idezojelek

Az ukrán menekültek védelme és társadalmi integrációja

Európa a második világháború óta a legnagyobb tömegmozgás megélője és elszenvedője.

Cikk kép: undefined

Európa a második világháború óta a legnagyobb tömegmozgás megélője és elszenvedője. Az Európai Unió rákényszerült a két évtizeddel korábban született ideiglenes védelem irányelv aktiválására. Ennek értelmében az Ukrajnából menekültek megválaszthatják befogadó országukat, dolgozhatnak és különféle szolgáltatásokat vehetnek igénybe. Még akkor is, amikor a menekültek nagy száma már kezd gondokat okozni a befogadóknak. A tagállamok egyelőre ragaszkodnak az önkéntes kezdeményezésekhez és azokhoz az előnyökhöz, amelyeket a menekültek kapcsolatai és civil társadalmi támogatásai jelentenek. Az ukránok esetében az uniós szintű elosztási kvóta az önkéntes mobilitáshoz képest rosszabb megoldás lenne. Mert ez a mód úgy teszi kezelhetővé a menekülthullámot, hogy mintegy automatikusan megteremti a költségek megoszlását a tagállamok között. Mindemellett természetes módon létrejöhetnek a hosszabb távú tartózkodás feltételei is.

A lakosság humanitárius szükségletei Ukrajnában folyamatosan növekszenek. A harcok következtében pusztul az infra­struktúra (víz, áram, fűtés), az élelmiszer- és gyógyszerkészletek kimerülnek. A belső menekültek és azok helyzete, akik nem tudnak vagy nem akarnak menekülni, egyre bizonytalanabb. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) adatai szerint már a katonai offenzívát megelőzően 1,46 millió belső menekültet regisztráltak Ukrajnában, ebből 854 ezret a Donbászban.

A szervezet becslése szerint az országon belüli menekültek száma időközben 6,5 millióra nőtt, de a következő hetekben, hónapokban további növekedés várható. Ukrajnából 2022 októberéig több mint hatmillió ember menekült külföldre, ebből mintegy 4,2 millióan az Európai Unió tagállamaiba. Az Euró­pai Bizottság becslése szerint az ukrán menedékkérők mintegy fele, legalábbis kezdetben, a már létező társadalmi, családi kapcsolatait használja ki lakóhelye megválasztásakor. Sokuknak van olyan családtagja, barátja vagy ismerőse, aki az egyik tagállamban él. Ezt a potenciált érdemes hasznosítani a befogadásnál és az esetleges hosszú távú társadalmi beilleszkedésnél. Nálunk különösen érvényes ez a kárpátaljai magyarok esetére.

Az ideiglenes védelem immár húszéves irányelvének gyakorlatba ültetésével az EU-tagállamok rugalmas kereteket teremtettek, hogy az ukrajnai menekültek érdekében felépíthessék igazgatási és segélyezési kapacitásaikat. Emellett arra is lehetőséget kaptak, hogy pragmatikusan értelmezhessenek olyan komplex kérdéseket, mint a menedékkérők EU-szintű elosztása. Az aktuális menekültválság rendkívüli kiterjedtségének szükségszerűen az ideiglenes védelem intézménye felel meg, mert lehetővé teszi a menekülő emberek gyors és bürokráciamentes védelmét.

A menekültek integrációjának támogatása érdekében, továbbá hogy a változó háborús helyzetnek minél jobban megfelelő rugalmasság megőrizhető legyen, ameddig lehetséges, meg kellene őrizni az egyéni országválasztás és a szabad mobilitás alapgondolatát. Még akkor és úgy is, ha ez fordulópontot jelent az európai menekült- és migrációs politikában. Így jobban hasznosulhatnak a menekülő emberekben rejlő képességek éppúgy, mint a sebezhetőbbek megfelelő védelme. Ugyanakkor ilyen módon a befogadó országok terhei és szállítási költségei is alacsonyabban tarthatók, mint a hagyományos elosztási rendszerben. A járulékos pénzügyi kompenzációk viszont a befogadó országok és különösen a befogadó helyi közösségek számára elengedhetetlenül fontosak. Az utóbbiak így lehetőséget kapnának a hozzájuk érkezettek integrálására is.

Sok menekült azt reméli, hogy hamarosan hazatérhet. Például azért, mert a katonaköteles férfiak Ukrajnában maradtak, és a családok szétváltak. Az esetleges fegyvernyugvást köve­tően a menekültek jelentős része feltehetően mégis maradni akar vagy maradniuk kell, mert nincs hová hazamenniük (elpusztult a házuk, lakásuk). Ezért különös jelentősége van, miként más menekülthelyzetekben is, hogy az emberek társadalmi részvétele és kereseti lehetőségei biztosítva legyenek. Több tagállamban komoly érdekek szólnának amellett, hogy a nemzeti munkaerőpiac hézagait ukrán állampolgárokkal töltsék ki.

A német munkaerőpiac- és foglalkozáskutatási intézet becslései szerint viszont az ukrán menekültek munkaerőpiaci lehetőségei nem biztatók (gyerekek, asszonyok és idősek). Magyarországon is számolni kell azzal, hogy a menekültek nagy része további támogatás nélkül nem képes önállóan talpra állni. Ez különösen a kisgyermekes anyákra igaz, de várhatóan azokra a menedékkérőkre is, akik majd még érkezni fognak. Az illegális foglalkoztatásokat megelőzendő, amennyire lehetséges, csökkenteni kellene a jogszerű foglalkoztatás még fennálló akadályait.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A menekülteknek olyan elszállásolást kell biztosítani, amely közvetlenül előkészíti, illetve biztosítja a leendő munkahelyet és foglalkoztatást mindazoknak, akik ezt kívánják. Különösen fontos lenne a tehetségek felkarolása. A támogatások akkor is kifizetődnének, ha az érintettek végül mégis visszatérnek Ukrajnába. A külföldön szerzett képességek és jártasságok jól hasznosulhatnának az ország újjáépítésénél, de jót tennének az ukrán gazdaságnak is. Az ideiglenes menekültbefogadás háromfázisú eljárásának – 1. regisztrálás és gyorssegélyezés, 2. korai munka- és oktatási kínálatok, 3. az ideiglenes védelmi státus rugalmas kivezetése – fontos velejárója, illetve mellékhatása is van. Az ideiglenes befogadással párhuzamosan fennálló ­uniós menekültügyi rendszernek hatékonyan, más menedékkérők számára nyitottan továbbra is működnie kell.

A világ sok más területén szinte folyamatosan diszkriminációk, üldözések, és genocídium jellegű traumák állnak fenn, amelyek az ukrajnai háború hatására tovább eszkalálódhatnak. Nem utolsósorban olyan emberekkel is számolhatunk, akik a háborúba bonyolódó Oroszországból menekülnek el.

A szerző ny. egyetemi docens

Borítókép: ukrán menekültek (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Macron úr, harcoljon ön Ukrajnában!

Apáti Bence avatarja
Apáti Bence

Influenszerek Pressman szeánszain

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Endréék megmondják a tutit

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Kultúra és ellenkultúra

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.