idezojelek

Latin-Amerika is azt üzeni: jobbra át!

Magyarország a jobboldali kormányzás világítótornyaként szolgál a tengerentúl.

Cikk kép: undefined

Argentínában és Chilében járt az Alapjogokért Központ küldöttsége, hogy hidakat építsen Európa és a politikai változások előtt álló Latin-Amerika konzervatív közösségei között.

Latin-Amerika fordulóponthoz érkezett, hiszen a májusi chilei, valamint az októberi argentin választásokon a szavazók gátat szabhatnak a baloldal közelmúltbeli, a régió egészére kiterjedő térnyerésének. A szocialisták folyamatos offenzívája, amellyel szemben felléphetnek, éppen Chilében kezdődött 2021 novemberében, amikor a szélsőbaloldali jelölt, Gabriel Boric azzal nyert elnökválasztást, hogy vetélytársát, a konzervatív José Antonio Kastot – teljesen igaztalanul – Augusto Pinochet chilei diktátor örököseként állította be.

Ezt követően tavaly májusban Kolumbiában a volt terrorista, szintén baloldali Gustavo Petro az ország ötödik legnagyobb városának regnáló polgármesterét előzte meg az elnökválasztáson azáltal, hogy a csillagokat is odaígérte az embereknek. Októberben pedig ismét győzelmet aratott Brazília volt elnöke, a szélsőbaloldali pártok regionális Sao Paoló-i Fórumának fővédnöke, Lula da Silva is, aki a gazdasági teljesítményével igyekezett meggyőzni a szavazókat a sokak által manipuláltnak tartott választáson.

A szocialisták vázolt győzelmi sorozata még az 1998 és 2015 közötti időszakhoz képest is balra tolta a kontinenst, pedig – a venezuelai Hugo Chávez demagógiáját meglovagolva – már akkor is hegemóniára törtek. Chávez a hivatali idejének nagy részét – 2013-ban bekövetkezett haláláig – azzal töltötte, hogy a régió egész területén terjesztette a bolivárizmust, azt az ideológiát, amely az állítólag „demokratikus” szocializmuson és a nyugati befolyás elutasításán alapul. A mostani választási sikereknek köszönhetően a 19 térségbeli államból 12-ben a baloldal van hatalmon, amelyek a régió lakosságának 92, GDP-jének pedig kilencven százalékát adják. Alberto Fernández peronista államfő vezeti Argentínát, Luis Arce Bolíviát, Andrés Manuel López Obrador Mexikót és Dina Boluarte Perut, aki az őslakos ikon Pedro Castillo tavalyi puccskísérlete után került hatalomra. A helyzet tehát konzervatív szemszögből korántsem nevezhető rózsásnak.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jó hír azonban a jobboldal számára, hogy a térség utolsó katonai diktátorainak 1990-es évek eleji bukása óta a regionális politika hullámzása ciklikusnak bizonyult, és mint minden ciklus, ez a legutóbbi is visszafordítható, sőt már most megfordulni látszik. Május elején a chileiek azért járultak az urnákhoz, hogy megválasszák az alkotmányozó gyűlést, amelynek feladata egy új alaptörvény kidolgozása. A konzervatív tábort vezető José Antonio Kast pártja, a Köztársaságiak a mandátumok 35 százalékának megszerzésével jelentős győzelmet aratott, és ez az eredmény akár a baloldali hullám végét is jelezheti. 

Bár az új alkotmány ötlete már Pinochet keménykezű kormányzásának utolsó napjaiban felvetődött, a fárasztó és egyre inkább unalomba fulladó folyamat, mellyel az 1980-as alkotmány lecserélése jár, illetve az a tény, hogy mindez eltereli a figyelmet a sürgősebb problémákról, jelentős kiábrándulást eredményezett. A választók ezt már tavaly szeptemberben világossá tették, amikor elutasították a szélsőbaloldali ideológiával átszőtt első tervezetet, a jobboldali sikert hozó választás eredménye pedig megerősíti, hogy az állampolgárok azt várják a politikusoktól, hogy a növekvő bűnözésre és az ellenőrizetlen bevándorlásra összpontosítsanak.

Argentína előtt is megnyílik a változás esélye. A hivatalban lévő elnök, Alberto Fernández abszolút megtestesíti a peronizmus rombolását. Arról az ideológiáról van szó, amelyet az 1950-es évek közepén a nemzeti korporativizmus egyik formájaként hívott életre Juan Domingo Perón, ma azonban már nem több, mint a határtalan korrupció, a klientelizmus és a gazdasági összeomlás szellemi fedezéke. 

