idezojelek

Az ördög a számlákban bújik meg

Adathalászat és pénzszerzés céljából egyre több megtévesztő e-mailt küldenek az áram- és gázszolgáltatók ügyfeleinek.

Morvai Katalin avatarja
Morvai Katalin
Cikk kép: undefined
Fotó: Karnok Csaba/Délmagyarország

Nagyon nem alszik az ördög. Ez már biztos. S ha már ébren van, jön-megy, terjeszkedik, beletenyerel mindenbe, amibe tud. Rémítget. Igyekszik becsapni. Tegnap épp olyan elektronikus számla képében bukkant fel a mobiltelefonon, amely áramszolgáltatóként már nincs is jelen a környéken. Ettől még kiveri az embert a pánik: jesszus, már megint? − De hisz a minap fizettem! Aztán az első ijedség múltával a thrillereken pallérozódott elme csak kilöki a logikus választ: ez csalás. 

Nem lehetünk adósa olyan cégnek, amelytől nem kaptunk semmit. Világosságot főképp. Az ördögnek csupán pénzre van szüksége, és szeretne lenyúlni. Azt hiszi, nem figyelünk eléggé, és a havi befizetési kötelezettségek kusza hálójában nem vesszük észre, ez a kis ficánkoló kukacka csupán csali. Hátha ráharapunk.

Persze ez a próbálkozás tényleg gyengus volt. Maximum feledékenységben szenvedő, esetleg a pénz- és számlaügyeit hanyagul kezelő kerületi lakos vette volna komolyan az E.ON-ügyfélszolgálat levelét. Nem mondom, a tény, hogy a felszólítás olyan e-mail-címről jött, amely akár valós is lehetne ([email protected]), kicsit elbizonytalanított. No de az ördögnek biztosan van olyan számítógépes cimborája, aki ezt el tudja intézni.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pár hónapja, amikor még új volt az ördög ezen a területen, tehetségesebben kavart és komolyabb szívdobogásokat okozott. Mondjuk a gázszámlával. Nagyságrendekkel nagyobb összeget követelt első, naná, hogy valamelyik szombat este megküldött elektronikus levelében. Ráadásul aznapi határidős fizetési felszólítás képében. (Hogy a tisztes adófizető állampolgárt még azelőtt cselekvésre késztesse, hogy tisztán végiggondolná a dolgot.) Összeg, számlaszám, valamiféle számsor, ami a szerződést volt hivatva elmaszkírozni. Az ördög déjà vu hatású levelével az MVM nevében próbált pénzhez jutni. Csak épp a digitális sátán nem tudta, hogy jó éve két „izgalmas” napot töltöttünk az ügyfélszolgálaton, hogy két fontos dolgot elérjünk: a diktálásalapú számlázást és a csekket.

Nem tudtuk, hogy az online számlákkal majd micsoda hókuszpókuszokat lehet végrehajtani, csak éreztük, nagyobb biztonságot jelent a papíralapú, postán kézbesített számla. A magunk maradi módján tehát konokul végigültük a sort − és győztesen távoztunk.

Az igazat megvallva, amikor az első ördögi gázszámla megjött, majdnem fizettünk. Olyan sürgető volt és olyan hihető! Talán, ha nem olyan kiugró az összeg, vagy nem annyira gyorsan kellett volna utalni, nem fogtunk volna gyanút. Aztán egy kis csengő odabent elkezdett csilingelni: hiszen csekket kellett volna kapnunk! Csak nem álltak át a tudtunk nélkül digitális számlázásra? És egyébként is, mi ez a számlaszám? Hiszen nem is annál a hazai banknál fut, ahol a cég folyószámlája van!

Aztán jött a következő pánik. Vajon a levél elolvasása máris vírusokat küldött a rendszerünkbe? Arról ugyanis már hallottunk, hogy ami a számítógépen, mobiltelefonon gyanús, azt ne nyissuk ki, sőt töröljük. 

De ahhoz, hogy a kétség megfogalmazódjon, csak értelmezni kell, mit látunk. Értékelve a helyzetet e kései órán, sikerült elkerülni a csapdába esést, és végül megnyomtuk a DEL gombot.

Bár szerettük volna felhívni a figyelmet a csalásra, de nem tudtuk, mit tehetnénk.

Már el is felejtettük volna a próbálkozást, amikor cirka egy hónap múlva újabb értesítést küldött az ál-MVM. Ismételt szívroham után a levelet az igazi MVM ügyfélszolgálatára küldtük azzal, hogy tegyenek valamit. Dicséretükre legyen mondva, idővel jött is egy udvarias magyar és angol (?) válasz olyan panelekkel, hogy „az utóbbi időszakban sajnos több esetben fordult elő, hogy adathalászat céljából megtévesztő e-mailt küldtek ügyfeleink részére”, meg hogy „mindent megteszünk informatikai és adatvédelmi szempontból is a személyes adatok védelme érdekében”. Aztán ledobták a bombát is: a csaló levél linkjén keresztül történő bankkártyás fizetés alkalmas akár a teljes folyószámla- vagy hitelkeret lenyúlására.

Itt kissé megrendültünk. Mások helyett is. Hiszen nem biztos, hogy az ördögi megtévesztést mindenki észlelte, s könnyen lehet, hogy valakik már szaladnak is a kicsalt – és a havi gázszámlánál is nagyobb – összeggel a batyujukban. (Mondjuk nem világos, hogyan nyithatnak csalók honi bankszámlaszámot maguknak, miért nem lehet ezeket pikkpakk lefülelni.)

Az elmúlt hónapban annyi változás történt, hogy nem jött újabb hamis gázszámla. Viszont az ugyancsak az MVM Nexthez tartozó áramszámlából is jött kamu (DEL gomb). Sőt, az E.ON mögé bújva is érkezett egy duplán is hamis áramszámla. Hát köszönjük! Nem lehetne visszakapni a kedves villany- és gázóra-leolvasókat, a sárga csekkeket, a készpénzes postai befizetéseket, az egész régi, online előtti rendszert? Na jó, a régi árakat is jó lenne, de azt már elvitte a cica.

A szerző újságíró

Borítókép: Gázóra-leolvasás – Illusztráció (Fotó: Karnok Csaba/Délmagyarország)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Jeszenszky Zsolt avatarja
Jeszenszky Zsolt

Így lett Irán Izrael fő ellensége

Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Magyarország nem volt szószegő

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

A rendszerváltás mint tananyag

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

A történelem főutcáján

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.