idezojelek

Madeira árnyai – IV. Károly halálának centenáriumára

Az utolsó magyar király politikája és emberi tartása révén méltó példakép lehetne napjaink közéleti szereplőinek is.

Cikk kép: undefined

Száz éve, 1922. április 1-jén madeirai száműzetésben meghalt az utolsó magyar király, (Boldog) IV. Károly. XX. századi történelmünk sok sorstragédiája közül ez az esemény 1945 után szinte teljesen kikopott az emlékezetből, annak ellenére, hogy a Habsburg-uralkodó balsorsa, különösen a megelőző drámai évek történései, amelyek személyében is sújtották a királyt, szinte leképezték hazánk ekkori szenvedéseit. 

A trianoni csapást elszenvedő, nyomortól, nemzetközi izolációtól kínlódó száz évvel ezelőtti Magyarország azonban még értette, hogy a nemzet Károly súlyos adósa maradt.

Károly császár és király igen nehéz időszakban volt az ország államfője. 1916. november 21. és 1918. november 13. között irányította az 52 millió fős, és csaknem 700 ezer négyzetkilométer nagyságú Osztrák‒Magyar Monarchiát.

Károly magyar királlyá történő koronázása, amely az utolsó ilyen ceremónia lett, 1916. december 30-án még egy szinte utolsó történeti pillanatra felvillantotta a régi Magyarország erejét és dicsőségét. 

Aki ezen a szertartáson részt vehetett, későbbi politikai hozzáállásától függetlenül élete egyik legfontosabb eseményének tartotta a budavári királykoronázást.

Az agg I. Ferenc József halála után a 29 éves Károly azonnal hozzálátott a Monarchia politikai elitjének átalakításához. A békeszerető uralkodó nem pusztán le kívánta zárni a háborút, hanem aktív reformokba is kezdett. E folyamatban energikus és határozott felesége, Zita királyné is támogatta. 

Néhány hónap alatt az új uralkodó lecserélte a birodalom szinte összes jelentős vezetőjét, végül pedig gróf Tisza István magyar királyi miniszterelnököt is. Ezekben a hónapokban ragadt rá a „hirtelen Károly” (Karl der Plötzliche) jelző, amely elsődlegesen is döntéshozatali stílusát jellemezte. 

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

IV. Károly király kevésbé ismert modernizációs kísérletei torzón maradtak, de sok elemet későbbi politikusok is átvettek tőle. Különösen példamutatók voltak szociális intézkedései, amelyek közül sokat a proletárdiktatúra is lemásolt, mint például a gyermeküdültetési akciót, természetesen letagadva és elhallgatva, hogy mind az ötlet, mind az első gyakorlati kivitelezés Károlytól származott. 

A császár és király irányítási stílusa gyökeresen eltért Ferenc József gyakorlatától, méltán lehet „mozgó uralkodóként” említeni őt. Uralkodásának szűk két esztendeje alatt 80 ezer kilométert tett meg bejárva a Monarchiát, valamint annak négy frontját. A császári és királyi haderő főparancsnokságát uralkodása első napjaiban átvette, és számos katonai reformot hajtott végre. Eltörölte a vasra verés és kikötözés fegyelmi büntetéseket, a politikai foglyoknak pedig amnesztiát adott. 

A katonai közigazgatásban szorgalmazta a magyar nyelv használatának intenzívebbé tételét. 1918 januárjában indítványozta az önálló magyar nemzeti haderő felállítását is – a császári és királyi tábornoki kar elképedésére. 1918. október 16-án császári manifesztumot adott ki, amelynek értelmében a Monarchia osztrák felét föderalizálta.

Károly legsürgetőbb feladatának a béke megteremtését tartotta, politikáját lényegében ennek a célnak rendelte alá.

Az első világháború közepén, amikor a központi hatalmak helyzete korántsem volt reménytelen, Károly a világégés legfontosabb békekötési szándékát indította el, amely a Sixtus-misszió néven vonult be a történelembe. 

Nem pusztán morális megfontolásaiban, hanem reálpolitikai értelemben is igaza volt a királynak a mielőbbi békekötés szükségességében: legfontosabb kezdeményezése olyan időszakban történt, amikor a központi hatalmak sikere tűnt valószínűbbnek. 

Morális megfontolásait jól példázza az egyik olasz hadszíntéren tett, 1917-es látogatása, amikor kijelentette: van elég hely a Földön az embereknek, szükségtelen háborúzni területi igények miatt. Károly igyekezett a nagyobb hadműveleteket kerülni, ennek következményeként a Monarchia első világháborús elesettjeinek csak mintegy tizede halt meg az ő főparancsnoksága idején. 

Megállapítható az is, hogy amint bizonyossá vált a vereség, mint például az 1918. júniusi piavei offenzíva, vagy az 1918. október végi harcok idején, akkor azonnal leállította a hadműveleteket. A dualista állam összeomlása idején, jóllehet lehetősége lett volna uralmáért tovább küzdeni, ezt egy újabb polgárháború réme miatt nem tette.

