Csatát nyertek, háborút nem

Az indiánoknak csak részben van okuk az ünneplésre, akár pesszimisták is lehetnek.

Földi Bence
2016. 12. 07. 14:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hosszú ideje húzódott már a Dakota Hozzáférés olajvezeték ügye az Egyesült Államokban; most úgy tűnik, az indiánok győzedelmeskedtek az olajlobbival szemben. Az Észak- és Dél-Dakotán, Iowán és Illinois-on keresztül húzódó, 1900 kilométeresre tervezett olajvezetékkel kapcsolatban azért kezdtek tiltakozni már a nyáron, mert az Álló Szikla Sziú Rezervátumnál sírokat gyaláztak meg a munkagépek, emellett ivóvízforrásokat is veszélyeztetett annak tervezett nyomvonala. A sziúkhoz több tucat indián törzs csatlakozott, majd fiatal fehér aktivisták is érkeztek a táborukba – a tiltakozáshullám végén már egyenesen arra panaszkodtak az őslakosok, hogy lassan több a „sápadtarcú” a tüntetők között. Bernie Sanders demokrata elnökjelölt-aspiráns, kétezer veterán katona, valamint rengeteg ismert művész állt ki a demonstrálók mellett, akik egyként kérték Barack Obama amerikai elnököt, hogy állíttassa le a projektet. A munkálatokat fel is függesztették, de a tiltakozás folytatódott, a rendőri brutalitás pedig elharapódzott az Álló Sziklánál. Gumilövedékek röppentek, vízágyút vetettek be a fagypont körüli hőmérséklet ellenére. Az indiánok és az aktivisták azonban kitartottak, míg végül a kormányzat visszavonta az Energy Transfer Partnersnek korábban kiadott építési engedélyt – más nyomvonalat kell találnia a texasi cégnek.

Ugyan a sziúk „történelminek” nevezték a döntést, amely miatt „mindörökké hálásak lesznek Obama elnöknek”, de sajnos az indiánoknak csak részben van okuk az ünneplésre. Az olajvezeték megépítése elleni érvek között ugyanis túlsúlyban voltak a zöld – és egyben fehér – aktivisták által hangoztatott környezetvédelmi szempontok, miközben a „rézbőrűek” főként az 1978-as amerikai indián vallásszabadsági törvényre hivatkoztak. Ebben az szerepel, hogy a szövetségi kormányzat köteles az őslakosok számára biztosítani, hogy legyen hozzáférésük a szakrális helyszíneikhez, ahol különféle rituálékat is végrehajthatnak. Az állam első körben ezt hagyta figyelmen kívül, amikor kiadta az építési engedélyt a texasi olajvállalatnak.

A szövetségi kormánynak az indiánokhoz való viszonyát illetően csupán szépségtapaszként szolgál a mostani, az utóbbiak számára kedvező döntés. Az alabamai AL.com hírportál ugyanis kiderítette: a hivatalos statisztikák kimutatták, hogy a rendőrök a kisebbségek közül indiánokat ölnek meg a legnagyobb arányban. 2015-ről 2016-ra egymillió emberre vetítve 5,49-ről 7,6-ra nőtt ez a szám – írja a lap, amely kiemelte, hogy a rendőrök által meggyilkolt indiánokról többnyire hírt sem adnak az amerikai médiában. Egyes kutatások szerint az évszázadok óta megszállás alatt tartott őslakosok jelenleg is a leginkább elnyomott kisebbség az Egyesült Államokban.

Sok jót ráadásul nem is várhatnak a közeljövőben, hiszen a megválasztott elnök, Donald Trump nemegyszer összecsapott már az indiánokkal. Egy 1993-as rádióinterjúban kijelentette: „Valószínűleg bennem több indián vér csörgedezik, mint az úgynevezett indiánokban, akik rezervátumokat akarnak nyitni.” Persze érthető volt a hozzáállása, hiszen a kilencvenes évek indián kaszinónyitási hulláma veszélyeztette Trump szerencsejáték-érdekeltségeit. Persze eközben igyekezett kiegyezni egyes törzsekkel, de az indiánok többnyire nem egyezkedtek Trumppal, hanem felháborodtak a szavain. Az elnök és a „rézbőrűek” kapcsolatának múltja, valamint a rendőri brutalitás elharapódzása miatt az indiánok akár pesszimisták is lehetnek. Függetlenül attól, hogy egy csatát most megnyertek az Álló Sziklánál.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.