idezojelek

Nyári divat Olaszországban

Kifogástalan elegancia és stílusérzék, amely nyomot hagy és továbböröklődik az időben.

Cikk kép: undefined
Fotó: GARDEL BERTRAND

Régi újságírói fogás, hogy az ember nyáron elutazik valahova, aztán remek helyszínrajzokat közöl. Mondhatnánk, minél nagyobb a meleg, annál több a külföldi élménybeszámoló a hazai sajtóban. Tulajdonképpen most én is ezek számát gyarapítom, hiszen Olaszországban jártam. Gondosan vigyáztam azonban, nehogy kifogjon rajtam a kánikula, így aztán ne tessék mély közéleti vallomásgyűjteményt várni. Azzal is tisztában vagyok, hogy sok magyar jár Olaszországba, nagyon helyes egyébként, ne érjük be Cs. Szabó László reneszánsz leírásaival, nézzük meg testközelből, amire kíváncsiak vagyunk.

Megérkezünk a szlovén–olasz határra, lófráljunk egyet Monfalcone városában. Hétvégén úgy tűnhet, csak afgánok és pakisztániak élnek itt, az olaszok sehol, néhány tétova turista feltűnik ugyan, de aztán sebesen elszelel. Az afgánok és a pakisztá­niak remekül érzik magukat itt, néhányan a városháza lépcsőjén csöveznek, mások a főtéren csoportosulnak, de a legtöbben vidáman és önfeledten mobiloznak, nyilván sok a közös téma. Arról, hogy bárki érdemben is az olasz munkaerőpiac szereplőjévé tornázná fel magát, lapzártáig nem érkezett jelentés. 

Monfalcone nemcsak ledorongoló helyszíne, de élő reklámja is a nyugati–keleti multikulturális párbeszédnek: olasz díszletek között muszlimok ezrei mozognak, jönnek-mennek, és hát a tisztaság úgy nagyjából a kabuli állapotokat idézi, fényes nappal és fokozott igényességgel ugyan, de hát mégis. Utazzunk tovább innen sebtében!

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Torino bezzeg hangos, munkálkodik a hagyomány, tényleg szép a város, turisták sem lépnek rá milliószámra a nyakadra, mint Firenzében, Rómában, Nápolyban. Mi több, Torinóban megérezhetjük még azt, amit Nyugat-Európában egyre kevésbé: a hagyományok erejét. Mint Olaszországban mindenütt, itt is remek konyhát kerítünk magunknak, mindenféle piemonti ékességet fogyasztunk, iszunk bicerint is, ami tulajdonképpen csokis kávé, de annál azért kicsit több.

Elüldögélünk Torinóban, nézegetjük a járókelőket, és arra gondolunk, hogy pár éve jóval több metroszexuális férfi mozgott ebben a közegben. Addig azért nem mennénk el, hogy a divat nyomán mára Horatius Coclesek termelődtek, tény azonban, hogy Európában még mindig az olasz férfiak és a francia nők öltözködnek a legeredetibben.

Itt mindenkinek márkás sportcipője van, a férfiak ezer fokban is hosszú ujjú inget viselnek, a séró pontosan belőtt, sportos és vékony mindenki, mint valami reklámfilmben. Miután minden harmadik üzletben ruhák lógnak a kirakatban, köztük sok igazi, eredeti, éppen ezért teljességgel ismeretlen olasz remekmű, lehetetlen nem felfigyelnünk arra, micsoda színkavalkádot kerít magára az olasz ember. Itt barnába, feketébe, szürkébe még a halottakat sem öltöztetik, szürreális és csiricsáré ruhákba annál inkább az élőket. 

És mi ezt – itt és szigorúan tényleg csakis itt – nagyon szeretjük. Harminchat fokban tényleg mit is kellene felölteni az azúrkék ég alatt, tűnődünk magunkban, és beleharapunk valamilyen kenyérlángosba, hogy tovább serkenjen a gondolat, szökjön szárba a társadalmi nyitottság. Másnaptól igyekszünk mi is kék inget viselni, valamint felvesszük a legjobb csukánkat, hogy ne lógjunk ki az olasz panoptikumból.

