idezojelek

Jól kitalálták

Ma 175 éve, hogy megjelent a Kommunista kiáltvány.

Pilhál György avatarja
Pilhál György
Cikk kép: undefined

„Kísértet járja be Európát – a kommunizmus kísértete”. Így kezdődik a ma 175 éve, 1848. február 26-án megjelent Kommunista kiáltvány. Végigolvasva a szózatot, az emberben kialakul egy olyan érzés, hogy alighanem maga a Karl Marx–Friedrich Engels szerkesztőpáros a kísértet. Mindenesetre elég riasztó szöveggel állt elő a két szőrös filozófus. (Marxék óta minden filozófus szőrös.)

Az alkotók arról győzködik az olvasót, hogy a világtörténelem legfőbb mozgatóereje az osztályharc, a burzsoázia és a proletariátus rangadó mérkőzése. A győztesnek remélt proletariátus küldetése pedig az, hogy uralkodó osztállyá szervezze magát, megteremtse az áhított kommunizmust, méghozzá úgy, hogy a termelőeszközöket nemes egyszerűséggel elveszi a burzsoá államtól. Ezzel a magántulajdon helyét átveszi a társadalmi tulajdon, megszűnik az emberiség elidegenedése a munkától, az állam magától elhal, miáltal a társadalmi tervezés lesz az új szervezőelv.

Mit mondjak, elég zavaros kép…

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az állam egyébként csak addig ellenség, amíg a hatalom nincs a proletariátus kezében. Ettől kezdve már nincs baj vele. Fontos tudnivaló még, hogy a társadalmi tulajdonba vétel kizárólag erőszakkal érhető el, amihez pedig elkerülhetetlen a csetepaté. Ne ijedjünk meg egy kis vérontástól! Marxék szerint a világ proletárjainak okvetlenül egyesülniük kell, mert csak így lehet a kapitalista rendet gond nélkül megdönteni. Reszkessetek, burzsoák! (Ők bárkivel szövetkezhetnek a cél érdekében, de másoktól ez már árulás.)

 

A világjárvánnyá lett, ma is pusztító szivacsos agylágyulás ötletgazdáiról időközben kiderült, halványlila gőzük sem volt a valóságos életről. 

 

A böhöm Marxról például megtudtuk, hogy életében egyetlen gyár küszöbét sem lépte át, nagy ívben kerülte a munkásembereket, pénzkereső munkát soha nem végzett. (Annál többet kért kölcsön innen-onnan, és a tartozásait esze ágában sem volt rendezni.) Ráadásul bibliaként emlegetett filozófiai rendszerét másoktól ollózta (kommunizálta) össze, önálló gondolat alig akadt benne. Az ájult Marx-imádat egy időben megtorpant, ugyanis több újságcikk figyelmeztetett, ne feledjük, hogy a szőrös bajkeverő, miközben nyomta a bolsevik dumát, egyfolytában szapulta a zsidóságot – jóllehet maga is a közösség szülötte… Hívei mára túltették magukat ezen apróságon, megbocsátották a bajkeverő antiszemitázását.

A kommunizmus igazi premierjére egészen 1917. november hetedikéig várni kellett. (E naptól hosszúra nyúlt sötétség telepedett Oroszországra, mely állapoton még a későbbi szovjet villamosítás sem segített…)

Néhány éve bizonyos Reinhard Marx bíboros, a német püspöki konferencia elnöke nyilatkozott híres névrokonáról a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitungnak. Nem is akármiket… A müncheni főpap a kapitalizmus jeles reformerének tartja a „tőkés” Marxot, még azt is megjegyezte, hogy őrá bizony a Kommunista kiáltvány rendkívüli hatást gyakorolt. Szerinte ugyanis a mű döntően hozzájárult a katolikus szociális tanítás megszületéséhez, vagyis joggal mondhatjuk, hogy az idősebbik Marx egyike az első komoly társadalomtudósoknak. Még azt is hozzátette a bíboros, hogy ő cseppet sem hibáztatja a sztálinizmus bűneiért, mert nincs közvetlen kapcsolat a nagy gondolkodó és a kommunista disznóságok között. A hívő olvasó csak dobálta magára ijedten a keresztet…

 

Nyilván nem véletlen, hogy a kommunizmus áldozatai emléknapjának (február 25.) magyar ötletgazdái épp az ideológiai kórt elterjesztő Kommunista kiáltvány megjelenésének előestéjére tették a gyászos mementót…

 

Kis színes. A szlogenné lett javaslatot – Világ proletárjai, egyesüljetek! – idehaza a magyar kommunisták napilapja, a Szabad Nép, majd domesztikált utódja, a Népszabadság még a címoldalára is kitette. Csak 1989. október 8-án vették le, amikor már mindenki rajtuk röhögött.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: AFP/Roger-Viollet)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Magyarország nem volt szószegő

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

A rendszerváltás mint tananyag

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

A történelem főutcáján

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Mindannyian békét akarunk

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.