Kázmér 2024. március 4.
logo

Gyermekvédelmi népszavazás és liberális észszerűség

Felföldi Zoltán
2021.08.23. 08:15 2021.08.23. 13:27
Gyermekvédelmi népszavazás és liberális észszerűség

Hihetetlen, de néha liberális közírók is tudnak megfontolandó dolgokat írni. Erre példa Seres László Transz őrületexpressz című írása az Azonnali.hu portálon, ami mintha kilépne az azon az oldalon oly kedves (és a szerző egyéb írásaiban is rendszeresen visszaköszönő) diktatúra és korrupció tematikából.

Habár Seres László írásának jelentős részével mi, konzervatívok nem értünk egyet, nem egy kérdésben figyelemre méltó a véleménye. Szerinte ugyan a gyermekvédelmi népszavazás témája egy idehaza nem létező probléma (ezzel mi nem értünk egyet), „de egy Amerikában és Európa néhány országában nagyon is valóságos, aggasztó problémára reflektál”. Seres szerint is kultúrharc dúl (csakúgy, mint szerintünk), és „ezt a kultúrharcot nem az alt-right, hanem a »woke« progresszió kezdte” (mi is ezt mondjuk). Seres szerint is létezik transzmozgalom és transzpropaganda; az állítólagos érzékenységek kerülése felülírja a józan észt, a logikát; és „objektív tény, hogy egy férfi akkor is biológiailag férfi, ha nőnek mondja magát – csak most már »nőként« hozzáférése van a női terekhez, legyenek azok öltözők, mosdók vagy női börtönök”.

Seres tehát sok tekintetben ugyanazt mondja, amit mi. És habár azon elvitatkozhatunk, hogy homoszexuális- és transzpropaganda létezik-e itthon (a különböző fővárosi gimnáziumokból érkező hírek alapján szerintünk ez a propaganda nagyon is jelen van), de abban minden bizonnyal egyetértünk, hogy a nyugati „vívmányok” előbb-utóbb ide is begyűrűznek, és sokan tudatosan segítik is ezt a folyamatot – többek között az általa is negatív színben feltüntetett „transzmozgalom, illetve az azt kiszolgáló tudatipar”. Az egyik ilyen folyamat, amit Seres is helytelenít, az úgynevezett „csendes normalizálás”, az, hogy „a transzmozgalom, illetve az azt kiszolgáló tudatipar mindent megtesz az önmagáról már állítólag dönteni képes gyerekek nemváltásának bátorításáért, miközben háborítatlanul kelt félelmet és bűntudatot a szülőkben, ha nem karolja fel azonnal a gyerek ilyen jellegű igényét”.

Mi tehát a közös álláspont a liberális Seressel? Az, hogy a transzpropaganda igenis létezik, az nemkívánatos dolgokat népszerűsít, és ennek Nyugaton már komoly – negatív – eredményei látszanak. Ha pedig ez így van, és abban is egyetértünk, hogy nem szeretnénk, hogy ez a világ Magyarországon is beköszöntsön, ebből egyetlen logikus válasz következhet: részt kell venni a népszavazáson, és nemmel kell válaszolni az ott feltett kérdésekre. Ha Seres ezek után bármi mást mond (például irrelevánsak a kérdések, bojkottálni kell a népszavazást stb.), akkor éppen a választott ideológiai pozíciója által mindig és minden körülmények között fetisizált racionalitással megy szembe.

A szerző közgazdász, politológus

(A borítókép illusztráció. Fotó: Pexels)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.