A Föld napja, Trump és a civilek

Idén nem olyan ez a nap, mint az elmúlt években, és ennek nem a havazás, hanem a fagyos politikai légkör az oka.

Mangel Gyöngyi
2017. 04. 22. 13:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén nem olyan a Föld napja, mint az elmúlt években, és ennek nem a szokatlan áprilisi havazás, hanem a fagyos politikai légkör az oka.

1970-ben egy amerikai egyetemi hallgató, Denis Hayes szervezett egy hatalmas tüntetést a környezetszennyezés ellen. Azóta a Föld napja világméretű mozgalommá szélesedett, ma több mint 190 országban tartanak akciókat az élhető bolygóért. Magyarországon először 1990 óta évente ünnepeljük a Föld napját, számtalan településén rendeznek különféle eseményeket, vetélkedőket, túrákat a civil zöldszervezetek.

Idén szegényesebb a programkínálat: a szervezetek többsége a külföldi támogatást is elfogadó civileket megbélyegző törvényjavaslattal van elfoglalva, amelyet most tárgyal az Országgyűlés. Mivel nincs környezetvédelmi minisztérium, idén a központi ünnepséget a földművelési tárca rendezi Farmoson, ahol azt bizonygatják, hogy a kormánynak mennyire fontos a környezet ügye.

Az idei Föld napjának azért van egy sajátos eseménye. A tudomány képviselői nem szoktak tüntetni, de most az amerikai tudósok az utcára vonulnak, hogy a Trump-kormányzat tudomány- és környezetvédelem-ellenes intézkedései ellen tiltakozzanak. Több országban, nagyjából száz városban szimpátiatüntetéseket szerveznek, és a Séta a tudományért című rendezvényhez magyar tudósok is csatlakoznak.

Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke már a kampánya során világossá tette, hogy blöffnek tartja a globális éghajlatváltozást, és ki akar lépni az Amerika által is aláírt párizsi klímaegyezményből. Beiktatása után azonnal intézkedett, hogy elérhetetlenek legyenek a Fehér Ház éghajlatváltozással foglalkozó oldalai, a környezetvédelmi hivatal (EPA) élére egy olajlobbistát nevezett ki, csökkentette az EPA és a NASA klímakérdésekkel foglalkozó kutatásainak költségvetését, katonasággal biztosította a tiltakozó indián őslakosok földjén az olajvezetékek továbbépítését, és márciusban rendelettel törölte az Obama-adminisztráció megújuló forrásokon alapuló 2015-ös tiszta energia tervét.

Az új elnök környezetellenes lépései széles körű tiltakozást váltottak ki, az egyetemeken és a kutatóhelyeken tudósok és önkéntesek tucatjai mentették az éghajlatváltozással kapcsolatos adatokat. A korábbi alelnök és Nobel-békedíjas környezetvédelmi aktivista Al Gore mélységesen elhibázottnak nevezte, hogy Trump figyelmen kívül hagyja a tudomány megállapításait, de még a Vatikán is aggodalmát fejezte ki az elnök elképzelései miatt. Kérdés, mi az oka annak, hogy Trump a tudományos világgal szemben hirdette meg politikáját: vajon a milliárdos önhittségéről és szűklátókörűségéről van szó, vagy valami másról? A végeredmény viszont mindenképpen ijesztő, hiszen a klímaegyezményt és így bolygónk jövőjét is veszélyezteti ez a hozzáállás.

Szomorúan kell megjegyezni, hogy az Orbán-kormány megelőzte a Trump-adminisztrációt a hátralépésben, a múlt század felé masírozásban. A miniszterelnök már a 2010-es kormányból száműzte a környezetvédelmi tárcát, majd később az önálló államtitkárságot is. A zöldhatósági rendszer szétverése, az összefüggő környezetvédelmi feladatok más-más tárcákhoz helyezése, a nemzeti parkok támogatásának elvonása, a jövő élelmezésbiztonságát garantálni hivatott állami földek haveri kiosztása, a természet- és környezetvédő szakemberek háttérbe szorítása csak néhány példa arra, mit művelt a Fidesz–KDNP-kormány a környezetpolitika terén.

Végül a mű megkoronázásaként itt van a civil szervezetek vegzálása, hogy ne legyen, aki szót emel a vizek és a levegő tisztaságáért, a fákért, a nemzeti parkokért, hogy ne legyen, aki bírálja a paksi atomerőmű-építést. Ez a politika semmivel sem jobb, mint Trump tudomány- és környezetellenessége.

A szerző környezetvédelmi újságíró.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.