idezojelek

Rock and roll és konzervativizmus

A maradék normálisak lázadása megkezdődött, a vadrózsák nyiladoznak.

Cikk kép: undefined
Fotó: Laurent Gillieron

A rock and roll nem egy tánc. Ezt tudjuk. A veretes mondás az elmúlt évtizedekben klasszikussá nemesedett, érdekesebb diskurzusokban gyakran felbukkan. A műfaj maga nem az ördög műve, talán ez is világossá vált öreg korára, bár néha még ijesztgetnek vele, de ezt már kevesen veszik komolyan. 

A tudomány mai állása szerint Alice Cooper sem a sátánfattya. Koncertjein (mint oly sokan mások) szerepet játszik. Vámpírt vagy De Sade márki valamely leágazását, más horrorisztikus elemekkel gazdagon tarkítva. Óvodáskorúaknak nem mutogatjuk a délutáni csendespihenő előtt. Aztán leszedik róla a sminket és a kasszához fárad. Ezért aztán nem követeljük, hogy tíccsák be, mert azt nem sok részlet különböztetné meg a másik irányból érkező javaslattól, hogy Roger Waterst nyilvánítsák nemkívánatos személynek. Alice Cooper egyébként 75 éves, ha uralma alá akarta volna hajtani a világot, már lett volna rá alkalma bőven, de a tetejébe a hírek szerint hosszú ideje hitvalló keresztény. 

Marilyn Manson egy másik kategória, a neve sem áll jól, magam például már attól rosszul leszek, ha ránézek, de ez meg személyes probléma, valamint ízlés kérdése. De a III. Richárdot alakító színészről sem feltételezzük, hogy gazember, van elég púp a hátunkon anélkül is. Így megy ez az érett felnőtté válás hosszadalmas, kacskaringóktól sem mentes rögös útján. De időzzünk még egy kicsit a rock and rollnál. Itt van például mindjárt Nick Cave. A férfi a barlang mélyéről, sorsverte örök lázadó. Nekem örökös kedvencem, a Birthday Party őrjöngésétől az egy szál zongorás balladákig. Más meg viszont nem szereti, az énekesek és az írók így járnak feszt. Ellenben az, hogy egyszer arra ébred, hogy konzervatívvá változott, álmunkban sem jött elő. Nem is történt meg persze, de bizonyos szemszögből nézve meg igen. 

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az történt ugyanis, hogy mialatt Nick Cave folyamatosan küzdött magával és a rámért csapásokkal (ne felejtsük a tanítást, mely szerint az Úr azt egzecíroztatja leginkább, akit leginkább szeret), és csak tisztult és tisztult a művészete, a kinti világban minden összezavarodott. Fogalmak, szavak jelentése változott és változik, mint valami permanens forradalomban, mielőtt megjelenne a jégcsákány. Legújabb beszél van. Válaszként momentán az van, hogy a konzervativizmus az új lázadás. Egy rendes hippi ettől minimum kulturális sokkot kapna, de ha belegondolunk, hogy a hipster szó bármiféle felelősségre vonás nélkül akkorát pördült, hogy mire feleszméltünk, a tehervagonokban héderező, félig társadalmon kívüli csavargó helyett immár az oda mélyen beágyazódott embertársainkra alkalmazzák, akik valami miatt olyan arcszőrzetet viselnek, amellyel smink nélkül felbukkanhatnának a Szemere-kormányban, akkor megérthetjük a változás mértékét. 

Na de akkor Nick Cave, konkrétabban. Cave nemrég megszólalt az ausztrál (hazai pálya) Hay fesztiválon, és kifejtette, hogy szerinte rendkívül káros, ha egy emberből az ellehetetlenítéssel kiölik a zenéjét, holott lehetséges, hogy az éppen a legpozitívabb oldalát domborítja ki. Az ámokfutásba kezdett, eltörlés kultúrájának nevezett, agyonfinanszírozott agybajról beszélt, és a következőket mondta a The Guardian szerint (forrásom az Index): „Az alkotóművészet – és kimondottan a zene – megóvja az embert attól, hogy önmaga legrosszabb verziójává váljon, és épp ezért gondolom, nagyon óvatosan kell meghatároznunk, hogy melyek azok a zenék, amelyektől a művész személye miatt megfosztjuk a hallgatóságot. Meg kell értenünk, hogy ezek a dolgok adják ezen személyek legjobb részét, […] épp ezért helytelen kiirtanunk a bennük lévő jót azért, hogy a bennük lévő rosszat büntethessük vele.”

Finom elegancia. Azon a szellemi színvonalon, ahol a cancel culture hívei és alkalmazottai támolyognak, talán nem is érthető. De ez sem baj, nem lehet minden bővített mondat mellé közlekedési rendőrt állítani. Viszont él a remény, hogy Mick Jagger megérti és újra eljátsszák majd a Brown Sugart, ha máskor nem, hát Keith Richards száztizedik születésnapján. Egyébként nem ez volt az első eset, hogy Cave elmondta a véleményét a rossz irányt vett társadalmi „fejlődésről”, ahol mindent szisztematikusan megerőszakolnak, és ráadásképpen még Károly király koronázásán is részt vett, amivel aztán végképp besorolta magát a konzervatív közéleti személyiségek egyre tömöttebbé váló sorába. 

A maradék normálisak lázadása megkezdődött, a vadrózsák nyiladoznak.

Borítókép: Nick Cave ausztrál énekes-dalszerző (Fotó: MTI/EPA/Keystone/Laurent Gillieron)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Megint csak a szív diadala

Szőcs László avatarja
Szőcs László

Atomfenyegetőzés férfihiúságból

Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente
idezojelek

Térkép e táj

Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Macron úr, harcoljon ön Ukrajnában!

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.