idezojelek

Orbán Viktor ötödszörre miniszterelnök

Egy politikus a legközelebbi választásokra gondol, egy államférfi a következő nemzedékre.

Cikk kép: undefined

Ha jobban belegondolunk, hogy Orbán Viktor miniszterelnök mekkora túlerővel szemben vívja azt a harcot, amellyel Magyarország alapvető nemzeti érdekeit védelmezi, akkor erről a helytállásról csakis a legnagyobb elismerés hangján szólhatunk. Időnként beszélni kell arról, hogy olyan miniszterelnökünk van, akihez hasonló nem mutatkozott az elmúlt harminc évben.

A szervilizmus igaztalan vádját is vállalom, amikor – egyszerű írástudóként – nagyra értékelem Orbán Viktor bátorságát, évtizedek óta tanúsított következetes politikai munkáját. Felismeri a hazánkra és térségünkre leselkedő veszélyeket, és nemegyszer szembemegy a balliberális irányítástól szenvedő Európai Unió diktátumaival. A miniszterelnök nemcsak az EU-val, hanem annál is hatalmasabb erőkkel dacol.

Az EU ugyanis nem a maga ura. Egyértelműen az Egyesült Államok − Bogár László szerint a „nem létező” globalista háttérhatalom − elvárásait teljesíti, vagyis egyfajta bábuszerepet vállalva hozza a döntéseit, s ezekről még véletlenül se kérdezi meg Európa polgárainak véleményét.

Ez a fajta függőség elképesztő helyzeteket teremt. Most például azt a zavarodottságot, amelyet az oroszokkal szembeni olajembargó vonatkozásában az amerikai irányváltás okoz. Mi is történt? Az embargó bevezetését eredetileg az Egyesült Államok követelte az uniótól, mire a közösség – mintha a saját ötlete lenne – nyomban szorgalmazni kezdte a dolgot, lehetőleg minden tagországra kötelezően kiterjesztve. Az embargót több lépésben történő szigorításokkal kívánta alkalmazni – most éppen a hatodik szankciós csomagnál tartunk.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság vezetője szerint e csomag része az Oroszország elleni teljes olajembargó. A hétgyermekes szőke hölgy kijelentette, hogy az Európai Unió jövője Ukrajnában is íródik. Hozzátette, hogy minden orosz olajat szeretne kitiltani Európából.

Orbán Viktor kezdettől fogva jelezte, hogy hazánk kitettsége az orosz gáztól és kőolajtól olyan mértékű, hogy anélkül bedőlne a magyar gazdaság. A hatodik csomag tervét sem hagyta szó nélkül. Azonnal levelet intézett Ursula von der Leyenhez, amelyben leszögezte, hogy a csomagot Magyarország nem hajlandó támogatni. A levélben többek között ez áll:

Ha a bizottság ragaszkodik javaslatának elfogadásához, akkor teljes felelősséget kell vállalnia az európai integráció történelmi kudarcáért.

A történet izgalmas fordulatot vehet azt követően, hogy Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter kijelentette: fel kell hagyni az energiaszankciókkal, mert azokba belerokkanhat Európa, és azokat Amerika is megsínylené. Az EU azonnali tilalma – szerinte – megemelné a globális olajárakat. Ha ez a vélemény Amerika kormányzati álláspontjává válik, az EU kénytelen lesz felülvizsgálni eddigi radikális intézkedéseit. Kénytelen lesz ezt tenni, mert miként korábban, most is követnie kell az Egyesült Államok útmutatását. És akkor ismét bebizonyosodik – mint már annyiszor −, hogy az unió balliberális vezetésével ellentétben megintcsak Orbán Viktornak lett igaza.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar miniszterelnök államférfiúi tehetségét és teljesítményét nem csak a magyar választók ismerik el. Elismerik Európa józan konzervatív gondolkodói és azok az izraeli véleményformálók és politikusok is, akik Orbán Viktorhoz hasonlóan ítélik meg például a mániákus világmegváltó spekuláns, Soros György nemzetállamokkal szembeni kártékony szerepét.

Legutóbb Benjamin Netanjahu volt izraeli miniszterelnök fia, Jair Netanjahu cikkezett arról, hogy Orbán Viktor választási győzelme a jobboldali pártok erősödéséhez vezet Európában. A fiatal Netanjahu a magyar miniszterelnököt a világ egyik legfényesebb konzervatív politikusának nevezte. Írásában kijelentette:

Orbán Izrael igaz barátja, aki újra és újra támogatta Izraelt minden európai fórumon.

Szerinte Orbán Viktor inspiráló példaként tekint Izraelre mint olyan büszke nemzetállamra, amely nem hajlandó lemondani szuverenitásáról. Jair Netanjahu úgy vélte, hogy Orbán keresztény identitása és Benjamin Netanjahuhoz fűződő kapcsolata szerepet játszik Izrael iránti rokonszenvében. Arra is kitért, hogy Soros György kritizálása nem minősül antiszemitizmusnak.

Kontinensünk szebb jövője szempontjából nagyon megnyugtató lenne egy jobboldali fordulat, ami a normalitás térhódítását jelentené Európában. A folyamatnak még csak a kezdetén vagyunk, de reményeink szerint ennek előbb-utóbb be kell következnie, mert ellenkező esetben az unió szétesik.

A magyar miniszterelnök nemzet- és térségépítő törekvéseinek sikeréhez idő kell. Ehhez a kihíváshoz már az ötödik ciklusban állnak Orbán Viktor mellé – meggyőző többséggel – a magyar választók, akik ismerik Konrad Adenauer német kancellár híres mondását:

Egy politikus a legközelebbi választásokra gondol, egy államférfi a következő nemzedékre.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök aláírja a kinevezési okmányokat eskütételét követően az Országgyűlés ülésén 2022. május 16-án (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

Biztató összefogás Erdélyben

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

Embert ügyvédjéről, Magyar Pétert Bárándy Péterről...

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Szoboszlai Dominik: újra itt a farsang!

Szőcs László avatarja
Szőcs László

Negyven évünk Soros Györggyel

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.