó innovatív réteg kivételével – nem volt képes lépést tartani az itt működő külföldi leányvállalatok technológiai-szolgáltatói követelményeivel.

Részben ezt tükrözik a K+F szolgáltatások (licencek, know-how-k stb.) külkereskedelmi forgalmának adatai. Míg 2010-ben a tudáskivitel az ilyen típusú behozatal (közel 192 milliárd forint) 52 százalékát fedezte, addig 2014-ben már csak a 44 százalékát (ez 334 milliárd forint volt, azaz megközelítően annyi, mint a vállalkozói szektor teljes K+F-ráfordítása). Ebben jelentős szerepet játszik a tudásimport-felhasználás ágazati szerkezetének további erőteljes eltolódása a járműgyártás – gyakorlatilag a személygépkocsi-gyártás – javára. Míg 2010-ben az ilyen típusú teljes behozatalnak a 46,6 százalékát, addig 2014-ben már a 62 százalékát szívta fel a járműgyártás. Ebben az iparágban a tudás behozatalának tudásexporttal való fedezettsége a 2010. évi, eleve igen gyenge 16 százalékról 12 százalékra csökkent. Ez azt jelenti, hogy a hazai kibocsátásban és exportban egyre nő a külföldi eredetű hozzáadott érték aránya, és csökken vagy nem növekszik a belföldi eredetű új érték aránya. Márpedig minden ország a belföldi, tehát a hazai eredetű és a nemzet gazdagodását szolgáló hozzáadott érték volumenének és arányának a növelésére törekszik. Nagy biztonsággal megjövendölhető: minél korszerűbb, intelligensebb személygépkocsik gyártására állnak át az itt működő külföldi tulajdonú vállalkozások, a kibocsátásban és az exportban annál nagyobb arányúvá válik az importált komponensek és intelligencia, azaz tudás részesedése – legalábbis a jelenleg adott peremfeltételek változatlansága mellett.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) statisztikai adatai arról tanúskodnak, hogy a Magyarországétól eltérő peremfeltételek között a járműgyártásban és a járműkivitelben is van lehetőség a belföldi hozzáadott érték arányának növelésére és magasabb szintjének elérésére. A magyar járműexport belföldihozzáadottérték-tartalma mintegy 38 százalék. Ausztriában 57,5, Csehországban közel 50, Izraelben 75 és Szlovákiában 39,7 százalék. Az export belföldi hozzáadott értékének aránya nemzetgazdasági szinten is elmarad a magyarországihoz hasonló nyitottságú kis országok kivitele belföldi hozzáadott értékének arányától. Ebben az is szerepet játszik, hogy ezek a kis országok az „iparosításnak” a magyarétól eltérő útját járják. Nevezetesen annak a felismerésnek a gyakorlatba való átültetéséről van szó, hogy a technológiaintenzív gyártást a tudásintenzív szolgáltatásokkal kombinálják. Márpedig ez utóbbiak hozzáadottérték-teremtő képessége rendszerint meghaladja a gyártás, a „munkaalapú” termelés értékteremtő kapacitását.

E szerkezeti tényezők jelentős szerepet játszanak annak a termelékenységi szakadéknak a konzerválásában, amely egyrészt a belföldi cégeknek és az országban működő leányvállalatoknak, másrészt a magyar nemzetgazdaságnak és az EU tagállamainak átlagos termelékenységi szintje között kialakult. Feltételezésem szerint Róna Péter, a Magyar Nemzet Szalon vitaestjének előadója ebben az értelemben beszélt az ország jobbágyosodásáról.

A szerző közgazdász

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.