idezojelek

Az „open” Szlovákia szülési fájdalmai

A szlovákoknak még időben meg kellene gondolniuk azt, hogy olyanok kezébe adják-e szeptemberben a döntést, akik sosem fizetnek azért, ha tévednek.

Cikk kép: undefined
2023. 05. 26. 5:58

Egyre gyakrabban születnek cikkek a szlovák sajtóban arról, hogy északi szomszédunk precedens nélküli identitáskrízisben szenved. Ezt mi, magyarok, akik ott születtünk, gyakorlatilag a rendszerváltás óta így érezzük, de az effajta észrevételeinknek a helyi többségi társadalomban nem akadt számottevő hallgatósága. A szlovák értelmiségi és politikai elitnek azóta egy tapodtat sem sikerült előrébb mozdítania ezt a kérdést. Északi szomszédunk öndefiníciója megragadt annál a pontnál, hogy ugyan abban nem tudnak megállapodni, kik voltak és kik akarnak lenni, de egyet abszolút sziklaszilárdsággal vallanak: ők a „nem magyarok”.

Ebben a helyzetben dobott a világban helyét kereső nemzetnek mentőövet egyrészt a brüsszelita proxyeuro identitás, másfelől az óceánon túl megálmodott globális testvériség. Ezek eddig csak a valódi európai kultúrától elforduló, önmagukat elemésztett nemzetek utódközösségeinek adtak egyfajta placebo effektusként kapaszkodót. Az ilyen pót­identitások, amelyek a multikulturalitásba süllyedő nyugati párhuzamos társadalmaknak kínáltak eddig menedéket egy fiktív, de mégis közös ethosz elfogadásában, most úgy látszik, szomszédainknál is átveszik a történelmi kontinui­tás és a nemzeti kultúra helyét.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jól tükrözik ezt a helyzetet a legutóbbi közvélemény-kutatások, amelyek szerint a szeptember végi parlamenti választás legvalószínűbb nyertese egy centrista és radikális progresszív koalíció lehet. Ugyan a legnépszerűbb párt jelenleg a volt kormányfő, Robert Fico vezette Smer (18 százalék), ám a jobboldali Republika (6,9 százalék) párton kívül senki sem hajlandó vele koalícióra lépni. Ketten összesen 25 százalékot tudnának produkálni. Ugyan Fico politikai szekrényéből is csak úgy potyognak ki a csontvázak, a magyar kormánnyal a múltban meg tudta találni a közös hangot, és megértette, hogy a V4-ek regionális szövetsége az egyetlen olyan erő, amely képes ellenállni az uniós és migrációs olvasztótégelynek.

Ha az erőviszonyok maradnak a jelenlegi szinten, a második helyen álló Peter Pellegrini vezetheti majd a szlovák kormányt (Hlas, 16,5 százalék), akinél valószínűsíthetjük, hogy a radikális baloldali Progresszív Szlovákia (14,3 százalék) és a liberálisok (SaS 6,3 százalék) szirénénekének nem fog tudni ellenállni egy kormánykoalíció kialakításakor. Isten őrizze Szlovákiát! A régi magyarellenes nacionalista pozsonyi kormányokat senki sem sírja vissza, de ezeknél csak egy olyan vezetés lehet rosszabb, amely már nemcsak a magyarokat, de a szlovákokat is be akarja olvasztani egy idegen történelmi és civilizációs importtudatba.

Ma már sajnos a felvidéki magyarság is a liberális–konzervatív törésvonal mentén szavaz. A szlovák liberális mikropártokkal szövetkező, euroatlanti orientáltságú Magyar Fórum jelenleg 3,1 százalékos támogatottságot élvez. A Simon Zsolt vezette formáció magát jobbközép beállítottságúnak nevezi, mások viszont a volt Bugár Béla-féle Most – Híd klónpártját vélik benne felfedezni. Annyi viszont árulkodó, hogy az Európai Unióra való hivatkozással teletűzdelt programjukban egyetlenegyszer sem fordul elő az anyaországgal vagy a mindenkori magyar kormánnyal való együttműködés célkitűzése. A másik magyar párt, a Szövetség mindössze 1,1 százalékon van, ami rendkívül gyenge teljesítmény.

Mindennek az egyértelmű győztesei a szlovák iskolákban már napjainkban is otthonosan mozgó Soros-szervezetek lesznek. A jövő évtől ipari szinten, egy progresszív baloldali kormány áldásával onthatják a transzideológiájukat, a fehéreket elnyomóként beállító fajelméleteket, a migrációt éltető agymosást. Szívszaggató gondolat, hogy ettől majd a magyar gyermekek sem mentesülnek, a felvidéki nemzetiségi iskolákban idővel ők is majd a pubertásblokkoló hormonkezelésekről hallgathatnak előadásokat az Egri csillagok helyett.

A szlovákoknak is elég lenne keleti határaik felé tekinteniük vagy akár tenniük egy sétát a szomszédos Bécs külvárosában, hogy megértsék, Isten nem bottal ver. Pozsonyban sem azzal fog. A történelmi tapasztalatok azt mutatják, ha egyszer átveszi az irányítást egy országban a nemzeti szuverenitást nem tisztelő euroatlantista világpolgár elit, hónapokon belül alakítják át úgy a jogrendszert, a politikai erőviszonyokat, a sajtót és a szólásszabadságot, hogy onnan gyakorlatilag nincs visszaút. Ahol globalista elit van kormányon, ott a nép ellenzékben marad. A szlovákoknak még időben meg kellene gondolniuk azt, hogy olyanok kezébe adják-e szeptemberben a döntést, akik sosem fizetnek azért, ha tévednek.

A szerző a Hungary Today főszerkesztője

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Uniformizált, szervetlen épületek árasztották el a világot

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

Biztató összefogás Erdélyben

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

Embert ügyvédjéről, Magyar Pétert Bárándy Péterről...

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Szoboszlai Dominik: újra itt a farsang!

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.