Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Dübörög a Paks-propaganda

A paksi bővítés három jelzőjével más baj nincs azon kívül, hogy egyik sem igaz.

Mangel Gyöngyi
2017. 09. 16. 16:21
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olcsó, biztonságos, klímabarát – ez a paksi atomerőmű-bővítés szlogenje. A nyári fesztiválok idején a Magyar Villamos Művek utazó kamionja végigrodeózta az országot, a VOLT fesztiváltól a Szigetig, és az oldalán ezt a három szót lehetett olvasni. A bemutatóval a fesztiválozó fiatalokat próbálták meggyőzni arról, hogy a paksi bővítés olcsó áramot ad, az erőmű pedig biztonságos és klímabarát – bár valószínű, a pártolókhoz képest korszerűbb tudású nemzedék kevésbé fogékony a legújabb nukleáris agymosásra.

A paksi bővítés három jelzőjével más baj nincs azon kívül, hogy egyik sem igaz. Számtalan közgazdász – köztük energetikai szakemberek – számításai bizonyítják, hogy az atomáram a legdrágább. A számokkal persze lehet bűvészkedni. Ha csak a felépült erőmű működését tekintjük költségnek, azt is el lehet hitetni, hogy az áram olcsó lesz. Ám a korszerű kalkulációk az életciklus-elemzést is figyelembe veszik. Így abban a bizonyos árban joggal lesz benne az uránbánya-feltárás költségeitől az erőmű lebontásáig és a kiégett, nagy aktivitású, hosszú élettartamú sugárzó hulladék végleges elhelyezéséig sok minden. Az új blokkok működése az Európai Unió vizsgálata szerint sem lesz gazdaságos. Állami támogatásra lesz szükség.

A biztonságos jelzőt Three Mile Island, Csernobil és Fukusima után nem tisztességes használni. A nagy nukleáris katasztrófákon kívül számtalan kisebb-nagyobb üzemzavar, tűzeset, radioaktív kibocsátás vagy majdnem baleset kíséri az atomenergia történetét. A lista több százas, noha nem is teljes. És akkor még nem beszéltünk a világ erősen sugárszennyezett, lakhatatlan területeiről, az orosz Majak üzem környékéről, a csernobili zónáról, a fukusimai erőmű környezetéről, az amerikai Hanford nukleáris tárolóról – ahonnan szivárog a sugárzó folyadék –, az angliai Sellafield vagy a francia La Hague hulladéklerakók és nukleáris feldolgozóüzemek szennyezett helyszíneiről.

A klímabarát kitétel is csak részben igaz. Az atomerőműben az áramtermelés folyamata valóban nem bocsát ki szén-dioxidot, ez a szakasz rendben van. Életciklus-elemzéssel azonban kiderül, hogy az urán kitermelése és dúsítása, az érc szállítása, a fűtőanyag előállítása, az erőmű és a kiszolgáló létesítmények építése, az acéltartályok gyártása során szén-dioxid-termelő fosszilis energiát is használnak. Továbbá a kiégett fűtőanyag hűtése, lerakása, őrzése, az atomtemetők kialakítása sem atomárammal működik többnyire. Az sem mindegy, hogy a paksi bővítésre szánt hatalmas összeg elveszi a lehetőséget attól, hogy az anyagi forrásokat a valóban környezet- és klímabarát megoldásokra lehessen felhasználni.

Az érvek ellenére a paksi propaganda dübörög. Vlagyimir Putyin orosz elnök minapi látogatása után Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kijelentette, az építkezést már semmi nem állíthatja meg. Januárban kezdődik. A valós költségekről, az orosz energiafüggésről, a titkosításról, a megakadályozott népszavazásról nem esett szó.

Néhány nappal később, szeptember elején kezdődött a tanév a felsőoktatásban. A Debreceni Egyetem, amely a Putyinnak szánt díszpolgárság miatt került a figyelem és egyben a tiltakozások középpontjába, felkérte Süli Jánost, a paksi bővítésért felelős minisztert az évnyitó beszéd megtartására. Süli arról beszélt, hogy az egész ország számára hatalmas lehetőség az erőmű bővítése. A miniszter a három jelző szellemében a jövőképet is vázolta: ha sikerül az építkezéssel új munkahelyeket teremteni, ha fellépünk a szén-dioxid-kibocsátás ellen, ha továbbra is olcsón állítjuk elő a villamos energiát, akkor versenyképes marad a magyar gazdaság.

Arról nem szólt, hogy állami támogatásra lesz szükség, és hogy a múlt század legdrágább, legkockázatosabb technológiájával állítanák elő a jövő energiáját.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.