A kérdés az, hogy mi léphet a helyébe. 2015-ben az argentinok egyszer már ajtót mutattak a korábbi rendszernek, amikor Mauricio Macri üzletembert választották elnöknek, aki azonban négy év elteltével nem tudta sikerre vinni újraválasztási kampányát. Jelenleg pártja, a PRO két karizmatikus politikus, Buenos Aires polgármestere és Macri korábbi belügyminisztere között őrlődik. Bárki is nyeri a PRO előválasztását, együtt kell majd működnie Javier Mileijel, a magát a PRO-tól jobbra pozicionáló libertariánus közgazdásszal, hiszen együtt érdemi esélyük van a győzelemre.

Felvetődik a kérdés, mi köze van mindehhez Magyarországnak?

Ha hallottak egyáltalán hazánkról, a latin-amerikaiak valószínűleg a régió egyes országaiban élő magyar felmenőkkel rendelkező, jelentéktelennek semmiképp nem nevezhető közösségek prizmáján keresztül látnak minket: Brazíliában százezer, Argentínában és Chilében ötvenezer, Mexikóban, Venezuelában és Uruguayban pedig néhány ezer magyar él. A legtöbb argentinnak azonban alig jut eszébe, hogy nemzeti katonai főiskolájuk alapítója, Czetz János, az 1848–49-es forradalom és szabadságharc honvédtábornoka magyar menekült volt, ahogy az sem, hogy a golyóstoll feltalálója, Bíró László valójában szintén magyar származású volt. Mégis, minden egyes latin-amerikai konzervatív számára, akivel az Alapjogokért Központ küldöttsége egy június 1–3. között Buenos Airesben tartott konferencián találkozott, Magyarország a jobboldali kormányzás világítótornyaként szolgál a határok védelmétől a családok támogatásán át az üldözött keresztények megsegítéséig számos kérdésben.

Ez a viszonyítási pont azonban gyakran nem egyértelmű, ugyanis hiányoznak a konkrétumok. Az újságírók, értelmiségiek és aktivisták, akikkel a delegáció találkozott, többször rákérdeztek a helyi liberális fősodor által hamisan Putyin-pártiként beállított, valójában kizárólag nemzeti érdekeit követő Magyarország ukrajnai háborúval kapcsolatos álláspontjára. 

Sokatmondó az is, hogy a legnagyobb egyetértést eredményező találkozók során olyan személyekkel ismerkedtek meg a központ képviselői, akiket a progresszív európai média „szélsőségesnek” bélyegzett, hasonlóan ahhoz, ahogy a dél-amerikai baloldali média bemutatja a magyar nemzeti oldalt. Eszmét cserélhettek mások mellett a paraguayi konzervatív Partido Colorado küldöttségével, amely nemrégiben Joe Biden helyi nagykövetének minden erőfeszítése ellenére újrázni tudott a választásokon. A Santiago Pena pártelnökkel folytatott megbeszélés megmutatta, hogy milyen sok hasonlóság van Magyarország és az ő szorongatott helyzetük között. A Biden-adminisztráció és Brüsszel mind Budapestet, mind Asunciónt éjt nappallá téve ostorozza, amiért nem hajlandók engedni a woke és a genderideológia anyagi támogatásukat is élvező letéteményeseinek.

Az Alapjogokért Központ küldöttsége nem azért utazott Latin-Amerikába, hogy a helyi konzervatív csoportok magukévá tegyék a magyar jobboldal politikájának utolsó pontját is, hiszen a hazai eredmények nem feltétlenül megismételhetők a világ minden pontján.

A cél az új szövetségesek megkeresése volt, akik segítenek megtörni a nemzetközi elszigeteltséget, amelyet Brüsszel és a washingtoni baloldal akar rákényszeríteni Magyarországra posztmodern dogmáikkal szemben kifejtett ellenállása miatt. Ha a konzervatívok valóban győzelmeket érnek el Chilében, Argentínában és azon túl, olyan megbízható partnerekké válhatnak, akikkel a nemzeti érdekeit védő Magyarország sikeres és kölcsönös tiszteletre épülő kapcsolatokat ápolhat. Ráadásul a magyar „inkubátorban” kikísérletezett konzervatív politika inspirációt nyújthat nekik.

A szerző az Alapjogokért Központ vendégkutatója és az Európáról szóló Uncommon Decency podcast társ-műsorvezetője.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Eitan Abramovich/AFP/Kelly Velasquez)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Az ABBA-tól a nem bináris senkiig

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Menetelünk az atomháborúba

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

„Mit röhögtök, magatokon röhögtök!”

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Pillanatképek a tébolyult Európából

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.