Az Amerikai Egyesült Államok 1917-es hadba lépésével a világháború kimenetele véglegesen eldőlt, így Károly tervezett reformlépései megvalósítására sem idő, sem pedig fogadókészség nem mutatkozott, békekötési kezdeményezései pedig rendre kudarcot vallottak a háborús győzelem tudatában ellenérdekelt nyugati szövetségesek vezetőinél.

Sorsát végeredményben tehát a nyugati demokrácia államai pecsételték meg, amelyek okkal tartottak Európa legnagyobb keresztény, ezen belül római katolikus hatalmától.

Károly I. világháború alatti uralkodása – döntően olyan körülmények befolyása alatt, amit nem állt módjában megváltoztatni, katasztrófába: egy csaknem 700 éves birodalom összeomlásába torkollott. 

A kettős Monarchia – hazánk egyik társadalmi, gazdasági aranykorát követően – megsemmisült, maga alá temetve a történelmi Magyarországot is.

Kevésbé ismert viszont, hogy ezek a csapások a királyt is megtörték: hívő, antifarizeus katolicizmusa folytán Károly igen komolyan vette a koronázásakor tett esküjét, amely a magyar alkotmányosság, területi integritás, felekezeti és társadalmi béke megőrzését tartalmazta. Ebből következően – az akkori katolikus klérus véleményével összhangban – királyi hatalmát életre szóló hivatásnak tekintette.

Történeti közjogi hagyományainknak megfelelően lemondását lehetetlennek tartotta: a legnagyobb krízis idején, 1918 novemberében ezért csak uralkodói jogainak felfüggesztését deklarálta, egyúttal az ország államformájának megválasztását népszavazáshoz kötötte. 

Történelmünk másképp alakult: a Károlyi-korszak 125 napját, a proletárdiktatúra 133 napja követte. Az előbb ausztriai, majd svájci internálásban élő király fájdalommal értesült az ekkori eseményekről, majd az 1919–1920. évi fehér különítményes megtorlásokról is.

Úgy tartotta, hogy a királyság visszaállítása, majd saját restaurációja a valódi béke záloga, amely egyszersmind a trianoni béke revízióját, Szent István birodalmának helyreállítását eredményezheti. 

Ez állt két visszatérési kísérletének hátterében is, amelyek szintén kudarcba fulladtak. Az 1921. évi őszi magyarországi történések, különösen megalázó internálása nyomán a király hetek alatt megőszült, szívproblémái is támadtak. Ezt a folyamatot tetőzte be influenzája, amely csaknem kéthetes szenvedés után végzett vele. A király halála egyszersmind a magyar királykérdésre is pontot tett.

Mi maradt meg manapság Károly örökségéből? Kevéssé ismert, és igen paradox tény, hogy a király demokratikus elkötelezettségű ember volt. Síkra szállt a választójog bővítése mellett, és reformjai egyértelműen abba az irányba mutattak, hogy a birodalma még inkább alkotmányos monarchiává alakuljon. Döntései és szemlélete ‒ amelyet a borzalmas oroszországi fejlemények jelentősen befolyásoltak ‒ a demokratizálódás irányába ható lépéseket eredményezett. 

A világháború borzalmait személyesen megtapasztalva stabil összeurópai béke megteremtésében fáradozott, amely kereteinek elképzeléseiben sajátos konvergens evolúció révén hasonló következtetésekre jutott, mint az atlantista szabadkőművesek: egy új, nyitottabb, transzparensebb államstruktúrában gondolkodott. 

Döntő különbség volt ugyanakkor, hogy a császár és király ezt az új bázist alapvetően a keresztény erkölcsre kívánta alapozni.

Károly vonatkozó elképzelései legidősebb fia, Ottó koronaherceg politikájában éltek tovább, amely megalapozta a mai Európai Unió kereszténydemokrata ‒ sajnos mára teljesen erodálódott ‒ bázisát.

IV. Károly sorsa, politikája és nem utolsósorban emberi tartása révén méltó példakép lehetne napjainak közéleti szereplőinek is, amennyiben megértenénk Apponyi Albert gróf Károly halálakor megfogalmazott gondolatát: „Láthatjuk [...] mit vesztett Magyarország IV. Károllyal, kinek tiszta és szent emlékét mindörökké megőrzi a nemzet.” 

A szerző történész, a Veritas Történetkutató Intézet és Levéltár tudományos főmunkatársa

 

Borítókép: IV. Károly király (Forrás: Wikipédia/Ferdinand Schmutzer)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Apáti Bence avatarja
Apáti Bence

Brüsszel, a zsarnokság fővárosa

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Fogadj be, Európa? Köszi, mégse!

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Csanytelek az egész ország

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Nevelőedző

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.