idezojelek

Egypártrendszer Németországban

Az AfD betiltása ellen és a német szavazók demokratikus jogai mellett most kell kiállni.

Cikk kép: undefined
Fotó: AFP/JULIAN STRATENSCHULTE

Eddig csak rejtett utalások és fenyegetések hangzottak el, de egyre inkább kezd a német politikai diskurzus felszínére emelkedni az a törekvés, hogy betiltsák az egyetlen ellenzéki pártot, az Alternative für Deutschlandot (AfD). Itt szó sincs elírásról, tudják, ha egy politikai párt, mint a CDU, nincs kormányon, azt formailag lehet ugyan ellenzékinek nevezni, de Németország esetében ez csak ködösítés lenne. Az Alternatíva Németországért az egyetlen valódi ellenzéki párt, amely nem ugyanabból a migránspárti, klímahisztériás és euró-szuperállami kottából fújja a nótát, mint az összes többi.
Frank Walter Steinmeier (SPD) német elnök a minap kijelentette, „mindannyiunk kezében van a lehetőség, hogy a helyükre tegyük azokat, akik megvetik a demokráciánkat”, ezzel mintegy elnöki áldását adva a jobboldali német párt elleni hajtóvadászatnak. A kormánypárti SPD társelnöke, Saskia Esten is beszállt az ellenzékbetiltó demokráciamodellbe, mondván, ha a német biztonsági szolgálatnak sikerülne az AfD-t jobboldali extremista csoportként kategorizálni, akkor a betiltást meg kell fontolni.


Kívánsága a jelek szerint máris hallgató fülekre talált, és Thomas Haldenwang, a német biztonsági szolgálat (BfV) vezetője kijelentette: „Az AfD számos képviselője terjeszt gyűlöletet mindenféle kisebbségek ellen.” Természetesen a német sajtó sem maradhatott ki az AfD-ellenes hajtóvadászatból.

 

Annak legaljasabbja, amely nevet adott a Lügenpresse kifejezésnek, a Der Spiegel, szalagcímmel követelte lapjain: „Tiltsuk be az alkotmány ellenségeit!”. Mondanom sem kell, itt nem valamelyik szélsőséges iszlamista csoportról beszéltek, hanem a jelenleg húsz százalék feletti népszerűségnek örvendő német pártról.


Ez év áprilisában az AfD ifjúsági szervezetét, a Fiatal Alternatívokat már hivatalosan is sikerült szélsőséges szervezetté nyilvánítania Haldenwang BfV-jának, magát az anyapártot pedig már 2021-től a Bundestag beleegyezésével titkos­szolgálati eszközökkel aktívan megfigyelik. Maguk az egyszerű német polgárok 47-47 százalék arányban vannak a jobboldali párt tiltása mellett vagy ellen. A fennmaradó hat százaléknak is valószínűleg volt a témában véleménye, csak nem értette a német nyelven feltett kérdést.


Elképesztő, hogy a német demokrácia hogyan süllyedhetett ilyen szintre, hogy egy mérsékelt pártot, amely józan ésszel és alkotmányos keretek között érvel a bevándorlás ellen, rámutat Németország iszlamizációja és a parallel társadalmak okozta nehézségekre, ma extremistának nyilvánítanak. Steinmeier elnök úgy akar küzdeni az alkotmányért és a demokráciáért, hogy betiltatna egy pártot, amely a Merkel előtti CDU-tól nehezen lenne megkülönböztethető politikai radikalizmusát illetően. A valaha konzervatív CDU pedig csak hallgat, erőtlenül hümmög, hogy ez talán kontraproduktív lenne, és csak több szavazót hozna az AfD konyhájára. Kontraproduktív? Tehát nem totalitárius, antidemokratikus, alkotmányellenes, elnyomó?
 

VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A sok uszításnak a napokban megvolt az eredménye, amikor egy csoport újnémet rátámadt Andreas Jurcára, az AfD augsburgi vezetőjére. A migránsok pontosan tudták, kiről van szó, nácizták a helyi politikust, miközben véresre verték. Ó, az irónia! Egy mukkanást nem lehetett erről hallani a Lügenpressében, a nemzeti érdekeket védőkre nyilván minden korlátozás nélkül kezdődhet a vadászszezon, amihez az erőszakos migránsbandákat használják majd fel a német „demokraták”. Steinmeier elnök persze nem ítélte el a támadást, a politikai erőszak elkövetőit nem szükséges „helyükre tenni”, főleg, ha migrációs hátterűek. Úgy látszik, Németországban a nemzeti érdekeket fontosnak tartók csak két opció közül választhatnak: a szélsőbaloldali antifák vagy a szintén törvény feletti státust élvező radikális iszlamisták verjék szét a fejüket.


A magyar konzervatív erőknek végre le kellene mondaniuk a még mindig köztük lebegő álomról, miszerint a CDU visszatér régi keresztény konzervatív mivoltához, és az európai értékekért folyó harcban szövetségesünk lesz. Nem lesz. Vezetőjük, Friedrich Merz iskolapéldája annak, amikor valaki a konzervatív oldalon legelteti a tehenét és a liberális oldalon feji. Egyike az opportunista, jobboldali farkasbundába bújt liberális birkák végeérhetetlen sorának, még ha nem is béget a nemzeti erők ellen olyan hangosan, mint zöld vagy vörös társai.

 

Ha az AfD-t betiltják, Németország egy hamisítatlan egypártrendszer-alapú diktatúrává válik, amelyben teljes mértékben eltűnik a véleménypluralizmus és a lelkiismeret szabadsága. Milyen választás az, ahol csakis a nemzetgyilkos, népességcserét és klímaextremizmust támogató erők palettájáról lehet válogatni? Ilyen országban a választások teljesen feleslegessé válnak, és a politikai diskurzus csak arról szól, ki tudja az egyik extrém kezdeményezést egy még destruktívabbal túllicitálni.


A balatoni partvidéket felvásárló, de kedves és tiszteletre méltó német nyugdíjasokat elnézve eszembe jut kormányunk egyik politikai alapelve: a bajbajutottakon a saját országaikban kell segíteni, nem idehozni a bajt. Az AfD betiltása ellen és a német szavazók demokratikus jogai mellett most kell kiállni, mielőtt keleti határainkhoz hasonlóan nyugat felől is elkezdene kialakulni a határainkat átlépni kívánó menekültek sora. És ezt nem képletesen, szarkazmusként, hanem nagyon is konkrétan kell érteni.


A szerző a Hungary Today főszerkesztője

Borítókép: Illusztráció (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Jeszenszky Zsolt avatarja
Jeszenszky Zsolt

Putyin az új Hitler? (2. rész)

Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

A tabudöntő Hunnia emlékezete

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

A radikalizmus nem szélsőségesség

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

Nemzeti maximum vagy nihilizmus

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.