Milánóban a világ legjobb és legeredetibb ruhásüzletei elsőre talán nem is olyan csábítóak. Eléggé régiek, olykor kopottak az üzletek épületei, és persze heveny sült krumpli, valamint paradicsomszósz illata kísér városi sétánkon. Odabent azonban fekete öltönyös eladók feszítenek a pult mögött, szerintem még Sforza herceg írta elő, hogyan kell állniuk, viselkedniük, szóval középkorian kedves és belterjes a fogadtatás. Hatezer euróért helyes női táskát vehetnénk, de nem veszünk, mert csak táska az, még ha prémium anyagból is bőrözték össze, ugye. Victoria Beckham nem véletlenül forszírozta, hogy az ura Milánóban futballozzon, tényleg csak pénz kérdése, hogy minden nap találjon az ember magának valamit, amire szüksége nincs ugyan, de még mindig hasznosabb birtokolni valami újat, mint otthon unatkozni. Mi sem unatkozunk Milánóban, eszünk, iszunk, nézelődünk, megállapítjuk, hogy a dóm nem halott templom, bár nagy erőkkel támadják a turisták, mégis diadalmas híradása a hajdan volt nagyságnak. Persze a San Siro-­stadionba is ellátogatunk, fél nap alatt körbekerüljük, megállapítjuk, hol szoktak randalírozni a Curva Nord (Északi kanyar) huligánjai, aztán gyerünk haza, lefőtt a minestrone.

Az olaszok máskülönben – ezzel nem árulok el nagy újdonságot – barátságosak, segítőkészek, önzetlenek. Bár mára gyakorlatilag az egész országot bejártam már, mégsem lehet eltelni azzal az élménnyel, hogy északon és délen, keleten és nyugaton egy­aránt a segítségedre sietnek, ha gondjaid támadnak a parkolóautomatával, esetleg hülyeséget csinálsz tankoláskor. Az olaszok továbbá nagyon szeretnek angolul beszélni, bár nemigen tudnak, ezzel együtt mindenki mindenben rendkívül tájékozott, ami roppant megnyugtató. El kell oszlatnom azt a tévhitet is, hogy elmebeteg módjára autóz­nának: valójában gyorsan vezetnek, de sokkal nyugodtabban, méltóságteljesebbek, mint a sávváltási kényszerrel és büntetőfékezési kórral megvert magyarok.

Az olaszok továbbá igazi déli néphez il­lően szeretnek együtt üldögélni, családi körben osztani az észt, ma is gyerekeket kergetnek az asszonyok, és rendszerint nyolcan beszélnek egyszerre, hogy valami garantáltan történjen. Ez volna tehát a dolce vita, és helyes, hogy továbbra is olasz ez a táj, olasz a nép, és ha a migráció szemmel láthatóan sújtja is őket, itt legalább akad remény, pislákol a hit, felsejlik valamiféle jövő.

Amit persze eleganciával, jó stílusérzékkel építenek, ahogyan Itáliában mindig is így zajlott minden, ami nyomot hagyott és továbböröklődött az időben.

Hazafelé Velence után megszaporodnak a lengyel, cseh, szlovák, magyar autók. ­Trieszt közelében veszünk még valamit egy Auto­grillben, és akkor meglátom, amit elfelejteni máig nem tudok. A parkolóban cseh rendszámú autó áll, fent a tetején (!) göndör hajú férfi üldögél, valamit eszik, a lábán fekete zokni, és láthatóan senki sem hiszi körülötte, hogy mindez így momentán nincs rendben.

Azt hiszem, hazaérkeztünk.

Borítókép: olasz vendéglátás (Fotó: Europress/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Kultúra és ellenkultúra

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Ez eddig a legnagyobb átverés

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Az EU jelen formájában ártalmas Európának

Ambrus-Jobbágyi Zsófia avatarja
Ambrus-Jobbágyi Zsófia

A megoldás Budapesten: Szentkirályi Alexandra

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.